Kulináris ÉlvezetekNot Only For Sexagenarians

Adventi kényeztetés – sütivel és csajos forralt borral

2020-12-12 10:12:34

„A felfújtakon és süteményeken mindig meglátszik, ha a szakácsnő lelkiállapotával baj van”

Agatha Christie

Biztosan igaza van Agatha Christie-nek abban, hogy kiegyensúlyozottnak, sőt derűsnek kell lennünk ahhoz, hogy pozitív energiával készítsük el szeretteinknek a finom édességeket. A nyugalmas sütikészítés azt is igényli, hogy jó ötleteink legyenek, viszonylag kevés beszerzendő alapanyaggal. Ehhez kívánok most néhány receptet közreadni. Kipróbálhatóak még az ünnepek előtt.

Egy 4 Michelin csillagos séf, Jason Atherton két pofon egyszerű süti receptjével kezdünk. Olyan könnyű elkészíteni, hogy nem ronthatók el, és így rögtön Michelin csillagos séfnek érezhetjük magunkat.

Csokis süti

Hozzávalók:

  • 120 ml olívaolaj
  • 170 g porcukor
  • 3 nagy tojás
  • 60 g nem cukrozott kakaópor
  • 150 g liszt
  • 1 tk sütőpor
  • A kiskanál vanília-kivonat

Elkészítése:

A sütőt melegítsük elő 180 C fokra. A tojásokat verjük fel és valamennyi hozzávalót adjunk hozzá, majd alaposan keverjük össze a masszát. Kivajazott tepsiben vagy szilikonformában 45 percig süssük.

Eton mess

Hozzávalók:

  • 150 g habcsók
  • 200g zsíros habtejszín (akár laktózmentes)
  • friss vanília vagy kivonat – ízlés szerint
  • 2 marék felkockázott eper

Elkészítése:

A tejszínt verjük kemény habbá, majd adjuk hozzá a vaníliát. Törjük darabokra a habcsókot és keverjük bele a gyümölcsöt. Töltsük rétegezve poharakba.

A glutén-mentes sütiket kedvelőknek is remélem felkeltjük érdeklődését az alábbi recepttel. ( Eva Ivankovic Nemet)

Gluténmentes szilvás süti

Hozzávalók a tésztához:

  • 2 dkg élesztő
  • 250 g rizsliszt
  • 30 g cukor
  • 1 tojás
  • 50 g vaj
  • 200 ml tej

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 2 ek cukor
  • kevés őrölt fahéj
  • 600 g szilva
  • 1 nagy tejföl
  • 4 cs vaníliás cukor
  • 1 tojás

Elkészítése:

Az élesztőt futtassuk fel langyos tejben, minden hozzávalót öntsünk egy tálba, és dolgozzuk jól össze. Ne ijedjünk meg, mert nagyon híg lesz a tészta! Meleg helyen duplájára kelesztjük, majd lisztes kézzel átgyúrjuk és egy kivajazott tepsibe tesszük. Mivel lágy a tészta, egyenesen a tepsibe kell borítani, és ott kell kézzel vékonyra nyújtani. Megszórjuk fahéjas cukorral. A megmosott, kimagvazott, felezett szilvákat szépen sorban rárendezzük, ráöntjük a tejfölt, amit a tojással és a vaníliás cukorral már elkevertünk. 200 fokon kb. 25 percig sütjük.

Ha netán barátnőnkkel vagy barátnőinkkel (szigorúan betartva a járvány-szabályokat) kóstolgatjuk a finomságokat – illik hozzá valamit iszogatni is. Íme egy ugyancsak egyszerű, de nagyszerű csacsogáshoz való itóka:

Csajos forralt bor (Borsa recept)

Hozzávalók:

  • ½ l vörös bor
  • 2-3 ek méz
  • 2 nagy bio narancs héjastól
  • fahéj, szegfűszeg, kardamon – ízlés szerint

Elkészítése:

Egy titka van: A hozzávalókat forrón kevergessük alaposan össze, ne forraljuk!!!

Egy ínycsikladó szilva torta képével kívánok kellemes kulináris élményt!


advent, sütemények, sütés-főzés 


 

DrKónya Judit


Sixties.hu