TáplálkozásNot Only For Sexagenarians

Egészséges étrend

2017-01-12 08:40:40

„A tudatos étkezés fontos. Amikor erre odafigyelsz, akkor tudod igazán ízlelni a mogyorót a mogyorókrémben, az alma lédússágát, a banán édes lágyságát. És még egy fontos dolog: sokkal korábban észreveszed, ha tele van a hasad.”

Eline Sne

Az előzőekben számos étrenddel megismerkedtünk már, e közlésben Csapó György: „Csontkovácsolástól az energiaspirálig” c. könyvének a táplálkozással kapcsolatos gondolatait közvetítem.

Csapó György is túlnyomóan a nyers ételekre esküszik, de számos jótékony hatású és egyszerű táplálék „ötlettel” teszi egészségessé táplálkozásunkat.

Már lassan mindenki hallotta, hogy milyen fontosak az enzimek táplálkozásunkban, melyek 55 C fok felett elpusztulnak. A véralvadás, a gyulladások legyőzése, a hegesedés, a szövetregenerálás – enzimfüggő. Az is közismert, hogy 100 C fok felett a hőérzékeny vitaminok és az ásványi anyagok jó része is „pocsékba megy”.

 „A nyers étrend megnöveli az elektromos töltést a szövetsejtek és a hajszálerek sejtjei között, és ez által növelik a sejtek kiválasztó képességét és a tápanyagok felszívódását, a mérgező anyagok kiürítését.”

A szerző utal Hans Eppinger, Bécsi Egyetem Orvosi Klinikájának vezető orvosa kísérletére. Ha túl sok szabad gyök kerül a véráramba, nem csak korán öregszünk meg, hanem szívbetegségekkel, izületi gyulladásokkal, rákkal, cukorbetegséggel, allergiákkal kell szembe néznünk.

A nyers étel mellett a kevés só mellett tör lándzsát, mert véleménye szerint a sok só a magas vérnyomás mellett az izületi szalagok és porcok állapotát is nagyon károsan befolyásolja.

Reggel javasol elfogyasztani egy kanál mézet mákkal, sok gyümölcsöt. Este lúgosítás végett célszerű répalé-céklalé- zellerlé „kombót” inni.

A karotinok, melyek a rák, allergia és az öregedés megakadályozásában játszanak szerepet, ezért az alábbi növények fogyasztandók: sárgarépa, búzacsíra, barack, csicsóka, spenót, zeller sütőtök, piros paprika, paradicsom, narancs, kel.

Nagy szerepet tulajdonít a gombaölő flavonoidoknak, melyek a rák és a szívbetegségek ellen hatásosak. Ilyen zöldségek: a hagyma, paprika, a menta, bazsalikom.

A C-vitamin az egyik kiemelt vitaminunk. Késlelteti a Parkinson kór kialakulásának esélyeit, az artériák meszesedését, a jó koleszterint növeli, a vérnyomást csökkenti, és hatásos a szürkehályog ellen is. A szerző a C-vitamin természetes pótlására hívja fel a figyelmet. Ilyenek: petrezselyem, különböző csírák, citrusfélék, kiwi, piros paprika, káposzta, leveles zöldségek.

A másik fontos – főként az immunrendszert erősítő – vitamin az E-vitamin, mely zsírban oldódó. A szabad gyökök semlegesítésére szelénnel együtt kell alkalmazni táplálkozásunkban. Jó E-vitamin forrás az olajos magvak, a búza, a gabonacsíra, a mogyoróolaj.

Hatásos antioxidáns még a lucerna, a csipkebogyó, a borsmenta, a csalán, a galagonya, a köménymag és a fahéj.

Legközelebb szervezetünk fiatalításáról szólunk majd.


egészséges ételek


 

DrKónya Judit


Sixties.hu