Énekesek, Zenekarok

Akit Elvis a világ legnagyobb énekesének tartott

2021-05-14 10:43:32

„Ha azt akarod, hogy egy lány fülig szerelmes legyen beléd, csak három dologra van szükséged: egy csokor rózsára, egy Ferrarira, és aláfestésként Roy Orbisonra”

Tom Waits

Kicsit megfeledkeztem arról, hogy április 23-án Roy Orbison 85 éves lenne. Így most, kissé megkésve, szentelek egy cikket a különleges hangú, remek dalokat szerző amerikai zenésznek, akit Magyarországon sokan az „Oh, Pretty Woman” című szívdobogtató száma miatt ismernek.

A zsenialitás korán utat tört

Roy érdeklődése és tehetsége a zene iránt igen korán megmutatkozott. Bár munkáscsaládból származott, 6 évesen kapta meg apjától első gitárját. Első dalát, a „Wow of Love” –ot már 8 évesen megírta. Teenagerként a Teen Kings nevű zenekarban játszott. Az „Ooby Dooby” c. szerzeményére a Sun Records producere felfigyelt, és ezzel elindult zenei karrierje. Az 1960-ban írt „Only the Lonely”, amit ma is szívesen hallgatunk, jelentette a nagy áttörést számára, 24 hétig fenn volt a brit és az amerikai listákon!

Sikerek a négyzeten

Fantasztikus tehetségét mutatja, hogy 1960 és 1965 között 9 dala tanyázott a slágerlisták első 10 helyének valamelyikében! A „Running Scared”, a „Crying”, az „It’s over” igazi slágerek voltak. Bár korántsem volt rockos alkat, gyermekkori szembetegsége miatt korrekciós szemüvegre szorult, öltözködésében is inkább emlékeztetett egy könyvelőre, mint egy sztárra. „Sokszínű, gyönyörű, erőteljes, 3 oktávot átölelő hangja megkülönböztette mindenki mástól, ahogy Elvis Presley jellemezte: Roy Orbison volt a világ legnagyobb énekese.” Elterjedt - operaénekesi hangadottságai miatt - a „rock Carusoja” titulus is. Dalait a szívfájdalom, a csalódás, az elérhetetlen szerelem gyakran motiválta. Ez megérintette a közönséget, amely szerette, és „Big O”-nak nevezte el.

A magánéleti törés

Szakmai sikerekben fürdőzött, feleségével és három gyermekével kiegyensúlyozottan élt egészen 1966-ig, amikor felesége meghalt motorbalesetben.

1968-ban ismerkedett meg második feleségével, a bielefeldi születésű fiatal lánnyal, Barbarával, de ez az év a boldogság mellett újabb tragédiát hozott. Háza leégett és két fia odaveszett. Ez annyira összetörte, hogy az 1980-as évekig visszavonult. (Szomorú érdekesség, hogy Barbara éppen azon a napon halt meg 23 évvel később, mint Roy Orbison. Haláláig gondozta férje hagyatékát, és szívügye volt a hajléktalanok ügye, megsegítésükre Los Angelesben életre hozta az Orbison-házat.)

Újra a sikerek felé

1980-ban az Eagles „Hotel California” turnéjához csatlakozott. A „That Lovin’ You Feeling again” c. dalával Grammy díjat nyert. Ekkortájt felesége lett a managere. 1982-ben a Van Halen együttes felelevenítette a Pretty woman-t. Ebben az évben tagja lett a szupercsapatnak, a Traveling Willburysnek, melyben Tom Petty, Jeff Lyne, Bob Dylan, George Harrison zenélt. 1987-ben felesége producerként kiadta a „Greatest Hits” albumot, és készült egy újabb, fantasztikus korong, a „Mistery Girl”, melynek sikerét 1988. december 6-án, szívinfarktus következtében bekövetkezett korai halála miatt már nem élvezhett. Olyan dalok voltak ezen a lemezen, mint a „California Blue” vagy a „You got it.” Ez utóbbival kapcsolatban van egy személyes emlékem. 1988-ban Los Angelesben egy szupermarketben éppen a pénztárnál ácsorogtam, fizetésre várva, amikor megszólalt ez a dal: „Anything You want, You got it” szól a szövege. Amikor a pénztárosnő kedvesen megkérdezte tőlem: „Anything You want?, rávágtam „I got it”. Mindketten jót nevettünk, mert Roy Orbison pont ott tartott a dalban.

Mivel is búcsúzhatnánk tőle, mint az örömzenéléssel előadott ikonikus számával, a Pretty woman-nel, de nem is akárhogyan! A felvételen a sok kitűnő gitáros közül Big O-n kívül biztos mindenki felismeri Bruce Springsteent. 

DrKónya Judit


Sixties.hu