Énekesek, Zenekarok

Zenével a frusztráció ellen

2021-07-13 19:10:46

„Képzeld el, hogy az összes ember békében él,

Mondhatod, hogy álmodozó vagyok,

De nem én vagyok az egyetlen”

John Lennon: Imagine

 

A szorongás- és a félelemkeltés korát éljük. Zúdulnak ránk a negatív információk és gondolatok. Lassan a Plautus által írt állapot, amikor „az ember embernek farkasa” közeleg.

Sokan acsarkodva, agresszíven, mocskolódva hordják a másik fejére a szemetet. És ezen semmit sem segített a világméretű járvány.

A globális sorsirányítók - hatalmi gőgjük által vezérelve - időnként egy- egy csoportot rántanak elő a békétlenség szítására: hol a színesbőrűek, hol a kihasznált nők, hol pedig a sokmássalhangzósok lettek észrevétlenül a sakkbábuk. A többség pedig elképedve és szorongva tűri, hogy véleménye kisebbségivé degradálódjék.

A zene, a zene, a zene kell

De egy valami biztosan létezik arra, hogy megtapasztaljuk a feltétel nélküli szeretet érzését. Ez az igazán szép eszköz az emberi alapértékek megőrzéséhez: a zene. A „Playing for Change” egy kedvemre való mozgalom, mely már 17 éve alakult meg az átfogó, béketeremtő művészet jegyében. A bőrszín, a vallás, a politikai, ideológiai, kulturális eltérések nem számítanak, csak az együttmuzsikálás szépsége. Az emberek világszintű összekapcsolása a cél. Ehhez a világ számos pontján zeneoktatási intézményeket hoz létre az alapítvány, és ellátja őket hangszerekkel. És az eredmény: gyönyörű dalok videó-feldolgozásai úgy, hogy „a világ különböző tájain játszó muzsikusok csak a kész filmen találkoznak.” Olyan dalok szerepelnek a repertoárban, amelyek minden embert foglalkoztatnak, bárhol is éljen. A reményt, a szeretet, a békés egymás mellett élést sugározzák. A cél, hogy változzon a világ az elfogadás, a közös értékek megtalálása érdekében.

A fantasztikus hangú és mély zenei tudású zenészek és utcazenészek tehetségük legjavát nyújtják. Van egy állandó zenekar is, melynek tagjai a világ számos országából származnak New Orleanstól Kubáig.

Kedvencem Grandpa Elliott, a New Orleans-i, szürkehályogos szemű, idős utcazenész-énekes - világot megváltó hanggal. A Rémusz bácsinak is nevezett énekes-szájharmonikás 1945-ben született és 6 éves korától New Orleans ismert utcazenész figurája.

A kezdeményezés sikerét bizonyítja, hogy míg az első lemezen, 2009-ben 100 zenész játszott 21 országból, addig 2018-ban már 210 zenész 25 országból. Remélem, hogy még sokáig örülhetünk újabb és újabb örökzöld daloknak.

Két gyönyörű feldolgozást szeretnék felidézni: az egyik Sam Cooke-tól a „Bring it On Home to Me”, a másik Ben Kingtől a „Stand by Me.”

Őket hallgatva hiszek John Lennonban, és elképzelem, hogy lehet olyan világ, melyet a megértés és a szeretet tart egybe.


 

És a "Stand by Me": 

 

DrKónya Judit


Sixties.hu