Kulináris Élvezetek

Karácsonyi ételek Mautner Zsófitól

2019-12-14 12:52:43

„A megszokott ételek, az égig érő karácsonyfa, az ismerős illatok nélkül nincs karácsony”

Horgas Eszter

Kedvelem Mautner Zsófit. Lénye egészséges életörömöt és intelligenciát sugároz. Nemcsak szenzációs receptekkel kápráztat el bennünket, hanem sikeres rendezvények igazi jó háziasszonyaként is ismeretes. Legutóbb a Marriott Hotel koreai estjén beszélgethettünk vele a koreai konyha ízes fogásairól, élén a mi savanyú káposztánkhoz hasonló, erjesztett káposzta, a kimcsi különböző változatairól. „Egy év a konyhámban” c. szakácskönyvében csak úgy sorakoznak a jobbnál jobb fogások elkészítési módjai. Az ételek nincsenek túlgondolva, nem szegi kedvünket a sok drága alapanyag, a mesterszakács-szintű, bonyolult elkészítési mód. De lesz sikerélményünk, mert nagyon finomak!

Ezekből ajánlok néhány egyszerűen elkészíthető ételt a közelgő ünnepekre. A rohanással teli időszakban jó arra gondolni, hogy ízletes ételt teszünk az asztalra anélkül, hogy erőn felül kellene készülődni, és fáradtan bezuhanni a fa alá. Majd látni fogjuk, hogy mindegyik elkészítésében van egy kis csavar, ami igazán különlegessé teszi.

Még a Chili&Vanília oldaláról adom közre a finom ünnepi levest:

Édesköményleves fokhagymás garnélanyárssal

Ez a leves csak pikáns, az ánizs túlságos eluralkodása nélkül.
 

Hozzávalók (2 adag)

  • 1 fej édesköménygumó, vékonyra szeletelve
  • 1 közepes burgonya, apró kockára vágva
  • 1 salotta, vagy fél közepes vöröshagyma, aprítva
  • 5 dl húsleves
  • ½ dl tejszín
  • ½ dl sherry, vagy fehér portói (vagy Pernod)
  • só, fehér bors
  • 2 ek vaj, vagy olívaolaj
    A garnélához:
  • fejenként 5-6 garnéla
  • 1 gerezd fokhagyma, aprítva
  • diónyi vaj

Elkészítés
A vajon, vagy olívaolajon üvegesre pirítom a hagymát. Rádobom a vékonyra szeletelt édesköményt, átforgatom, és hozzáadom az egész apró kockákra (vagy vékony karikákra) vágott krumplit. Felöntöm a sherry-vel, kicsit elpárologtatom. Hozzáadom a húslevest, és addig főzöm, amíg a zöldségek megpuhulnak, kb. 15-20 perc. Botmixerrel ízlés szerinti állagúra pürésítem (én picit darabosan szeretem), sóval, fehérborssal ízesítem. Hozzáadom a tejszínt és összerottyantom. (A tejszín kalóriaspórolás esetében akár elhagyható, önmagával sűrítve is jó a leves állaga) A garnélát az utolsó percben készítem el: felhúzom egy bambusznyársra, amely ráilleszkedik a leveses csészére, vagy tányérra. Egy serpenyőben vajat olvasztok beledobom a fokhagymát. Átpirítom benne a garnélanyársat és azonnal a levessel tálalom. A garnéla helyett halat (pl. lazac), vagy éppen kagylót is lehetne használni. És persze nem kell feltétlenül a nyárs, végül úgyis a levessel együtt fogyasztjuk.”

És most két ünnepi étel a könyvből:
Lassan sült pulykacomb chilis-narancsos mázzal
 

Hozzávalók (6-10 adag)

  • 2 pulyka felsőcomb
  • 1 narancs leve és héja
  • 2 ek csípős paprikakrém
  • 2 ek nádcukor
  • 0.5 dl olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés

„A sütőt előmelegítjük 220 fokra. Egy nagy tepsit kibélelünk alufóliával. Kikeverjük a mázt: egy tálkába reszeljük a narancs héját, majd kinyomjuk a gyümölcs levét. Hozzáadjuk a csípős paprikakrémet, a nádcukrot, az olívaolajat, és teljesen simára keverjük. A pulykacombot mindenütt alaposan sózzuk, borsozzuk, majd mindkét combot, mindkét oldalán egyenletesen bedörzsöljük a chilis-narancsos fűszerpasztával. Bőrös felükkel felfelé fektetjük a pulykacombokat a tepsire, majd 20 percig sütjük magas hőfokon, ezalatt kissé megpirul a máz. Ekkor levesszük a sütő hőfokát 100 fokra, és a pulykát fedetlenül sütjük, kb. 6-7 órán át (akár éjszaka). Nem kell félni, nem fog sem megégni, sem kiszáradni ennyi idő alatt ilyen alacsony hőmérsékleten. Csodálatosan omlósra sül, szinte szétesik, nagyon szaftos lesz.”

Köretként Mautner Zsófi salátákat, édesburgonya vagy sütőtökpürét, ropogósra sült kelbimbót javasol kínálni.

Nyers fűszeres datolyasnack

Érdemes legalább egy nappal előbb elkészíteni ezt a sütés nélküli finomságot, de több nappal előbb is lehet, ami megkönnyíti a karácsonyi készülődés stresszmentes lefolyását.

Hozzávalók (25 db)

  • 25 dkg datolya
  • 5 dkg sárgabarack
  • 8 dkg zabpehely
  • 1 tk mézeskalácsfűszer
  • 1 ek lenmag
  • kb 2 ek víz

Elkészítés

„A datolyát kimagozzuk, és nagyobb darabokra vágjuk. Érdemes nagyobb szemű, puha, szaftos datolyát választani. A sárgabarackot is felaprítjuk. Aprítógépbe tesszük a datolyát, az aszalt barackot, a zabpelyhet, a fűszert és a lenmagot. Simára pürésítjük, és annyi vizet adunk hozzá, hogy könnyen formázható, nem túl száraz, de nem is túl ragacsos masszát kapjunk. Két sütőpapír között nyújtófával kinyújtjuk, majd tetszőleges formákra kiszúrjuk. Egy napig száradni hagyjuk, majd dobozban tároljuk.

Legyen kellemes a karácsonyi készülődés, és élvezzük az ünnepen munkánk gyümölcsét!
Egy jó kis halas fogással örvendeztetem meg zárásképpen olvasóimat – természetesen Mautner Zsófitól:



 

DrKónya Judit



Tisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!



A cikk kommentjei

Sixties.hu