Kulináris Élvezetek

Süssünk, süssünk valamit

2020-08-03 10:20:41

„Süssünk, süssünk valamit, azt is megmondom, hogy mit,
Lisztből legyen, kerekes, töltelékes, jó édes!”

Gyerekdal szöveg

A nyárból van még néhány örömteli hét. Ahhoz, hogy igazi élmény maradjon, kellenek jó ötletek a gyermekünkkel együtt töltött percekhez. A mikor „csak” otthon lébecolunk, és kedvünk kerekedik valami finom édességgel megtölteni a hasunkat, tehetjük közös feladattá az elkészítést akár 4-5 éves gyermekeinkkel vagy unokáinkkal együtt.

Tenkes Brigitta: „Csiga és Vattacukor” c. rendhagyó szakácskönyve elkészíthető recepteket ajánl, úgy, hogy a gyurmából való elkészítést is megmutatja, így az egész kicsik sem maradnak ki a mulatságból, és maradandó sütikkel kínálgathatják „játszásiból” egymást és a jelenlevő családtagokat.

Olyan recepteket gyűjtöttem, amelyek még forróságban is használhatók anélkül, hogy a sütő melege katlanszerű hőgutává fokozná hőérzetünket, hiszen egyáltalán nem vagy csak rövid ideig sütjük sütinket.

Bonbon

Bevásárló lista:

  • 120 g magas kakaótartalmú étcsoki
  • 2 ek. tejszín
  • 2 tk. meggyszörp
  • aszalt gyümölcsdarabok

Bevonathoz:

  • porcukor vagy tortadara ( lehet színes)
  • vagy darált mogyoró, mandula
  • kakaó

Elkészítése:

A csokit felolvasztjuk a tejszínnel. Hagyjuk kihűlni, majd a hűtőben 4-8 órát hagyjuk. Kiskanál segítségével kis gombócokat vagy kukackákat formázunk a csokoládéból (a belsejébe aszalt meggyet, mazsolát, kandírozott narancshéjat rejthetünk.) Majd a bevonatban jól megforgatjuk, de figyeljünk rá, hogy egy-egy bonbont csak egyfélében.

Gyurmából:

Fehér gyurmából golyót formázunk, picit összelapítjuk. Az oldalát díszíthetjük, bevagdosva, mint egy kis papíralátétet. Sötétbarnából labdát formázunk. A tetejét pici, piros gömb cseresznyével díszítjük.

Sajttorta

Bevásárló lista:

  • 4 tojás
  • 6 ek. cukor
  • 250 g krémsajt
  • 2 tk. vanília- kivonat
  • 6 ek. liszt
  • ½ citrom leve
  • 1 tk. sütőpor
  • 60 g mazsola

Elkészítése:

Az összetevőket – egyenként a tojáshoz adagolva – összekeverjük. 28 cm-es sütőpapírral kibélelt sütőformában 190 C fokon kb. 35-40 percig sütjük.

Gyurmából:

Sárga gyurmából labdát formázunk, picit kilapítjuk. Az oldalára – nem egyenletesen – pici fehér gyurmából sajtlyukakat ragaszthatunk.

Epres túrótorta

Bevásárló lista:

  • 1 cs. babapiskóta
  • 1 ek. eperszörp

Krémhez:

  • 300 g túró
  • 200 ml tejszín
  • 100 g porcukor
  • 1 citrom leve
  • ½. zselatin
  • Kb. 20 szem eper
  • 1 cs. epres gyümölcszselé

Elkészítése:

A babapiskótát szorosan egymás mellé egy formába fektetjük. Meglocsoljuk a szörppel. ½ cs. Zselatint feloldunk 50 ml vízben, pár percig állni hagyjuk, majd felmelegítjük. A krém többi részét – egyenként adagolva – összekeverjük, majd hozzákeverjük a kissé kihűlt zselatint. A krémet a babapiskótára simítjuk. Rátesszük a félbevágott epret. A gyümölcszselét felforraljuk 300 ml vízzel, kihűlés után az eperre öntjük. Hagyjuk megszilárdulni.

Gyurmából:

Sárga gyurmából készítsünk apró kukacokat. Ezeket rakjuk egymás mellé, úgy, mintha a babapiskótát raknánk egy kör alakú sütőformába. Készítsünk egy labdát fehér gyurmából, lapítsuk ki egy picit. Tegyük a sárga gyurmára. Készítsünk pici, nem szabályos gömböket pirosból, erre rakjunk egészen pici, gombostűfejnyi sárga pöttyöket, az lesz az eper mgja, Az epreket vágjuk szét, és lapos oldalukkal lefelé helyezzük a fehér rétegre.

Dupla csók

Bevásárló lista:

  • 2-3 db habcsók
  • 250 g mascarpone
  • 3 ek. porcukor
  • 200 ml habtejszín
  • 1 ek. eper- vagy szederszörp
  • 1 zöldcitrom reszelt héja és leve
  • 1 ek. vanília-kivonat
  • 5 db eper vagy szeder (villával összetörve)

Elkészítése:

A mascarponét elkeverjük a porcukorral, tejszínnel és citromlével. Hozzáadjuk a szörpöt, és ezzel márványosra keverjük. Egy tálra halmozzuk a krém 2/3-át, rászórjuk az enyhén összetört habcsókot. Rátesszük az eper/szeder felét. Ismét krémréteg következik. Majd erre a gyümölcs maradék része. Díszítésül megszórjuk a citromhéjjal.

Gyurmából:

Alapnak készítsünk fehér gyurmából habcsókot, aztán egy márványosat is, piros és fehér gyurmából. A pirosat rakjuk óvatosan a fehér habcsókra. Díszíthetjük málnával: készítsünk egy kis piros labdát, ez lesz a málna alapja. Ezt rakjuk körbe apró golyócskákkal. Rakjunk rá pici zöld kukacot szárnak.

Csokifagyi

Bevásárló lista:

  • 200 ml tejszín
  • 150 g mascarpone
  • 150 g porcukor
  • 150 g joghurt
  • 120 g étcsoki
  • 1 ek. mogyorókrém

Elkészítése:

A tejszínt, a mascarponét és a cukrot lágy habbá verjük. Hozzáadjuk a joghurtot és a mogyorókrémet. A csokoládé felét felolvasztjuk, és hagyjuk langyosra hűlni, aztán a keverékhez öntjük. A maradék csokoládét apró darabokra vágjuk és hozzákeverjük. Mélyhűtőben hagyjuk kihűlni.

Gyurmából:

Középbarna gyurmából tölcsért készítünk: kukacot csinálunk, az egyik felét hegyesre formázzuk. A tölcsérbe sötétbarnából labdát késztünk, és a tölcsérbe nyomjuk.

Jó foglalatoskodást és jó étvágyat kívánok az elkészített finomságokhoz!

Egy szorgos kis sütikészítőről készült képpel búcsúzom:


 süti készítés gyerekkel, szülő-gyermek együtt töltött idő


 

DrKónya Judit



Tisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!



A cikk kommentjei

Sixties.hu