Kulináris Élvezetek

A gasztro-guru - Molnár B. Tamás

2016-08-22 18:11:07

„Isten teremtette az embereket, az ördög a szakácsokat.”  

Helmut Wandmaker

Ki másról írhatnám a kulináris élvezetekről szóló első ízelítőmet, mint az ORIGO által „a magyar gasztronómia miniszterelnökének” aposztrofált Molnár B. Tamásról.  Molnár Tamás a minőségi gasztronómia Don Quijote-ként harcoló, komoly szaktudású apostola.    Tehetséges nagybőgősként indult, de gyermekkora óta szenvedélye a főzés. 1983-ban Németországba költözött (disszidált) és a gasztronómia vált ettől kezdve élete meghatározójává. Sok étteremben – többek között Michelin csillagos étteremben is – dolgozott, a zöldségpucolástól és szeleteléstől kezdve a gyakorlatban ismerkedett meg a főzés minden részletével.

1995-ben hazaköltözött és itthon szembesült „a csirizes főzelékek, a rántott hús mánia és a túlzott hőkezelés”  miatt rossz minőségű, de a híres magyar gasztronómia fellegváraként elhíresült éttermek világával. Az ezredforduló óta szenvedélyesen küzd azért, hogy a magyar főzéstudomány kiléphessen abból a megrekedtségből, amelybe az a kényelem sodorta, hogy a „díjnyertes magyar konyhát”- a nagyvilág azonosította a nehéz, olajos-zsíros gulyás-pörkölt gasztronómiájával.  

2004-ben megalakította a Magyar Gasztronómiai Egyesületet, mely több évi küzdelem után vezető szerepet ért el a hazai gasztronómiában. Feleségével, Bittera Dórával együtt 2012-.től megjelenteti Magyarországon a világ egyik legismertebb és legnagyobb hatású étteremkalauzát, a Gault &Millau-t. (ejtsd: gó é mijo) Gomijo.hu címmel honlapot is működtetnek, melynek „bűvös szakács” rovatában „karizmatikus” ételek készítésével ismerteti meg olvasóit, különös hangsúlyt helyezve az ételek különlegességét fokozó helyes konyhatechnikára. Pl. a spárga elkészítésénél képekkel illusztráltan részletesen bemutatja a tisztítás, darabolás és főzés legjobb módját, mely e népszerű zöldség legízletesebb elkészítését teszi lehetővé. A közölt receptekből is látható, hogy nem azok bonyolultsága, különféle fantázianevekkel való címkézése a fontos számára, hanem a jó alapanyag és a szakszerű elkészítés.  

Molnár nehéz ember, makacs, kíméletlenül kritizálja a „gagyit” és a felsőminőségként meghirdetett középszert. Mindezt jó ügy érdekében teszi, szeretné, ha a magyar gasztronómia tényleg kiemelkedő lenne: kiváló alapanyagokkal, minőségi konyhatechnikákkal egészséges, kulináris élményt jelentő ételek készülnének.

Vallja, hogy „ha igazi kenyeret, normális tejet, tisztességes sajtot és vajat veszünk, nem fogunk elszegényedni, és nem is kell túl sok időt a konyhában tölteni. Egyszerű ételek egyszerű, de jó alapanyagokkal – ez járható út.”  

Kitartásának, időnként Gordon Ramsay-re emlékeztető könyörtelen maximalizmusának is köszönhető, hogy felkavarta a hazai gasztro-állóvizet, követői lettek, és ennek is betudhatóan Kelet-Közép-Európában nálunk van a legtöbb Michelin csillagos étterem.  

A gasztro-kultúra előretörését jelzi, hogy a TV több csatornáján is sugároznak szakácsversenyeket, főzőműsorokat, melyek kifinomult ételsorokkal vonzzák a nagyközönséget. Egyre több gasztro-blogger is szinesíti a kulináris palettát. Az emberek egyre szélesebb rétege tekinti a kulináris élvezeteket olyan programoknak, melyek igazi emlékezetes élményeket jelentenek, még akkor is, ha ilyen élvezetek – azok borsos ára miatt – ritkaság számba mennek.   Következő cikkünk a Bocuse D’Or versenyről és Széll Tamás nyertes chefről és csapatáról ad majd tájékoztatást.

Nyár lévén a Bűvös szakács – Molnár B. Tamás honlapjáról – teszünk közzé egy kánikula-receptet. Csak ajánlani tudom a honlap receptkínálatát, mely igazi kulináris élvezeteket tartogat.


almaleves pálinkával és zellerrel


Almaleves pálinkával és zellerrel

Hozzávalók

  • adagonként kb. 1,5 zöldalma (Granny Smith), kimagozva
  • adagonként ½ citrom leve
  • csurranásnyi érlelt almapálinka (Agárdi Pálinkaház) vagy birspálinka (Pelle vagy Zwack)

Az almából centrifugált lébe azonnal belekeverjük a frissen préselt citromlevet, lassan 60 ºC -ra melegítjük, a tetején keletkező habot leszedjük. Mikor elérte a 60 ºC-ot, hozzáadjuk a pálinkát, s esetleg még kevés zöldcitromlevet is. Jegesen tálaljuk (tálalás előtt mélyhűtőbe tesszük, és akkor vesszük ki, amikor épp kezd már megfagyni, mint a tócsa teteje télen).

Betét: kis kockára vágott zöld alma vagy vékonyra szeletelt szárzeller, szezonban rebarbara.

A teljes receptet ide kattintva tekintheti meg:

Jó étvágyat és jó böngészést a "Bűvös szakács" receptjei között!

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu