A báránysült különböző európai országokban
koktél receptek nemcsak szilveszterre
Egy kis elmélkedés az advent és a karácsony csodájáról
Gróf Nádasdy Borbála visszaemlékezései
Emlékezetes születésnap a Szépilonában
Egy gasztro-dinasztia nyomában
Megpihenés a karácsonyi készülődés közben
Ahogy a francia nők élvezik ezt az évszakot
Szicíliai finomságok
Újra megnyitott a Studio Italia Főzőiskola
Egyszerű ételek - szeretettel készítve
Almaecet a konyhában és a háztartásban
Karácsonyi menü - kicsit másképpen
Gasztro-élvezetek új köntösbe öltöztetett finomságokkal
Egy nem sanyargatós diéta - elsősorban férfiaknak
Két híres színésznő - két recept
Kalandozás híres elődeink receptjei között
Borozgassunk Krúdyval!
A kocsma a férfiúi ábrándozás gyűlhelye
Étkezésről filmszerűen, szeretettel
Szeretettel és áhítattal az étkezésről
Egy recept a "Fedél nélkül"-ből
A gasztro-kultúra jeles képviselőjének Márton napi receptjei
A magyar konyha alapértékeivel ismertet meg Venesz József
Hogyan kerültünk vissza Európa új gasztro-térképére
Molnár B. Tamás – a minőségi gasztronómia komoly szaktudású, szenvedélyes apostola. 1995. óta sokat tett a magyar gasztronómiáért
„Értek az élvezetekhez. Megvan hozzá az adottságom, amelyet az idők s a történelem során fáradhatatlanul tökéletesítettem, és szerénység nélkül állíthatom, hogy valóságos mesterévé váltam a gyönyörűségeknek.”
Mario Vargas Llosa
Ez az életszakasz nem a habzsolásról szól, hanem arról, hogy tudjunk örülni minden apróságnak is és ne hagyjuk, hogy a mindennapok szépsége csak elmenjen mellettünk.
Egy jó zene, egy pohár bor, egy élvezetes könyv, a melengető napsütés, beszélgetés a barátokkal egy finom étel mellett vagy egy utazás – mind- mind okozhat boldogságot.
E helyütt egy kis kulináris bevezetővel szeretném megkínálni olvasóimat. Vallom, hogy a táplálkozás – élvezet és nem csupán az éhség megszüntetésére irányuló, életben-maradásunkat szolgáló napi tevékenység. Természetesen az élményszerzéshez szenvedélyesen kell ragaszkodni ahhoz, hogy az étel és ital kiemelkedő minőségű és változatos legyen.
Manapság a TV és az internet tele van jobbnál jobb receptekkel, a gasztro blogírás az egyik legkedveltebb szabadidős tevékenységgé nőtte ki magát, a szakács és cukrász szakma felküzdötte magát a top szakmák közzé.
Kulináris élvezetet szerezhetünk magunknak egyrészt passzióként, (ezt a kedvteléseknél taglaljuk) másrészt úgy, hogy szakmaszerető, azt hivatásként művelő szakácsok-cukrászok remekeit ízleljük meg.
Nem gondoljuk, hogy csak a Michelin csillagos éttermek nyújthatnak igazi gasztro-élményt, felkutatunk majd – erre szakavatottak segítségével – olyan vendéglátóhelyeket, melyekben az étkek-italok minőségi kiszolgálás melletti elfogyasztása után úgy megyünk haza, hogy kedves emlékeink közzé beköltözik az ott elköltött ebéd vagy vacsora.
A jó ételen és italon kívül szellemünk is szomjazik kulturális élményekre. Lehet ez egy-egy irodalmi mű elolvasása, egy-egy szép festmény vagy szobor megcsodálása, elandalodás egy remek klasszikus zenén vagy katartikus élmény átélése egy színházi előadáson, avagy szórakozás egy nívós filmalkotáson.
Igyekszünk saját példával elöl járva olyan benyomásokat közvetíteni egy-egy saját élményről, melyeket akár meg is lehet beszélni.
Emellett természetesen kitérünk néhány, más által ajánlott programra is.
A kulináris és kulturális élvezetek mellett javítja önértékelésünket és jó közérzetünket, ha számunkra kedves tevékenységekkel, hobbykkal (passziókkal) foglalkozhatunk kézműveskedünk, főzőcskézünk, kertet vagy kisállatot gondozunk. Ezekhez a kedvtelésekhez is adunk ötleteket.
Igyekszünk felvillantani időről- időre egy-egy ilyen „boldogító” lehetőséget, ügyelve arra, hogy ne csak az anyagilag kevesek számára megengedhető programok közül meríthessünk.