Kulináris Élvezetek

Főzőcske - a javából!

2019-12-21 10:55:52

„A gasztronómia (…) tisztán népköltészet. Nincs szabály, nincs feltaláló, nincsenek szerzői jogok. Csak a szájról-szájra metódus működik”

Cserna-Szabó András

Kedvelt TV műsorom lett a Konyhafőnök VIP. Tetszik, ahogy színész, manöken, sorozatsztár, műsorvezető, influenszer vetélkedik azért, hogy konyhafőnök lehessen. A műsor persze kicsit azt sugallja, hogy ripsz-ropsz, néhány hónap alatt séffé válhatunk, pedig az koránt sincs így. Erre leginkább maga a műsor cáfol rá. Amikor ugyanis csapatban kell dolgozni, sokszor elmenekülnek a feladat felvállalása alól, vagy kiderül, hogy milyen nehéz másokat irányítani akkor, amikor még magunknak is tanulni kell, nem is keveset. Bár ez alól kivétel a döntő, amely igazi, vérbeli megmérettetés volt, az állandó zsűritagokon kívül neves gasztro-személyiségeket kellett meggyőzni a három fogásos menü-sorral.

Ki is az a konyhafőnök?

Röviden úgy összegezhetnénk, hogy a séf, a konyhafőnök, a szakács-szakma csúcsa: sok-sok, olykor keserves munkával lehet oda eljutni. A Manna Rádióban Ádám Csaba, az Olimpia étterem tulajdonos-séfje úgy nyilatkozott, hogy ő is a szamárlétra legalján kezdte, két éven át mosogatott, majd kiérdemelte, hogy darabolhassa a húsokat és zöldségeket. Elmondta, hogy meglátása szerint a szakácsok egy része nem tudja egyforma darabokra vágni az alapanyagokat, pedig az egy igen lényeges mozzanat. A séf tulajdonképpen manager is, irányítja a teljes konyhai személyzetet amellett, hogy megálmodja az ételeket, és a kivitelezésben maga is tevékenyen részt vesz, vigyázva, hogy kellő időre és kifogástalan minőségben elkészüljenek a finom falatok. Kreativitás, kitartás, alázat és hatalmas mennyiségű energia kell ehhez a manapság igen divatossá vált szakma elsajátításához.

A műsorról

A magyar Tv-s gasztro-shownak, a Konyhafőnöknek már 6 évada, a VIP-nek 4 évada, és 2 junior évada is volt, mindegyikben 10-10 millió forint fődíjjal. Jó volt látni, ahogy a versenyzők – kivétel nélkül – alázatosan, a séf utasításainak alávetve, legjobb tudásuk bevetésével próbáltak úrrá lenni az eléjük állított nem kis feladatokon. A „fine dining” nyílván nem a szokásos terepe egyetlen résztvevőnek sem a hétköznapi főzésükben, itt ugyanis az ízek mellett az ötletes, látványos tálalás is hangsúlyos szerepet kap. Sokszor megmosolyogtatónak hatott, ha valaki házias, a vasárnapi asztalon helytálló fogásokkal operált. Emlékezetes mozzanatok voltak a séffel szimultán főzések, melynek nyomon követése is komoly nézői feladat volt, hát még a szegény versenyzőknek az állandó, már-már burleszkszerű pörgés. Az emberi megnyilvánulásokban - összefogás, kollegialitás, taktikázás, sírás, kiborulás, fizikai fájdalmak (égés, vágás) - bővelkedő műsor jól érzékeltette a szakma szépségeit és nehézségeit is. A döntőben – igazságosan – mind  a két csapat l-1 legjobbja mérte össze tehetségét. Róka Adrienn - bár alulmaradt Sztarenki Dórival szemben - talán a legkiegyensúlyozottabb, legfelkészültebb tehetsége volt a versenynek. Az, hogy nem őr nyerte a vetélkedést annak is betudható, hogy egy kicsit görcsösen, túlzott megfelelési kényszerből készítette el csapattársaival a végső ételsort. Sztarenki Dóri, a nyertes, kevésbe nyújtott egyenletes teljesítményt a verseny során, többször küldte magát padlóra, de mindig főnix-madárként feltámadt. A döntőbeli főzése, és csapatának pontos utasításokkal történő irányítása viszont példamutató volt. Akaratereje bámulatosan átsegítette a döntő előtti napon bekövetkezett mélyrepülésén.

A zsűri tagjai, a két csapatvezető Michelin csillagos séf, Sárközi Ákos és Rácz Jenő - kiváló munkát végeztek. Maguk is beálltak időnként ételkészítőnek, és szenzációs fogásokkal kápráztattak el bennünket. Ahogy tanították csapatukat, - sőt az adott feladat alapján olykor az ellenkező csapat versenyzőit – példaértékű.

Fűrdős Zé szórakoztató műsorvezető volt, az ötletes feladatok kigondolásában is valószínűleg szerepet játszott. Időnként, mint egy gonoszkodó, csínytevő kópé élvezte, ha beugrathatja a játékosokat, különösen a hátráltatás levezénylésénél volt ez észlelhető.  A mérleg nyelveként, a saját csapatát védő séf-ek mellett, zsűritagként, véleményével viszont igyekezett  az igazságos döntéseket elősegíteni.

Végre egy élvezetes, szerethető, jó dinamikájú kulináris műsor!

Mivel a tálalás az, ami az ízek mellett jellemzi a fine dining-ot (finom étkezés), így a Bocuse D’Or tálalást mutatja be a videó: 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu