Kulináris Élvezetek

Egy kis nosztalgia gasztronómiával fűszerezve

2021-06-11 09:30:26

„A’ rövid, de gyötrő élet elfolyt;
Szép Ilonka hervadt sír felé,
Hervadása líliomhullás volt,
Ártatlanság’ képe, ’s bánaté”
Vörösmarty Mihály

Nem véletlen az idézet. Egy kedves barátnőm és gimis osztálytársnőm születésnapjára voltam hivatalos. Nagyon örültem, mert igen kellemes társaságban nosztalgikus múltidézésben vehettem részt – régi képek vetítésével, - melybe a jelen szépen belesimult: a szép, tehetséges és jól nevelt unokák is megörvendeztettek bennünket fuvolával – élőben és zongorajátékkal – videón.

De ami még emelte az esemény fényét az – a ragyogó, nyári időjáráson és a jó társaságon túl – a helyszín, a Szépilona bisztró-vendéglő.

Már a neve is meseszerű! Vörösmarty: Szép Ilonka című, csodás költeményét idézi, talán nem véletlenül. A Hegylakó Hírmondó kicsit kutakodott afelől, honnan ered Szép Ilona mondája.

Időutazás

Repüljünk vissza 550 évet a történelemben, Mátyás korába! Igazi vad vidékre találunk Zugligeten, ahol a sűrű erdőben időnként félelmetes hangokra leszünk figyelmesek: a vadkan hangjára. Sőt, ha elég kifinomult a hallásunk, a Mátyás által idetelepített európai bölény bőgése is ijesztgethet bennünket. Lehetett persze nyúlra, rókára, fogolyra, szarvasra és szalonkára is vadászni itt.

És innen indult a legenda. Azt már minden iskolás tudja, hogy Mátyás király szeretett álruhában elvegyülni népe körében. Nem volt ez alól kivétel a vadászat sem. Történt egy ilyen vadászat során, hogy a jóképű idegenbe beleszeretett a fogadós unokája, Peterdi Ilonka. A szerelem azonban nem teljesülhetett be.

Vörösmarty gyönyörű versében állít emléket az ártatlan, szép, fiatal lánynak, aki belepusztult szerelmi bánatába. Bár Peterdi Ilonka létéről nincsenek hiteles adatok, de a családban megőrizték emlékét. S. Szabó József 1900-ban így emlékezett meg a romantikus történet eredetéről: „A Peterdy család tagjai úgy mesélték, hogy Vörösmarty Fóton, Fáy András szőlőjében találkozott Peterdy Gáborral, aki egy szüret utáni estén, borozgatás közben elevenítette fel a családban szájhagyományként fennmaradt idillikus történetet Peterdy Ilonka tragikus szerelméről.”

A Szépilona Bisztró

A nemrégen felújított bisztró csodás környezetben vonzza a kulináris élményre várókat. Szépen gondozott fák, bokrok szegélyezik a vendéglő kertjét, és a kerti pavilon környezetét virágzó rózsabokrok színesítik. Jó itt elképzelni, hogy hajdanán talán az a fogadó állt itt, ahol Peterdy Ilonka szerelembe esett Mátyás királlyal. Nem a fine diningra esküsznek, hanem a hagyományos ételekre – magas minőségben. A születésnap résztvevői sokféle ételt fogyasztottak a vadastól a kacsasűltön át a Tafelspitzig. Mindenki élvezettel falatozott. A kiszolgálás hibátlan volt, kedvesen, előzékenyen láttak el bennünket minden földi jóval.

A We love Budapest szépen érzékelteti a milliőt:

„Az enteriőr korábban hangsúlyosan art deco jegyeiből is megtartottak néhány szebb darabot, pár komódot és a tonettszékeket, de az egész belső kapott egy kis pimasz, párizsi bisztrós hangulatot vagány fényképekkel, régi moziplakátokkal és pár buja zöld növénnyel. Az új Szépilona jelmondata az ízig-vérig budai polgártól, Máraitól kölcsönzött, roppant egyszerű, és megszívlelendő gondolat, mely belengi az egész helyet: „Szeretni kell az életet.”

Az étlap is a fenti szemléletre épül, meg a budaiságra, ami szintén nagyon fontos a Szépilona esetében – mindezt a bisztró keretei között tartva. A nem túl hosszú fix étlapon megtalálunk mindent, ami egy hamisítatlan, bohém, monarchiás időket idéző budai étterembe szükséges.

Ugye, milyen pazar helyre invitáltam Önöket?

Kívánom, hogy más is legyen részese a szépilona élménynek, végre nemcsak álmodozni lehet erről!

Barátnőm által készített Pavillon fotóval zárom cikkemet:


 Szép Ilona legendája, Szépilona bisztro, nosztalgikus ételek


 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu