TáplálkozásNot Only For Sexagenarians

Miért együnk mézet?

2017-03-09 09:58:57

 

„Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud és megvalósítja”

Idézet Trepinszki József:”Mézes-élet” c. könyvéből

 

A címben feltett kérdésre a méz-szakértő, Trepinszki József a következőket válaszolja:

MERT

  • szellemi és testi teljesítményünket növeli,
  • cukortartalmának 80%-a azonnal felszívódik, ezért nem terheli a hasnyálmirigyet”,
  • erősíti az idegeket és az immunrendszert,
  • a sejtek hatására jobban használják fel az oxigént,
  • méregtelenít.

Meglepő hatása a fogazatra:

„Megállapított tény, hogy a vér mésztartalma két és fél órával a méz fogyasztása után emelkedik és 24 órán keresztül ezen a szinten is marad. A mindennapos mézfogyasztás biztosítja, hogy a (4rész) foszfor egyesülhessen a megfelelő mennyiségű (10 rész) mésszel (kalciummal). Így fejlődnek szépen a fogak és egészségesek is maradnak.”

Na, és mi a helyzet a mézben levő cukorral?

A cukorfogyasztás káros, de a méz, az más!

„Minden méz antibakteriális hatású, ezért a baktériumok nem tudnak megtelepedni benne, így a fog felszínén sem… A manuka méz kimondottan fogszuvasodás-ellenes, fogkrémet is készítenek belőle.”

Miért jó a méz az idősebbeknek?

Könnyen emészthető, így jól hasznosul. 52. oldal idézet!!!

Védi a májat – a mézben található cukor nagy része gyümölcs cukor, melyből a szervezet a zsír elszállítását segítő glikogénképződést fele annyi idő alatt elvégzi, mint a szőlőcukorból. Így a máj nem zsírosodik el, anyagcserénk kiváló marad.

Az izmok működésének fenntartásához, az elvesztett ásványi anyagok pótlásához, az aktív mozgás előtt, után és közben mézzel ízesített gyümölcsleveket vagy gyógyteákat igyunk.

Az emésztőrendszer barátja

A mézben levő savak kedvező környezetet biztosítanak a bélflóra egészséges működéséhez szükséges baktériumoknak. „Még jobb, ha a mézet joghurthoz fogyasztjuk és még gyümölccsel és gabonapehellyel dúsítjuk, a bélbaktériumok rögtön táplálékhoz jutnak.” A méz káliumot és egyéb, emésztést serkentő anyagot is tartalmaz, így rendszeres, éhgyomorra történő 1-2 evőkanálnyi méz 1 pohár langyos vízben való elfogyasztása hatásos székrekedés ellen.

A stressz ellensége

A méz sejtvédő anyagokat tartalmaz: króm, réz, cink, flavonoidok és a kataláz enzim. A sötétebb mézek több antioxidánst tartalmaz, mint a világosabbak. A jó alvást is segítik pl. elalvás előtt meleg mézes tej formájában.

A jó vérkeringésért

Láttuk már a méz antioxidáns hatását. Ha ezt a hatást megsokszorozzuk az almában, a dióban és a zabban levő, hasonló mennyiségű egészségvédő vitaminnal, akkor nagyon sokat teszünk egészségünkért. Célszerű ezeket együtt alkalmazni, azaz 1 reszelt almához, 80 gramm diót, 1 evőkanál mézet és – amennyit a keverék elbír – zabpelyhet tenni és jóízűen elfogyasztani.

Fejfájásra a szerző az alábbi megoldásokat adja:

  • „citromlé, hidegen sajtolt olaj, méz, dió, alma,
  • gyömbéres méz,
  • teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, banán, méz,
  • avokádó, méz,
  • gyümölcs, dió, méz,
  • gyümölcs, magva, méz,
  • gyümölcs, zabpehely, méz,
  • gyümölcs, köles, méz.”

Most, hogy így „megegészségesedtünk” – izgalommal várhatjuk az egyes mézfajták célzott hatásaira vonatkozó „kisokost.”


méz, egészséges édesség


 

DrKónya Judit


Sixties.hu