Kulináris Élvezetek

Badacsony New Yorkban

2017-04-08 09:51:45

„Bor a szerelem tengere,
Pokolban feneklik medre,
Vad hulláma eget nyal.
Bor a szellem piros árja,
Bor az örök élet lángja,
A ki issza, meg nem hal”

Zajzoni Rab István

Ez a vicces cím, melyet a szervező, a Badacsonyi Céh és Turisztikai Egyesület 2017. április 5-i borbemutatójának adott, a badacsonyi borvidék legjobb borainak seregszemléjét takarja, melynek a patinás New York kávéház adott otthont.

Hamvas Béla: „A bor filozófiája” c. művében „cseppfolyós csóknak” aposztrofálja a közkedvelt nedűt. Hamvastól eltérően több régi idézet inkább a sírva-vigadásra emlékeztet a borral kapcsolatban, - mint a „Borban az igazság!” vagy „Gondold meg és igyál, örökké a világ sem áll!” – semhogy arra, hogy a mértékletes, élvezetes borivás egy kulináris örömforrás. Ez a felismerés azonban napjainkban már termékeny talajra talál, és borkóstolók egész sora próbálja kielégíteni a különleges minőséget kereső borivók igényeit.

Miért különleges a badacsonyi régió?

A Vulkánok völgyéről beszélünk, „ahol a talaj és a napfény, a tó víztükre és a mediterrán jellegű éghajlat, az itt élő emberek szőlő iránti szeretete és szakértelme csodálatosan harmonikus, tüzes, jellegzetes karakterű borok készítését teszi lehetővé.”

A borok

Számos – leginkább fehérbor-fajtával büszkélkedhet a borvidék: Olasz Rizling, Szürkebarát, Rajnai Rizling, Rózsakő, Zeus, Vulcanus, Pinot blanc, Sauvignon blanc, Chardonnay, és a legjellemzőbb: a Kéknyelű.

Néhány pincészet újabban vörös borokkal is örömet kíván szerezni ezen borfajta kedvelőinek. Pl. a Bencze birtok, a Domaine Edegger, a Válibor, a Weller borház Pinot Noirt honosított meg, a Fischer Pincészet e mellett Zweigelt, Merlot, Cabernet franc és Shyraz vörösborokkal kedveskedik a vörös bort kedvelőknek.

A híres-nevezetes kéknyelű

Ez a szőlőfajta kizárólag a badacsonyi borvidék dűlőin terem. Nevét a levél nyelének kékes színéről kapta. A Badacsonyi régiós kiadvány szerint: „gyógyító bor, mert kiemelkedően magas a kálium tartalma.”

A kiállítók

A bormustrán 30, - előzsűrizett - termelő több kiváló borral képviseltette magát. Nehogy a felsorolásból valaki kimaradjon, utalok a www. badacsony.com oldalra, ahol megtalálható a teljes kiállítói lista. Kiemelkedő minőségű borok voltak jelen a szemlén, egyik jobb, mint a másik.

Istvándy Borműhely

Ehelyütt egy borház,  - mely talán a legrégebbi múlttal rendelkezik az itteniek közül, a több, mint 200 éves Istvándy családi borműhely – ismertetésére szorítkozunk.

Ők a Kéknyelűben hisznek és ismertetőjük a borfajtáról további érdekességekre hívja fel a figyelmet: „A Kéknyelű csak nővirágú tőkékkel rendelkezik, ezért mindig egy másik porzó fajtával Rózsakővel vagy Budai Zölddel együtt ültetik. Azért hívták „úri szőlőnek”, mert keveset terem és a szemek kevés, de magas minőségű levet adnak.”

Az apáról-fiúra szálló borszeretet és tudás kiemelkedő programmá teszi az ide látogatást. A borkóstolás és vásárlás csak egy a pincészet által kínált programok közül, hiszen ahogyan ők nevezik: „Boros élményközpont 3:1-ben.” Az 1900-as években épült villa panorámás teraszán lehet „bort házasítani, saját cuvee-t készíthetünk, lehet palackozni, illatot felismerni, és a Bormoziban balatoni ihletésű magyar filmeket nézni.” Az élményt pénteken és szombaton jazzest is színesíti. Az Istvándy család működteti a Káptalantóti, Hegymög dűlőn a Piknikbárt, „mely a könnyed pihenést célozta meg, elheveredhetünk a fűben, lenghetünk a függőágyon, tollasozhatunk és borfagyit is kóstolhatunk.”

És ami a legjobban megfogott: „A bazaltkövek Titkai” elnevezésű „multimédiás élménytúra értékeink mentén.”

Lássuk, mit takar ez a titokzatos túra?

„A Bazalt Körút egy 10 km-es tematikus túra, mely az Istvándy Borműhelytől indul a hegyen, és ide is tér vissza. A túra útvonala a kevesek által ismert és elfeledett badacsonyi BÖRTÖNÖN keresztül vezet.

A túra célja, hogy „olyan helyeket és kulisszatitkokat is megmutasson, amelyek mellett észrevétlenül elsétálnánk.”

Jó borkóstolgatást és egyéb felejthetetlen élményt kívánunk!


 szőlő, bor, borkóstolás, kulináris élmény


 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu