Kulináris Élvezetek

Újragondolt karácsonyi ételek

2019-12-04 08:27:08

„A karácsony nem rólunk szól, hanem arról, hogy szeretetet adunk; azt adjuk a másiknak, ami neki fontos”

L. Stipkovits Erika

A Karácsony sokunknak az év legkedvesebb ünnepe. Szeretnénk kiszakadni az örökös rohanásból, és így Advent idején megpróbáljuk szívünket felöltöztetni a méltó ünneplésre. A lakás díszítésén kívül ilyenkor gondolkozunk el azon, vajon az idén milyen ételekkel kedveskedjünk szeretteinknek. A hagyományos ételek közül sok családnál elmaradhatatlan a hal és/vagy a töltött káposzta. A vállalkozó szelleműek, most jó előre, átgondolhatják, mivel variálhatják ezt a két ételfajtát. A Szeretlek Magyarország (szmo.hu) több ilyen újragondolást közölt, ebből szemezgettem.

Krisztina receptje az Illéskrisz konyhája blogon

Lazac szaloncukor köntösben

„A ropogós rétestésztában ravaszul megbújó besameles spenótkrém, a szálkamentes halhús és jázmin rizs, egy igen kellemes egységet alkot. Egy "szaloncukor" bőven elég egy személynek, hiszen tartalmas és igen laktató fogás.

Ajánlok mellé még egy adag sajt vagy tartármártást is, mert attól lesz igazán komplett és tökéletes az egész. Kezdő háziasszonyoknak sem kell megijedni az elkészítésétől, mert egyáltalán nem bonyolult és időigényes tevékenység. Fél óra alatt előkészíthető és csak a sütését kell időzíteni. Egy finom fűszeres fehérbor, nagyon kívánkozik hozzá...

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 csomag házias réteslap
  • 2 tenyérnyi szelet vadlazac
  • 1/2 citrom leve
  • 1 csésze spenótpüré (fagyasztott)
  • 5 dkg vaj
  • 2 kanál liszt
  • 2 dl tej
  • 1 tojás sárgája
  • őrölt fekete bors
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1 gerezd dundi fokhagyma
  • 1 bögre főtt jázmin rizs
  • lekenéshez:1 felvert tojás

Elkészítés

A halszeleteket hosszában kettévágjuk, sózzuk, borsozzuk őket és kevés citromlevet nyomunk rájuk. 10 percet pihentetjük, majd kevés forró vajon hirtelen lepirítjuk őket. A besamelhez a vajat egy kisebb serpenyőben felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet és folytonos kevergetéssel zsemleszínűre pirítjuk. Kevergetés közben hozzáöntjük a tejet, a tojás sárgáját, majd besűrítjük mártássá.

Ízesítjük a besamelt, sóval, borssal, az áttört fokhagymával és a csipet szerecsendióval. A végén hozzákeverjük a spenótpürét is. Egyet forralunk rajta és kész. Félretesszük a mártást, hogy kissé kihűljön.

A réteslapokat kiterítjük és laponként átkenjük őket kevés olajjal. Kettőt egymásra helyezzünk, majd egy éles késsel elfelezzük őket. Így kapunk két, kb. 15 x 30 cm-es rétes csíkot. A tészta egyik végére teszünk egy csíkban spenótos besamel krémet, a krém tetejére jön egy kevés rizs, majd a tetejére ültetjük a sült lazac szeletet is.

Felgöngyöljük a réteslapot, majd a két végét zsinórral elkötjük. Így teszünk a másik réteslappal is. A kész batyukat egy sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, tetejüket lekenjük a felvert tojással, majd mehetnek az előmelegített, 170 °C-os sütőbe sülni.

Kb. 20-25 perc alatt szép pirosra, ropogósra megsütjük őket. Sajtmártással vagy tartármártással forrón tálaljuk.”

Töltött káposzta-torta

Reviczky Krisztina receptje a Reviczky blogról

Nagyon izgalmas, ötletes megoldás a soha meg nem unható töltött vagy rakott káposzta műfajában.

„Hozzávalók

  • 1 kg savanyú káposzta (Kovászolt káposztából is készíthető.)
  • 8-10 savanyított levél (nagy)
  • 1 kg darált hús
  • 6 db 1 cm vastag füstölt sonka szelet
  • 3 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 2 kanál mangalica zsír
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 tojás
  • kapor
  • bors
  • 20 dkg főtt rizs
  • petrezselyem levelek
  • tejföl

Elkészítés

A sonka szeleteket kiklopfoljuk. A darált húst alaposan összekeverjük a tojással, 1 fej összevágott vöröshagymával, kaporral, sóval, borssal.

2 fej összevágott vöröshagymát üvegesre párolunk a zsiradékon, belekeverjük a paprikát, és az alaposan kinyomkodott káposztával összedolgozzuk. Kissé megpároljuk. (Ha nagyon savanyú a káposzta, ki kell mosni vízben.)

Egy magas falú, edényt kizsírozunk- az enyém 20x30 centis ovális forma), majd kibélelünk kb. 4 nagy levéllel, úgy, hogy túllógjon a peremen. A rétegek a következők: sonka, káposzta, darált hús, káposzta, rizs, tejföl, káposzta, sonka.

Mindegyik réteget alaposan ledöngölünk. Az utolsót beborítjuk a maradék káposzta levéllel. Az edényt lefóliázzuk, és lefedjük.

180 fokos sütőben két órán át sütjük, ha kész tálra borítjuk, tetejét petrezselyemmel és tejföllel díszítjük.”

Zárásképpen, ellenpontozva az újításokat, egy réges-régi desszert recept a Várkert Bazár kiadványából:

Florentiner, Firenzei mandulás keksz

Egy békebeli, k.u.k  fincsi keksszel örvendeztethetjük meg magunkat és a számunkra becses személyeket. Akár ajándékba is adható ez a süti.

A bécsi Demel Királyi és Császári Udvari Cukrászda Dietmar Muthenthaler receptje alapján.

Hozzávalók

  • 250 g tejszín
  • 125 g kristálycukor
  • 125 g méz
  • 20 g vaj
  • 300 g nagydarabos mandula
  • 200 g kandírozott narancs
  • 80 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 500 g keserű csokoládé

Elkészítés

A tejszínt, a kristálycukrot, a mézet és a vajat felforraljuk, majd hozzáadjuk a kandírozott narancsot és a mandulát, végezetül belekeverjük a lisztet. Ezután kicsit hűlni hagyjuk, majd a keveréket kikent, lisztezett tepsibe takaros formákba halmozzuk. 160 fokon sütjük. Amikor a kekszek szép barnára sültek, az aljukat olvasztott keserű csokoládéba mártjuk.”

Jó készülődést, és majd jó étvágyat is kívánva, Jill Wellington/ Pixabay gusztusos karácsonyi asztali fotójával búcsúzom.


 karácsonyi ételek, hal, töltött káposzta, lazac


 

DrKónya Judit



Tisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!



A cikk kommentjei

Sixties.hu