Kulináris Élvezetek

Kell valami pezsgés

2017-09-02 17:18:44

A pezsgő az egyetlen bor, amit egy nő meg tud inni anélkül, hogy azt érezné magáról, csúnyának tűnik.

Madame de Pompadour

Egy szép, augusztus végi estén a Winelovers. hu meghívására a Gellért Szálló teraszán gyülekeztek a „bubis” bor és pezsgő szerelmesei egy kis csevegésre és iddogálásra az un. Afterwork keretében. Ez az esemény a hagyományos borfesztiválok (pl. Budavári, Budafoki) közötti időszakok áthidalására szolgál, hogy ne maradjunk szervezett, nagyobb ívű borkóstolgatás nélkül. Festői a környezet, szinte lábunk alatt terült el a Duna, és a fényben úszó Szabadság híd, oldalvást a Gellért hegy kivilágított zuhataga festette alá a jó hangulatú estét.

11 kiállító 40 bora üdítette a kíváncsi egybegyűlteket – némi kellemes ételkísérettel. A számomra legkedveltebb italokat az alábbi borászatok kínálatában találtam meg: Veritas Stand – Simonsig Vonkel Brut 2015, Feind Borház - Pukk habzó rosé (igen kellemes szilvára hajazó ízével), Vino Castillo Borház – Vicente Gandia – El Miracle Rose Brut Cava.

Különösebb rákészülés nélkül kóstolgattuk a jó fajta nedűket és csak utóbb ütött szöget a fejembe a gondolat, hogy utána nézzek, mi a különbség a habzó bor, a gyöngyöző bor, a pezsgő között, miben áll a katalán cava és az olasz prosecco különlegessége.

Úgy gondoltam, közreadom autodidakta borszakértői tudományom internetes kutatásainak eredményét, hátha más sem ismeri eddig az olykor jelentős eltéréseket.

Röviden – ma már tudom – a különbség a buborékokban keresendő.

(Természetesen csak, néhány megjegyezhető vonást említünk.)

Habzóbor – a buborékokat mesterségesen hozzájuttatott szénsavval érik el, 3 bar túlnyomás az előírás. A pezsgőhöz hasonló az előállítása, de jellemzője, hogy nem kiemelkedő minőségű borvidékről származó bor képezi az alapját.

Gyöngyöző bor – hasonlít a habzóborhoz, csak kevesebb szénsavval, 1.5-2 bar nyomás az előírás. Erjesztéssel lehet természetesen is buborékokat bejuttatni a borhoz.

Pezsgő – természetes buborék mellett, palackban, hosszú ideig érlelik. A széndioxid koncentrációja a habzóboréval megegyezik, de a buborékok nagysága eltér egymástól. Ez bizonyítja, hogy megdőlt az a korábbi nézet, hogy a széndioxid koncentrációtól függ a buborékok minősége, az egyéb kémiai összetevők (sók, szénhidrátok, ásványi anyagok) függvénye. Fenti ismereteimet a szilveszter. hu honlapról szereztem.)

Champagne – a  Wikipédia szerint – a nevét adó, híres, meszes és krétás talajú borvidék világhírű pezsgője, melyhez leginkább a Pinot Noir, a Chardonnay és a Pinot Menuier alapborok szolgálnak. Erjedése legtöbbször a szüret utáni tavaszon következik be! „Az alapborokat háziasítják, majd bepalackozva élesztő seprűn érlelődik hosszú éveken keresztül, annál különlegesebb aromákkal gazdagítva.”

Prosecco – Olaszország északi, Veneto tartományának híressége, a Dolomitok és az Adria hatása jól érződik a termőtalaj minőségén. 1990-es évek óta kevesebb cukorral brut, dry és extra dry formában állítják elő. Szemben a pezsgővel itt a „charmat metódus” megengedett, azaz a buborékokat létrehozó második erjesztés tartályban mehet végbe. Általában 3 évig érlelik. (vinoport. hu)

Cava – a katalán pezsgőbor, melynek minősége jobb, mint a tankpezsgő, de áruk jobb, mint a champagne-é. A champagne-hoz hasonlóan nem fémtartályokban készül, hanem egy palackban tölti a teljes erjesztés folyamatát. Macabeo, Parellada és Xarel-io borokból készül.( blikk. hu)

Mindenkinek kellemes nyárbúcsúztató borozgatást – pezsgőzgetést kívánok!


 pezsgő, habzó bor, cava, prosecco, champagne, gyöngyöző bor


 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu