Kulturális Élvezetek

Dédanyáink karácsonyi sütijei

2020-12-23 21:12:36

„Hallom már, angyal szárnya lebben,
Szívem, mint régen, meg-megrebben,
Itt vagy közel!
Itt vagy közel, óh, szép karácsony,
Rajtad csüng lelkem, semmi máson,
Jövel, jövel!”

Benedek Elek

Szeretetteljes, gyönyörű ünnep lehet a karácsony, ha nem nyomasztjuk magunkat a tökéletességre törekvéssel. Csak hagyjuk, hogy átjárjon bennünket az összetartozás érzése,  az öröm, hogy de jó nekünk, hogy együtt ünnepelhetünk. Még a pandémia - előírások is megkegyelmeztek nekünk a Szentestére, így igazán rajtunk múlik, hogy milyen lesz az ünnepünk. Persze a vírus nem ismeri az ünnepet, így az óvatosság most sem árt.

Dédnagyanyáink nem gondolták túl a finomságokat, nem készítettek „újragondolt tiramisu-t, dohánykávés piskótával, málnakrémmel, cukros-kakaós tésztaropogóssal, kakaóporral”, mint pl. a Konyhafőnök VIP nyertese – mégis összefut a nyál a szánkban a békebeli sütemények megízlelésekor.

Egy 1928-as Váncza süteményes könyvből (A mi süteményeskönyvünk. 8. kiadás) idézem most fel a 92 évvel ezelőtti egyszerű karácsonyi desszerteket. Mivel a Váncza sütőpor és vaníliáscukor ma is kapható – valószínűleg hasonló ízhatást érhetünk el az elkészítésükkor.

Csokoládépatience (Gyors karácsonyi sütemény)

„25 deka reszelt csokoládét ½ kg porcukorral, 1 csomag Váncza vaníliáscukorral és 3 tojás fehérjével simára dolgozunk. Ha nem tart jól össze, lehet még tojásfehérjét hozzáadni. A csokoládétömeg inkább keményebb, mint lágy legyen. Késfogvastagra nyújtjuk s különböző formákkal kiszakítjuk vagy ceruzavastag rudakat sodorva, különböző alakokra hajlítjuk s viasszal bedörzsölt vagy gyengén vajjal kikent sütőbádogon sütjük.”

Csokoládés koszorúk (Karácsonyi édesség)

„14 deka finomra őrölt héjas mandulát, 14 deka porcukrot, 1 csomag Váncza vaníliáscukrot és 4 szelet reszelt csokoládét 2 tojásfehérje keményre vert habjával elkeverünk. Formázórózsákból koszorúkat nyomunk ostyára vagy lisztezett vajas sütőbádogra, lassú tűznél szárítjuk.”

Mogyorós habkarikák (Igen csinos karácsonyfasütemény)

„Öt tojás fehérjéből kemény habot verünk, majd 25 deka porcukorral, ½ csomag Váncza vaníliáscukorral és 10 deka őrölt pörkölt mogyoróval összekeverjük. A habot nyomózsákba tesszük és csillagosan vágott szájnyiláson keresztül viasszal kent sütőbádogra koszorúkat nyomunk belőle. A habkarikákat lassú, egyenletes tűznél szárítjuk.”

Sacher torta

„16 deka vajat 16 deka cukorral, 16 deka megolvasztott csokoládéval, ½ csomag Váncza vaníliáscukorral és 4 tojás sárgájával ½ óráig keverünk, azután 10 deka liszttel kevert ½ csomag Váncza sütőport és legvégül 4 tojás habját adjuk hozzá. Torta formában enyhe tűznél sütjük s kihűlés után cukros csokoládémázzal vonjuk be. Tetejét vaníliás tejszínhabbal vastagon bekenjük.” (Megjegyzés: A félórás keverést a gépek már kiválthatják. Érdekes, hogy ebben a Sacherben nincs lekvár, és a tejszínhab a tetején is újdonság)

Szeretettel kívánok minden kedves Olvasómnak örömteli, békés karácsonyi ünnepeket!


 karácsonyi sütemények, régi idők receptjei, dédanyáink deszertjeikarácsonyi édességek, dédanyáink süteményei, régi idők receptjei


 

DrKónya Judit


Sixties.hu