Kulináris ÉlvezetekNot Only For Sexagenarians

Badacsony New Yorkban

2017-04-08 09:51:45

„Bor a szerelem tengere,
Pokolban feneklik medre,
Vad hulláma eget nyal.
Bor a szellem piros árja,
Bor az örök élet lángja,
A ki issza, meg nem hal”

Zajzoni Rab István

Ez a vicces cím, melyet a szervező, a Badacsonyi Céh és Turisztikai Egyesület 2017. április 5-i borbemutatójának adott, a badacsonyi borvidék legjobb borainak seregszemléjét takarja, melynek a patinás New York kávéház adott otthont.

Hamvas Béla: „A bor filozófiája” c. művében „cseppfolyós csóknak” aposztrofálja a közkedvelt nedűt. Hamvastól eltérően több régi idézet inkább a sírva-vigadásra emlékeztet a borral kapcsolatban, - mint a „Borban az igazság!” vagy „Gondold meg és igyál, örökké a világ sem áll!” – semhogy arra, hogy a mértékletes, élvezetes borivás egy kulináris örömforrás. Ez a felismerés azonban napjainkban már termékeny talajra talál, és borkóstolók egész sora próbálja kielégíteni a különleges minőséget kereső borivók igényeit.

Miért különleges a badacsonyi régió?

A Vulkánok völgyéről beszélünk, „ahol a talaj és a napfény, a tó víztükre és a mediterrán jellegű éghajlat, az itt élő emberek szőlő iránti szeretete és szakértelme csodálatosan harmonikus, tüzes, jellegzetes karakterű borok készítését teszi lehetővé.”

A borok

Számos – leginkább fehérbor-fajtával büszkélkedhet a borvidék: Olasz Rizling, Szürkebarát, Rajnai Rizling, Rózsakő, Zeus, Vulcanus, Pinot blanc, Sauvignon blanc, Chardonnay, és a legjellemzőbb: a Kéknyelű.

Néhány pincészet újabban vörös borokkal is örömet kíván szerezni ezen borfajta kedvelőinek. Pl. a Bencze birtok, a Domaine Edegger, a Válibor, a Weller borház Pinot Noirt honosított meg, a Fischer Pincészet e mellett Zweigelt, Merlot, Cabernet franc és Shyraz vörösborokkal kedveskedik a vörös bort kedvelőknek.

A híres-nevezetes kéknyelű

Ez a szőlőfajta kizárólag a badacsonyi borvidék dűlőin terem. Nevét a levél nyelének kékes színéről kapta. A Badacsonyi régiós kiadvány szerint: „gyógyító bor, mert kiemelkedően magas a kálium tartalma.”

A kiállítók

A bormustrán 30, - előzsűrizett - termelő több kiváló borral képviseltette magát. Nehogy a felsorolásból valaki kimaradjon, utalok a www. badacsony.com oldalra, ahol megtalálható a teljes kiállítói lista. Kiemelkedő minőségű borok voltak jelen a szemlén, egyik jobb, mint a másik.

Istvándy Borműhely

Ehelyütt egy borház,  - mely talán a legrégebbi múlttal rendelkezik az itteniek közül, a több, mint 200 éves Istvándy családi borműhely – ismertetésére szorítkozunk.

Ők a Kéknyelűben hisznek és ismertetőjük a borfajtáról további érdekességekre hívja fel a figyelmet: „A Kéknyelű csak nővirágú tőkékkel rendelkezik, ezért mindig egy másik porzó fajtával Rózsakővel vagy Budai Zölddel együtt ültetik. Azért hívták „úri szőlőnek”, mert keveset terem és a szemek kevés, de magas minőségű levet adnak.”

Az apáról-fiúra szálló borszeretet és tudás kiemelkedő programmá teszi az ide látogatást. A borkóstolás és vásárlás csak egy a pincészet által kínált programok közül, hiszen ahogyan ők nevezik: „Boros élményközpont 3:1-ben.” Az 1900-as években épült villa panorámás teraszán lehet „bort házasítani, saját cuvee-t készíthetünk, lehet palackozni, illatot felismerni, és a Bormoziban balatoni ihletésű magyar filmeket nézni.” Az élményt pénteken és szombaton jazzest is színesíti. Az Istvándy család működteti a Káptalantóti, Hegymög dűlőn a Piknikbárt, „mely a könnyed pihenést célozta meg, elheveredhetünk a fűben, lenghetünk a függőágyon, tollasozhatunk és borfagyit is kóstolhatunk.”

És ami a legjobban megfogott: „A bazaltkövek Titkai” elnevezésű „multimédiás élménytúra értékeink mentén.”

Lássuk, mit takar ez a titokzatos túra?

„A Bazalt Körút egy 10 km-es tematikus túra, mely az Istvándy Borműhelytől indul a hegyen, és ide is tér vissza. A túra útvonala a kevesek által ismert és elfeledett badacsonyi BÖRTÖNÖN keresztül vezet.

A túra célja, hogy „olyan helyeket és kulisszatitkokat is megmutasson, amelyek mellett észrevétlenül elsétálnánk.”

Jó borkóstolgatást és egyéb felejthetetlen élményt kívánunk!


 szőlő, bor, borkóstolás, kulináris élmény


 

DrKónya Judit


Sixties.hu