Kulináris Élvezetek

Krúdy, a kulináris élvezetek szerelmese 4.rész

2017-03-21 20:01:27

„Bor a szerelem tengere,
Pokolban feneklik medre,
Vad hulláma eget nyal.
Bor a szellem piros árja,
Bor az örök élet lángja,
A ki issza, meg nem hal”

Zajzoni Rab István

Krúdy több írásában szentel kedves sorokat a bor szeretetének, mely nála az élet szeretetének jelképét is jelenti. „Az újbor” c. írásból idézünk néhány pozitív gondolatot: „Az újbor jelenti az ifjúságot. …ő benyit, mint a régen látott vendég, aki bízik a dolgában, hogy kitárt karokkal várják… Ő azt hiszi, hogy még mindig élnek azok a bölcs, régi emberek, akik a komolyságot megfelelő adag vidámsággal keverték, a munkát felcserélték a mulatsággal is, ha annak az ideje elérkezett és lakodalomba szívesebben jártak, mint temetésre.” 

A jó bor szeretete

A jó bor szeretetét zengi a „Boldogult úrfikoromban” c. írás is, némi étkezési tanáccsal kiegészítve: „Emlékeimben azt kell látnom, hogy a legszebb  volt az élet, amikor karcsú, hétdecis butéliákból, körülbelül egy decit tartalmazó sima, egyszerű poharakból idogáltuk borainkat… Néha két pohárral is kellett egymás után felhajtani…, hogy a gomba nagyságú és szerencsésen gyomorba elnyelt paprika tüzét enyhítsük. Ezért kellett a hétdecis butélia tartalmát okos előrelátással beosztani, hogy a zsíros sültnél ( akár makarónival, akár valamely hamis tésztával kínálják) elegendő bor maradjon a butéliában.. Mert elveszett ember az, aki már evés közben is parádi, szolyvai, bikszádi vagy pláne nőnemű ásványvizekkel kezdi kevergetni a borát. Evés közben tiszta bort szabad inni; az ásványvizek csak az ebéd utáni időkben szolgálhatják azt a célt, amelyért azt orvosdoktorok beleegyeznek fogyasztásukba.”

Az asszonyok dicsérete

És a bor dicséretéhez Krúdynál hozzátartozott az asszonyok dicsérete is. Az „Asszony, aki szőlőfürt lett” c. írásában így ír erről: „Nincsen olyan száraz szív, akinek a régi bor kóstolgatásánál eszébe ne ötlene egyszerre a menyecske képe is, aki valaha a hegyoldalon együtt jelent meg a napsugárral az őszi ködön át, és szemérmes lábával taposta a szőlőnket…”

Legközelebb – az utolsó Krúdyval foglalkozó írásunkban az ételek és receptek világába kalauzoljuk el a kedves olvasókat.

És egy kóstolgatásra csábító kép:


Krúdy, bor, a jó bor szeretete


 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu