Énekesek, Zenekarok

Én és a Retro Top 1000 sláger lista

2020-12-10 11:49:10

„Négyéves koromban azt mondtam anyámnak, hogyha felnövök, rockzenész akarok lenni. Azt mondta, a kettő együtt nem megy”

Steven Tyler

Napközben sokat hallgatom a Retro Rádiót. Bő egy hónappal ezelőtt még inkább csak az idősebb korosztály hallgatta, de amióta a hallgatók állították össze a TOP1000 legnépszerűbb dalt, kibővült a kedvelők tábora. Jó ötlet volt a zenejátszási lista, bővült a kínálat. De átnézve a listába bekerült 1000 dalt, igen érdekes megfigyeléseket tehetünk.

Bár a kedvencek beküldőinek életkora nem derül ki, saccolni lehet arra, hogy 50-60 évesek táborából kerülnek ki. Ez abból látható, hogy leginkább a 80-as évek zenéje van képviseltetve a listán, bár a 70-es évekből is vannak előadók szép számmal. A 60-as évek, a beatzene hőskora viszont igen szerény megjelenéshez jutott. Meglepett, hogy a 90-es évek számai is lehetnek a listán, minthogy egészen az eredményhirdetésig a szlogen csak a 60-as. 70-es és 80-as évek retro slágereire vonatkozott.(Az 1 millió FT-ot zsebre tevő nyertesnek is ezt kellett elmondania.) A TOP 1000 kihirdetése után a szlogent megváltoztatták: „Minden idők legnagyobb retro slágerei”-re. A lista ugyan nyomokban tartalmaz néhány Coldplay és Maroon 5 számot is a 2000-es évekből, és párat a 90-es évekből (pl. Backstreet Boys), de a merítés elenyészően kicsi. Így kicsit nagyzolásnak tűnik, hogy ezek minden idők legjobb szerzeményei.

Lássuk először a magyar vonatkozásokat!

A magyar kedvencek

Az énekesek esetében Demjén-Charlie-Cserháti verhetetlen dalmennyiséggel (több mint 10 mindegyiküknél) szerepe, utána Ákos és – nagy meglepetésre – Hevesi Tamás reprezentáltatja magát 6-7 számmal.

A zenekarok közül az EDDA-Neoton-Hungária tudhat magáénak több mint 10 kedvenc számot a játszási listán, de az R-GO és a RAPÜLŐK is gyakran lesznek hallhatók 7-8 dallal.

Hiányérzetek

Ami igazán meglepett, hogy sok olyan jelentős előadó hiányzik a kedvencek felsorolásából, akiknek dalai igencsak korszakos jelentőségűek, úgy mint pl. Koncz Zsuzsa, Fonográf, P-Mobil, Tankcsapda, Zalatnay Cini, Hobo Blues Band, Piramis, Apostol, Szűcs Judit.

Azt magyarázni is nehéz, hogy a napokban elhunyt Balázs Fecó önálló számmal csak Keresztes Ildikóval együtt („Csönd éve”) jelentkezik, és Máté Péter számai közül is csak a „Zene nélkül mit érek én” szerepel, holott a Retro Rádió korábban – méltán – játszotta dalaikat. Remélhetőleg a zenei szerkesztők továbbra sem veszik le műsorról ezeket az előadókat sem, mert nélkülük szegényebb lenne a műsorfolyam.

A külföldi TOP slágerek

A külföldi számok nagy szórást mutatnak, összességében változatosak, leginkább a 80-as évek dalaira koncentrálnak. Vannak azonban meglepetések: a klasszikus beat/rock – Beatles, Rolling Stones - alig szerepelnek, és nem is a legnépszerűbb dalaikkal. Pl. hiányzik a Beatlestől a „Something”, a Strawberry Fields Forever” vagy a „Get back”, a Rollingtól sincs említve a „Satisfaction”, a „Jumpin’ Jack Flash” vagy a „Let”s spend the night together.”

Hol vagytok kedves pionírok?

A 60-as évek kevés előadóval és slágerrel jelenik meg, pedig ennek az időszaknak a pop-rock zenéje alapozza meg a későbbi korszakok muzsikáját. Csak néhány hiányzó korszakos előadó/együttes: James Brown, Marvin Gaye, Wilson Pickett, Sam Cooke, Otis Redding,  Jimmy Hendrix, Percy Sledge, Animals, Yardbirds, The Birds, The Supremes, The Monkies, The Hollies, Mamas and Papas, The Who, Procul Harum, Led Zeppelin. Gondoljunk csak olyan örök klasszikusokra mint a „Felkelő nap háza” (Animals), „A halványabbnál is fehérebb árnyék” (Whiter Shade of Pale, Procul Harum), az „Im sorry, Suzanne” (The Hollies), a „When a man loves a woman” (Percy Sledge) vagy a „Stairway to Heaven” (Led Zeppelin).

Összességében örülhetünk a megújulásnak, a friss slágereknek, a változatosságnak. Köszönet a zenei szerkesztőknek a hatalmas munkáért!

Egy fantasztikus, a listáról kimaradó dal felidézésével zárjuk a cikket. A Sam Cooke által előadott „Stand by me” felvétele sajnos nem olyan jó, így ugyanezen dal egy másik változatát választottam – utcazenészek előadásában: 

DrKónya Judit


Sixties.hu