Kulináris ÉlvezetekNot Only For Sexagenarians

Semmiből is finomat - receptek

2020-03-19 10:11:16

„Hogy ki ne maradjon nagyanyáink legfontosabb titka: minden konyha elsőszámú, elengedhetetlen hozzávalója a szeretet”

Saly Noémi

A „Semmiből is finomat” szakácskönyv ismertetésénél ígértem, hogy jó kis recepteket is közölök majd. Remélem, nem a rászorultság visz majd bennünket arra, hogy ezen recepteket kipróbáljuk, melyeket nagyanyáink a háborús időkben használtak, hanem a kevés, és az egyszerűség becsülete. Ráadásul most, hogy inkább a négy fal közzé szorulunk, több időnk is van olyan új ízek kipróbálására, mely különösebb beszerzést sem igényel. Igen ízletes, szeretettel készíthető ételek főzhetők-süthetők belőlük, melyek elfogyasztása után mind a 10 ujjunkat megnyaljuk majd. Az ételek könnyen létrehozhatók, kevés alapanyagból, és sok esetben vegetáriánusok is fogyaszthatják. A 100 receptből válogattam ízelítőül néhányat.

Parasztleves (Háborús ételek)

„20 deka feltisztított fejeskáposztát tenyérnyi szeletekre szelünk, és sózott 3 liter vízben félóráig főzzük. Majd hozzáteszünk 60 deka nyers, héjazott burgonyakockát. 35 deka füstölt húst apró kockára szedve serpenyőben folytonos kavarás közben megpirítunk, és az időközben megpuhult burgonyakockás lét ráöntjük. Egyet forraljuk, mielőtt kitálalnánk. Nagyon jóllakasztó étel. Csak fiatal sertés húsa alkalmas.”

Saly Noémi javaslata: „Én a káposztát csíkokra vágom, 15 deka füstölt hússal is beérem, és mint szinte minden káposztás ételbe, ebbe is teszek egy-két szál csombort.”

Töltött paprika hús nélkül (Steinbachné szakácskönyve)

„Két keményre főtt tojást apróra vágunk, egy áztatott zsemlyét, kevés párolt rizst (3-4 dekát), finomra vágott nyershagymát s egy kis petrezselyem zöldjét, késhegynyi törött borsot, sót, mindezt egy nyers tojással jól elkeverjük. Kisebbfajta zöld paprikákat veszünk, 8-9-et tölthetünk meg ezzel a mennyiséggel. Az eljárás azután éppen úgy történik, mint a hússal töltött paprikánál.”

Saly Noémi megjegyzése: „Az eredeti eljárás: kb. másfél kiló paradicsomot forró vízbe mártva meghámozunk, majd egy hagymával és egy csokor petrezselyem- és vagy zellerzölddel megfőzünk, leturmixoljuk, sózzuk-cukrozzuk ízlés szerint, és ebben főzzük meg a megtöltött paprikákat. Aki szereti a nagyon hagyományos ízeket, az be is ránthatja.”

Parajfőzelék-szelet (Filléres főzés)

„Megmosott fél kiló parajt, kanálka vízzel aláöntve, kicsit sózva főzzük 10 percig. Leszűrve daráljuk meg, üssünk bele 2 egész tojást, tegyünk bele 2 marék zsemlyemorzsát és 2 tetézett evőkanál reszelt sajtot. Tenyérnagyságú lepényt lapítsunk össze, mártsuk 2 evőkanál liszttel elkevert tojásba, és forró zsírban rántsuk ki.”

Saly Noémi kommentárja: „Ezt nagymama „spenótpacsni” néven maradék spenótfőzelékből is készítette, annyi prézlivel és egy tojással szaporítva a masszát, hogy fasírtszerűen összeálljon, majd ugyanígy bundázva és sütve.”

Rakott máj (Filléres főzés)

„30 deka májat a deszkán megkaparjuk, sót, borsot, majoránnát, és csomó apróra vágott zöldpetrezselymet adunk hozzá. 10 db főtt burgonyát, tisztítva, hosszú szeletre vágunk, a felét sózva, kizsírozott lábosba tesszük, rákenjük a májat; 5 dkg vajban 2 dl tejfelt forrósítunk, felét ráöntjük a lábasban levő májra, melyre a burgonya másik felét rakjuk, és ennek a tetejére öntjük a vajas tejfel másik felét. Sütőbe tesszük és pirosra sütjük.”

Bundás alma (Filléres főzés)

„Készítsünk 20 deka lisztből 1 tojással, csipet sütőporral és cukrozott tejjel híg palacsintatésztát. 3 nagy rétesalmát hámozzunk meg, széltében vágjuk 1 cm-es szeletekre, és az elkészített palacsintatésztában megmártva tegyük forró zsírba, mindkét oldalán süssük szép pirosra, és tálra téve fahéjas vagy csokoládés (kakaós) cukorral bőven hintsük meg.”

Remélem, jó ötleteket kaptak kedves olvasóim, és a könnyen elkészíthető ételek - részben legalább - felváltják az unalmas, és nem igazán egészséges pizzák és hamburgerek fogyasztását.

A Saly Noémi interjúval búcsúzom:



 

 

DrKónya Judit


Sixties.hu