Kulináris Élvezetek

A karácsonyi várakozás

2021-12-23 09:47:16

A karácsonyi szív szent tüzeiben égjen el minden gyűlölet, önzés és békétlenség!

Bánk József

Nagyon készültem arra, hogy az adventi készülődésről és a karácsony csodájáról ütős cikket írjak. A szerencse mellém szegődött: más tollával fogok ékeskedni. De becsületesen! A kezembe került ugyanis “A karácsony” című, néhány évvel ezelőtti MKB Euroleasing kiadvány, mely méltán varázsolja elénk ezt az időszakot. Így a szerzők megjelölésével adom közre a szép gondolatokat - sok-sok recepttel együtt, már csak azért is, mert holnap beköszönt a várva várt Szenteste.

Beszélgessünk az adventi koszorúról!

Az első nyomokat a ma ismeretes adventi koszorúról a XIX. században találhatjuk meg. Egy hamburgi lelkész, Johann Heinrich Wichern 1860-ban otthona halljában a mennyezetre erősített egy hatalmas csillárkoszorút, melyen 24 gyertya volt, minden adventi napra egy. Később ez a szokás 4 gyertyára korlátozódott, vörös és arany színekben, “az élet és a fény jelképeivel.” A piros az életet, az arany a bőséget jelképezi.

A mézeskalács: “csupa merő szerelem, csupa incselkedés” - mondja Mikszáth Kálmán

Derzsényi Edina vallja, hogy “minden ember életéhez kell egy adag mézhez, liszthez, gyöngyöző sziruphoz hasonló valami.” Neki édesanyja, a mester jelentette az ünnephez kapcsolódó meghittséget, amikor karmester módjára uralta a mézeskalács sütésben együtt szorgoskodó családtagok munkájának összhangját. A 12 mézeskalács recept közül a régi idők mézeskalácsát idézzük ide:

Régi idők mézeskalácsa

Hozzávalók:

  • 32 dkg rozsliszt,
  • 25 dkg méz,
  • 12,5 dkg cukor,
  • 1 tojás,
  • 1 kk szódabikarbóna,
  • ¼ kk ánizs,
  • ¼ kk fahéj,
  • 12,5 dkg cukrozott gyümölcs.

Elkészítése:

A tojássárgát elkeverjük a fahéjjal és az ánizzsal. Utána hozzáadjuk a cukrot és - vékony sugárban - a forró mézet. Melegvíz-fürdőben lassan rászitáljuk a lisztet, belekeverjük a cukrozott gyümölcsöt, 1 dl forró vizet adunk hozzá, és kb. 10 percig keverjük. Utoljára a tojáshabot keverjük bele. Kivajazott, lisztezett, lefedett tepsiben kb. 45 percig sütjük.

A betlehem-állítás szép szokása

Assisi Szent Ferenc nevéhez fűződik ez a szokás. A jászol megalkotása mellett egy pásztorjáték meséli el Jézus születésének azon mozzanatait, amikor a keleti bölcsek meglátogatják a megszületett kisdedet, akit már akkor megváltónak tekintenek.

A karácsonyfa eredete

Csak a XIX. században indult világhódító útjára a karácsonyfa. Korábban a húsvét volt a legnagyobb jelentőségű keresztény ünnep, de a protestáns területeken elindult a Megváltó születésének megünneplése a XVIII. században. “A karácsonyfa jelképezi az örök életet, a megújulás lehetőségét”, így ma már el sem tudjuk képzelni a karácsonyt nélküle.

A karácsonyi asztal - a mágikus erők terepe

A néphagyomány szerint “az ünnepi asztalra gabonamagvakat helyeztek, ebből adta a baromfiknak, hogy jól tojjanak, az asztal alá pedig szalmát tettek annak emlékére, hogy Jézus jászolban született. Később ezt a szalmát a jószág alá tették, hogy egészséges legyen, de volt ahol a gyümölcsfákra is kötöztek belőle, jó termést remélve.”

A karácsonyi menü

Halász Annamária felidézi a klasszikus ünnepi menüsort. A beigli, sajtos hagymaleves, rozmaringos kacsacomb és az alkoholmentes finom ital (Pussy Foot) receptjeiből most a rozmaringos kacsacomb receptjét elevenítjük fel:

Rozmaringos kacsacomb

Hozzávalók: (4 személyre)

  • 4 db kacsacomb,
  • 100 g kacsazsír,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • vörösbor,
  • 2 alma,
  • oreganó, friss rozmaring, őrölt bors, só.

Elkészítése:

A kacsacombokat megtisztítjuk, sózzuk, zúzott fokhagymával bedörzsöljük, majd meghintjük borssal és oreganóval. Kizsírozott tepsibe rakjuk, és forró kacsazsírral meglocsoljuk..Megszórjuk a rozmaring ágacskával, az almával és a cikkekre vágott hagymával körberakjuk. Ráöntjük a vörösbort, alufóliával letakarjuk, előmelegített sütőbe rakjuk, kb. 45 perc után levesszük a fóliát, a kacsacombokat megfordítjuk, a levével többször meglocsoljuk, és ropogósra sütjük. Tálalhatjuk burgonyapürével vagy krokettel és ecetes szilvával.

És végül a vicces nevű Pussy Foot receptje, hogy ne csak az alkohol vezéreljen bennünket:

Hozzávalók:

  • 2 cl grenadine,
  • 6 cl narancslé,
  • 6 cl ananászlé,
  • 6 cl grapefruitlé.

Elkészítése:

Rázzuk össze az alapanyagokat shakerben jéggel, majd töltsük porcukros szélű pohárba. A színpadi hatás kedvéért ananász gerezdekkel és koktélcseresznyével díszítjük.

Nagyon szép, meghitt, stresszmentes ünnepeket kívánok!


 karácsony, ünnepi menü, advent


 

DrKónya Judit



Tisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!



A cikk kommentjei

Sixties.hu