Kulináris Élvezetek

Köszöntsük az új évet változatos itókákkal!

2021-12-29 17:48:45

"Nem szabad vizet inni, mert az nagyon erős ital. Fenntartja azokat a nagy hajókat."

Grafiti

Az adventet és a karácsonyt finom étkekkel már köszöntöttük, így most az óév búcsúztatásához ismét kölcsön vesszük a “Karácsony” c. MKB kiadvány szerzőinek ital-ötleteit. Igyekszünk az alkoholos változatok mellé becsempészni még a gyerekek számára is iható koktélokat.

András téli koktélja (Liebenau András)

Hozzávalók:

  • 2 cl brandy,
  • 1 cl fehér rum,
  • 1 cl barna rum,
  • 4 cl narancslé,
  • 1tk amaretto,
  • 2-3 csepp angostura bitter,
  • 5 jégkocka,
  • narancs vagy citrom szelet a díszítéshez.

Elkészítése:

Tegyük a jégkockák felét egy shakerbe, öntsük hozzá a brandyt, a fehér és a barna rumot, a narancslét, az amarettot, az angosturát, és rázzuk össze. A maradék jeget egy írkávés pohárba tegyük, majd szűrjük bele az italt. Narancs- vagy citrom szeletekkel díszítsük, szívószállal fogyasszuk.

Tom Collins (Lakits Ákos)

Hozzávalók:

  • 1 dl gin,
  • 1-1,5 citrom leve,
  • 1-2 csepp cukorszirup,
  • 5-6 jégkocka,
  • 1 dl szóda vagy ásványvíz,
  •  1-2 szelet citrom.

Elkészítése:

“Pohárba bele, jól összekeverjük, gyorsan megisszuk, aztán mosolygunk nagyokat!”

Sherry-shake (Solymosi Dóra)

Hozzávalók:

  • 2 cl sherry,
  • 2 cl őszibaracklikőr,
  • 1 cl gin,
  • 4 cl tejszín,
  • jégkockák,
  • mandarin gerezdek,
  • a díszítéshez mentalevél.

Elkészítése:

A sherryt, a likőrt, a gint és a tejszínt a jégkockákkal összemixeljük. A jégkockákat a mandarin gerezdekkel kehelybe tesszük, majd ráöntjük az italt. Menta Levéllel díszítjük. Elkészítési idő: 5 perc!

Bailey’s koktél (Földesi Sándor)

Hozzávalók:

  • 2 cl Bailey’s,
  • 1 gombóc vanília fagylalt,
  • karamell,
  • kávé,
  • tejszínhab,
  • őrölt fahéj,
  • pirított, stiftelt mandula.

Elkészítése:

Előmelegített pohárba öntjük a Bailey’st, a karamellt és a fagylaltot, majd ezt leöntjük forró kávéval, megszórjuk fahéjjal, a tetejére tejszínhabot teszünk és mandulával díszítjük.

Grog special (Karmazin András)

Hozzávalók:

  • 4 cl barna rum,
  • 2 cl Rigoletto mix ( narancsolaj és mandula kivonat),
  • 1 db friss lime leve,
  • teafű ( ízlés szerinti ízesítéssel),
  • szegfűszeg,
  • forró víz.

Elkészítése:

Töltsük a rumot és a Rigoletto mixet egy csészébe, ízesítsük szegfűszeggel és a friss lime levével, öntsük fel forró vízzel, és a kedvenc teafüvünk hozzáadásával készítsük el a grogspecialitásunkat.

Gyümölcsös forralt bor (Gulyás Attila)

Hozzávalók:

  • 2 l vörösbor,
  • 15 szem szegfűszeg,
  • 10 dkg mazsola,
  • 10 dkg darabolt aszalt szilva,
  • 1 alma,
  • 1 citrom,
  • 10 dkg cukor,
  • fahéj.

Elkészítése:

Valamennyi hozzávalót egy fazékba öntjük, fahéjjal, cukorral ízesítjük és felforraljuk. Negyed órát állni hagyjuk, majd poharakba szűrve kínáljuk.

Rumos ananászbólé (Mihálszki Zsolt)

Hozzávalók:

  • 1 nagy doboz ananászkonzerv,
  • 2 ek porcukor,
  • 1 üveg félédes fehér pezsgő,
  • 1 üveg félédes jófajta fehérbor,
  • 1 dl rum ( lehetőleg fehér).

Elkészítése:

Az ananászt leszűrjük és egyforma kis darabokra vágjuk. Bóléstálba tesszük. Rálocsoljuk a rumot, rászórjuk a porcukrot, és jól összekeverjük. Lefedve fél napig érleljük a hűtőben. Ezután felkeverjük, ráöntjük a bort meg az ananászlevet. Ismét állni hagyjuk. Közvetlenül fogyasztás előtt felöntjük a pezsgővel, és azonnal tálaljuk.

Ünnepi puncs (Haypál Balázs)

Hozzávalók:

  • fekete tea,
  • 5 ek méz,
  • 0.5 dl gyömbérszirup,
  • 3 dl rum.

Elkészítése:

A teát 1 liter vízzel leforrázzuk. Egy külön edényben a rumot, a mézet és a gyömbér szirupot  felforrósítjuk, majd az egészet a teához öntjük. Citrom- vagy narancs karikákkal díszített pohárban kínáljuk.

Tojáslikőr (Török Ádám)

Hozzávalók:

  • 5 tojássárgája,
  • kb. 15 dkg porcukor (Ízlés szerint),
  • 1 vaníliarúd, vagy 1 csomag vaníliás cukor,
  • 6 dl tej,
  • 2,5 dl tiszta alkohol (90 fokos) vagy 
  • 2 dl tiszta alkohol és 0.5 dl konyak.

Elkészítése:

A tojások sárgáját keverje simára a vaníliarúd kikapart belével, vagy a vaníliás cukorral és a porcukorral. A felforralt és lehűtött tejet és az alkoholt apránként adagolja hozzá. Pihentesse hűvös helyen és 2-3 naponként rázza össze. Jól behűtött likőrös pohárban vagy konyakos pohárban, tejszínhabbal díszítve kínálja.

Alkoholmentes italok

Tojáslikőr gyerekeknek (Török Ádám) fogyasztás előtt max. 1 nappal készítendő!

Hozzávalók:

  • 1 l tej,
  • 4 egész tojás,
  • kb. 10 dkg porcukor ( ízlés szerint),
  • 2 csomag vaníliás cukor,
  • őrölt szerecsendió a díszítéshez.

Elkészítése:

Keverje simára a lazán felvert tojásokat, a tejet és a porcukrot egy főzőedényben. Gyakori kevergetés mellett lassú tűzön főzze 5 percig. Vegye le az edényt a tűzről, öntse bele a vaníliás cukrot is és jól keverje el. Ezután hűtse le. Szervírozza melegen, szerecsendióval díszítve, vagy tegye a masszát turmixgépbe és adjon hozzá egy csésze széttört jeget. Mixelje habosra, a tetejét díszítse szerecsendióval.

Fűszeres melegítő (Hlavátsch Detti)

Hozzávalók:

  • 2,5 dl narancslé,
  • 1,5 dl ananászlé,
  • 4 szegfűszeg,
  • 1 rúd fahéj,
  • 1 csipet szerecsendió,
  • 3 ek fekete tea,
  • méz.

Elkészítése:

A narancsléhez hozzáadjuk a szegfűszeget és a fahéjat, 5 percig forraljuk, majd 30 percig állni hagyjuk. A tealeveleket fél liter forró vízzel leöntjük és 5 percig  állni hagyjuk, mézzel édesítjük. A narancsléhez öntjük a teát, hozzáadjuk az ananászlevet, belekeverjük a szerecsendiót. Az egészet még egyszer átforraljuk, forrón kínáljuk.

Egy virtuális koccintással egészségben bővelkedő, sikeres és boldog új évet kívánok!


 koktél, szilveszter, ital, alkohol


 

DrKónya Judit



Tisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!



A cikk kommentjei

Sixties.hu