Kulináris Élvezetek

Konyhai fortélyok

2021-01-14 13:54:36

„Konyhaművészet az, amikor tudod, hogy teleetted magad, ám nem érzed”

Curnonsky

Hát igen, a konyhaművészet igazi kihívás azok számára, akik művelik. Megannyi fortély kell ahhoz, hogy a recept életre kelljen. Ha éveken át is konyhaművészkedünk, mindig van még mit megtanulnunk, ezért olyan izgalmas foglalatosság.

A mindmegette.hu/turpisságok rovatában számos ötlet van, amit jó, ha kipróbálunk. Ezek közül sokat már ismertem nagymamámtól és anyukámtól, de vannak meglepő, de működőképes újdonságok. Ezek tárházából merítek most.

Azt megfigyeltem, hogy mivel a magyar ember nem lehet meg a rántott hús élvezete nélkül, így sok „turpi” ezzel kapcsolatos. Lássuk először ezeket!

A rántott hús titkai

A rántott hús finomabb, ha a panírozásnál a tojásba egy kis sört löttyintünk.

A panírba a tojás mellett kerüljön bele tej (sör helyett persze) és ne finomliszt, hanem rétesliszttel vonjuk be a húst.

A felvert tojásba kicsi olajat téve nem válik le a panír.

Az olaj nem fut ki, ha szárazkenyér darabot vagy parafadugót (!) teszünk az olajba sütéskor.

A rántott hús puha lesz, ha a zsiradékból kiszedve hideg vízbe mártjuk, lecsöpögtetjük, és fedő alatt tartjuk fogyasztásig.

Ha mikróban akarjuk újra melegíteni a rántott húst, húzzuk el folyó csapvíz alatt, akkor nem szárad ki.

Ízletesebb lesz a rántott hús, ha néhány órával korábban besózzuk, és folpack-kal letakarva a hűtőbe tesszük.

A rántott gomba és a rántott sajt misztériuma

A gomba panírozása utálatos dolog, ezért én legtöbbször csak az új év tiszteletére készítem. Találtam viszont egy jó ötletet, ami megkönnyíti a folyamatot: Ne tálakat használjunk a liszt-tojás-morzsa kombóba mártogatáskor, hanem 3 fedeles dobozt, amiben rázogatással egyenletes bundát érhetünk el, maszatolás nélkül.

A rántott sajt előállítása kifolyás nélkül igazi trükkös feladat. Azt eddig is tudtam, hogy a dupla liszt-tojás, liszt-tojás majd morzsa eljárás segíthet, de a tökéletesség kedvéért célszerű 20 percre mélyhűtőbe is betenni a panírozott húst, majd forró olajban, gyorsan süssük ki.

A csomómentes rántás – leszűrés nélkül

Eddig a rántásba hideg vizet tettem, úgy próbáltam csomómentesíteni, de általában még leszűrni is le kellett. Egy jó tanács: Ha a lisztet hideg zsiradékba tesszük, nem keletkezik csomó. Még egy lehetőség: ha a vízzel való felengedés előtt sót teszünk a rántásba.

A hal elemekre esése sütéskor már a múltté

A tengeri halat néhány órára enyhén sós, fokhagymás tejbe tesszük, majd panírozás vagy sütés előtt leitatjuk. A mélyfagyasztott hal friss ízt kap, ha tejben olvasztjuk fel.

A tejbe áztatás – az omlósság kulcsa

Csirke vagy pulykamellet egy napra áztassuk be fokhagymás, sós, szerecsendiós tejbe.

A sertésmájat is fontos egy éjszakára tejbe tenni, hogy puha maradjon. Ilyenkor még sózni is lehet, nem keményedik meg.

Mitől lesz ropogós a szárnyas sütés után?

Ezt nem találtam volna ki: egy kis szalicilt kell a zsiradékba tenni. Persze az előzetes tejbe áztatást ne felejtsük el!

Még több ötlet a finom rántott husi elkészítéséhez: 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu