Énekesek, Zenekarok

Paul Simon 80

2021-10-15 14:28:48

“A zene örökké tart, együtt kell növekednie és érnie veled, követni kell téged, egészen halálodig”

Paul Simon

 

Egy újabb világhírű zenész lett 80 éves: Paul Simon. Bár szólóban is annyira sikeres, mint Art Garfunkel-lel, aki rövidesen - november 5-én - szintén 80 éves lesz, így Paul Simont szeretném zenésztársával együtt köszönteni. Nekem ugyanis ez a formáció jelenti az éterien tiszta zenei hangzást. Ki vitatkozhatna azzal, hogy a “Bridge Over Troubled Water” vagy a “Sound of Silence” - remekművek.

A közös út

Mint oly sok híresség, ő is magyar származású: apja a magyar rádió zenekarának tagja volt és Lee Sims művésznéven nagybőgőn játszott jazz zenekarokban. A zsidótörvények elől menekülve Newarkban, majd New York Queens negyedében telepedtek le. Már gyermekkorában rajongott a jazz, blues, folk zenéért. 

10 évesen barátkozott össze a szomszédjukban élő, “angyali tenor hangú” Art Garfunkel-lel, akivel hatodikos korukban együtt szerepeltek az Alice csodaországban c. színdarabban. Középiskolásként Tom & Jerry néven kezdtek el zenélni. A “Hey, School Girl “ c. számuk szép helyet ért el a slágerlistákon. Egyetemi tanulmányaik alatt eltávolodtak egymástól, majd 1963-ban újra belefogtak az együttes munkába. 

1964-ben első lemezük, melyen a “Sound of Silence” eredeti változata volt, nem aratott sikert. Csalódottságában Paul Angliában próbálkozott szólókarriert építeni. A producerük azonban jó érzékkel elektromos gitárral, dobbal és basszussal turbózta fel a lemezt, ami bomba siker lett! Ezután 1970-ig egymás után gyártották a slágereket. A “Mrs. Robinson” a “Diploma előtt” c. film fő slágere hatalmasat dobbantott.

Közben azonban a szakmai rivalizálások felőrölték a közös munkát: 1970-ben szétváltak.Az utolsó közös dal a “Bridge Over Troubled Water” szívbemarkolóan szép búcsúdal. Bár ezután már nem készítettek közös lemezt, felejthetetlen volt a Central Parkban 1981-es fellépésük, mely 500.000 nézőt vonzott.

Paul szólóban

1972-ben kiadott lemeze indította el önálló albumai sorát. A gospel, a New Orleans-i jazz. az R&B hatás is megjelenik rajtuk.Legsikeresebb talán a Graceland című, melynek egyik dala onnan híresült el leginkább, hogy a clippen Chevy Chase is tátog, megpróbálva megakadályozni Paul Simont az éneklésben. (“You can call me, Al”)

A “Rythm of the Saints” c. album azt a sikert hozta el, hogy a Central Parkban már 750.000 ember hallgatta Pault. 2014-ben világkörüli turnéra indult Stinggel. 2016-ben a “Stranger to Stranger” Nagy Britanniában a slágerlisták első helyére repítette.

16 Grammy díja van, a Rock Hallnak (Rock Hírességek Csarnoka) két ízben is tagjává vált - duóban és szólóban is , és a Time magazin beválasztotta a világ 100 leghíresebb embere közé.Családi viszonyairól annyit, hogy 3. feleségével él, és mind a 4 gyermeke a zenei pályát választotta.

Kívánjuk, hogy még sokáig élvezhessük nagyszerű dalait.

Boldog születésnapot kívánunk a “Sound of Silence” c. slágerükkel. Ezt a változatot két okból választottam: egyrészt ez volt az 1964-es eredeti változat, másrészt ezt nem zavarják meg idegesítő politikai reklámok: 

 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu