Kulináris Élvezetek

Készüljünk a csodás őszre!

2020-08-28 16:30:01

„Ami engem illet: semmiért el nem cserélném az őszi levélhullást, a fények és tájak változását, a szomszédban rakott tűz illatát”

Mireille Guiliano

A ragyogó, forró, sok élményt idéző nyári napok leáldozóban vannak, szeptembertől már más időszámítást írunk, kezdődik az ősziesedés, a nyárutó, majd beköszönt az igazi ősz. Megérkeznek a természet meleg színei a sok harsogó zöld után, a sárgák, a vörösek, a barnák – ezer árnyalatban – szemet és lelket gyönyörködtetően. A Nap már kissé bágyadtan süt, de a nyári ruhára rávett kiskabát vagy kardigán a nap folyamán még lekerül, és élvezzük a kellemes meleget.

A francia nők – Mireille Guiliano szerint – megtalálják az évszakok változásában a pillanatnyi örömöt. Az ősz első napjaiban – a szabadság üdítő, pihentető időszaka után – ismét felveszik a tempót mind a munka, mind a szabadidő-eltöltés frontján. Visszacsöppenve a szokásos munkatempóba, jól esnek kikapcsolódásként a rövid, intenzív kis súlyzós edzések, a gyaloglás, a biciklizés, a lépcsőzés, a jóga. Hétvégenként sokan esküsznek a kellemes erdei sétákra a színesedő természetben.

Az élvezetek sorában kiemelkedő helyet foglalnak el a franciáknál az étkezések. Nem viszik túlzásba a sok alapanyag használatát és a bonyolult technikákat sem. Az őszi étkezésben kiemelt szerepet kap a krumpli, a gomba és a méz. Guiliano könyvében, a „Francia nők télen nyáron” – többek között - elárulja nekünk a varázslatos krumplipüré titkát.

A korántsem egyhangú krumplipüré titkai

A francia konyha sok elméletet ismer pl. szinte ugyanannyi vaj, mint krumpli, van, aki fokhagymával készíti. De a legfontosabb technika: a főtt krumplit még forrón átnyomni először a forró, majdnem felforrt tejben, majd szépen elkeverni benne a vajat. Sokan beletesznek szerecsendiót, köményt, curryt, petrezselymet, tárkonyt, kaprot vagy bazsalikomot.

A krumplipüré Mamie módján

Hozzávalók:

  • 1 kg hámozott burgonya, kb. 4cm-es darabokra vágva
  • Só, bors
  • 3 evőkanál vaj
  • ½ csésze forró tej, majdnem forralásig

Elkészítése:

Hideg vízben főzzük a krumplit 1 evőkanál sóval, félig befedve, közepes lángon 20 percig. Leszűrés után áttörjük, beletesszük a tejet, a vajat, és azonnal tálaljuk.

A maradékot kevés mogyoróhagymával, kis pogácsákban barnára sütve olajban készítjük, petrezselyemmel tálalva kiváló köret.

Az írónő még néhány húsmentes vagy alig húsos recepttel is ellát bennünket, hogy bővíthessük gasztro-kínálatunkat családunk megörvendeztetésére. Ezek egészségesek, mert szezonális zöldségeket használnak hozzájuk, és elkészítésük sem igényel szakács-képesítést.

Csőben sült karfiol

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg karfiol
  • 4 tojás
  • ½ csésze tej
  • ½ kiskanál őrölt kömény
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 2  mogyoróhagyma apróra vágva
  • ½ csésze friss prézli
  • 1 dl fehér bor
  • Só, friss bors

Elkészítése:

A karfiolt rózsákra szedve 6 percig gőzöljük. A tejet, tojást, köményt, fokhagymát, mogyoróhagymát összekeverjük, és a karfiolra öntjük. Rátesszük a prézlit és a bort. 180 fokon, 15 percig sütjük egy kis borssal és sóval megszórva.

Makaróni spenóttal és baconnel

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 csésze (30 dkg) makaróni, penne vagy rigattoni tészta
  • friss só, bors
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 7 dkg bacon, apróra vágva
  • ½ csésze száraz fehér bor
  • 50 dkg spenót
  • 10 dkg (1 csésze) reszelt parmezán

Elkészítése:

Bő, sós vízben megfőzzük a tésztát. 10 perc alatt olajban kisütjük a bacont. Hozzáadjuk a bort, a spenótot, a sót és a borsot, és 5 percig együtt pároljuk. A főtt tésztát a baconös. Spenótos keverékre öntjük, majd a sajttal 5 percig pároljuk.

És most két ínycsiklandó, szezon-gyümölcsös édesség – egy kis csavarral:

Sült alma Andrée módra

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 golden alma
  • 1 citrom
  • 4 szál rozmaring
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 4 szegfűszeg
  • 2 evőkanál levendula méz

Elkészítése:

Az alma csutkáját kivágjuk, majd a helyére citromhéjcsíkot, 1 szál rozmaringot, 1 szál rozmaringot, ½ evőkanál olajat, 1 szegfűszeget és ½ evőkanál mézet teszünk. Tepsibe helyezzük ½ csésze víz kíséretében. 45 percig sütjük.

Körte csokival és borssal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 narancs héja
  • 2/3 csésze cukor
  • 4 körte
  • 2/3 csésze tejszín
  • 10 dkg étcsoki durvára vágva
  • 1 evőkanál vaj
  • friss őrölt bors

Elkészítése:

1 l vizet felforralunk a narancshéjjal és a cukorral. Meghámozzuk, és alulról kicsumázzuk a körtét, a szirupban, kis lángon 20 percig főzzük, utána hagyjuk tányéron kihűlni. A tejszínt felforraljuk, bele tesszük a csokit és felolvasztjuk, utána belekerül a vaj. A körtére öntjük és borssal ízesítjük.

Mindenkinek kellemes évszakváltást kívánok, sok életörömmel!

Hát ki tud szomorú lenni ilyen szép őszi kép láttán?


ősz, őszi ételek, francia nők 


 

DrKónya Judit



Tisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!



A cikk kommentjei

Sixties.hu