Táplálkozás

Már megint egy üdvözítő fogyókúra

2022-06-11 19:26:24

"Már a fogyókúra gondolatától is csipszet és jégkrémet kívánok"

Keira Knightley

Már megszámolni is nehéz, hányféle étrenddel-diétával ámítják a túlsúlyosokat vagy azokat, akik magukat annak hiszik. Ez utóbbi félmondat annak szól, hogy igazán népszerűvé a most tárgyalt diétát Kate Middleton, azaz Katalin hercegné tette. Már Jennifer Lopez, Gisele Bündchen és Nicole Kidman is dukanista, de egy hercegnének igazán sok követője és hatása van, különösen, ha Katalin köztudottan vékony és így aligha szorul fogyókúrára.

Persze fontos megjegyezni, hogy akár 2 nap alatt is szépen lehet zsírtalanítani és így karcsúsítani a szervezetet, de hosszú távon csak akkor működhet jojó effektus nélkül, ha rendesen beleállunk és felvesszük a szálakat pont úgy, ahogy kifejlesztője , dr. Pierre Dukan, francia orvos-dietetikus ajánlja.

Sok vonzó tulajdonsága van az étrendnek, de kicsit elbizonytalaníthatja az újonnan belevágókat az örökre való elkötelezettség a pontosan azonos napon követendő csupán fehérje fogyasztásának. A lift elfelejtése és a napi 3 evőkanál zabkorpa fogyasztása talán nem túl riasztó vállalás.

Miben áll hát ez az elsősorban fogyókúrás célokra kifejlesztett étrend?

Dukan 210 féle(!) diéta tanulmányozása után, 20 év fejlesztéssel és javítgatással eltelt idővel ajánlja a sikeresnek tartott diétát. Rájött, hogy a napi nagyarányú stresszt sokan bánatűző evéssel próbálják tompítani. Egy hosszútávú fehérjediétát dolgozott ki, melyet váltakozó ütemben kell megvalósítani.

A 4 szakaszt az alábbiakkal jellemezhetjük:

 1. Nyitó szakasz – a látványos súlyvesztés időszaka – tiszta fehérje fogyasztásával
 2. A lépegető szakasz – az ideális súly elérése – a tiszta fehérjék mellé már zöldségek is társulnak
 3. Megszilárdító szakasz – a jojó effektus elkerülése érdekében az ideális súly megtartása
 4. Fenntartó szakasz – az ideális súly megőrzése életünk végéig.

Nézzük meg, hogy mit ehetünk az egyes szakaszokban!

 • 1.szakasz: általában 2-7 nap, mely alatt a legszigorúbb a fogyasztandó ételek köre, de mint ahogy látjuk majd, 8-féle, a listán írt élelmiszerből válogathatunk. A jó hír: ezekből korlátozás nélkül, bármikor, bármennyit ehetünk, bármilyen összeállításban. Akár egy félét is választhatunk, amit nagyon szeretünk.

           A 8 csoport:

 • sovány húsok: marha – steak, bélszín, hátszín (tatárbifsztek és carpaccio is!)

                                   borjú - sült, máj, borda zsír nélkül

                                   ló – bármely része

                                   Sertés és bárány nem!!!

Grillezve vagy fóliában zsiradék nélkül, lassú tűzön süssük.

 • Belsőségek: borjú, szárnyas vagy marha máj
 • Halak: friss vagy mélyhűtött, konzerv, füstölt, szárított fehérhusú vagy mélytengeri hal pl. makréla, tonhal, lazac, szardínia, nyelvhal, tőkehal, csuka, durbincs, pisztráng, keszeg.
 • Tenger gyümölcsei: rákok, kagylók pl. garnéla, tengeri csiga, osztriga, languszta, homár, kagyló.
 • Szárnyasok: Liba és kacsa kivételével – csirke, pulyka, galamb, fürj, fácán, fogoly, sovány vadkacsa, nyúl. Lehet bőrösen megsütni és a tányéron lehúzni a bőrt róla.
 • Sovány, zsírtalan sonka: 2-4%-os zsírtartalmú pulyka, csirke vagy sertés sonka.
 • Tojás: Zsiradék nélkül bármilyen formában, omlett vagy rántotta esetében minden sárgához 2 tojásfehérje számítandó. Napi 1-2 tojás fogyasztandó.
 • Sovány tejtermék: 0%-os joghurt, túró, friss sajt. Natúr formában korlátlanul, gyümölcsjoghurt napi 2 max.

Nagyon fontos a napi 1.5 l folyadék – leginkább víz, pl. Szentkirályi vagy Evian. A magas ásványianyag tartalmúakat kerüljük pl. Apenta vagy Balfi. Érdekes, hogy aszpartámmal édesített üdítőt lehet inni!

Napi 1.5 kanál zabkorpa, mely sok fehérjét és rostot tartalmaz fogyasztandó.

 • 2.szakasz: Főtt vagy nyers zöldség is ehető az 1. szakaszban írt fehérjék mellett a lefogyott testsúly kilogrammjaiként 1-1 hetet számítva.
 • 3.szakasz: Fokozatos visszavezetés a normális táplálkozáshoz. Leadott kilogrammonként 10 napig. Napi 2 szelet kenyér, 1 adag gyümölcs és 1 adag sajt is hozzájön a fent említett étlaphoz. Heti 2 adag lisztet vagy keményítőt tartalmazó ételt is ehetünk.
 • 4.szakasz: A fenntartás igen egyszerűnek látszik: Heti egy meghatározott napon csak fehérje fogyasztható, lift helyett gyaloglás és napi 20 perc séta, valamint 3 kanál zabkorpa. Mindezeket viszont élethossziglan!

Néhány recept talán jobban megvilágítja, hogy miként kellene étkeznünk a diéta alatt.

A Dame.hu az alábbi mintaétrendet ajánlja:

„Mintaétrend a fehérjenapra

08 óra: kávé vagy tea (édesítőszerrel, esetleg tejjel), 2 dl zsírszegény joghurt vagy 200 g zsírszegény túró 1 szelet pulyka- vagy csirkesonkával vagy 1 főtt tojás
10 óra: 2 dl zsírszegény joghurt vagy 100 g zsírszegény túró
12 óra: füstölt lazac vagy steak tejsodóval vagy túrós palacsinta zabkorpából
16 óra: 2 dl zsírszegény joghurt vagy 1 szelet pulykasonka
18 óra: fűszeres garnélarák hirtelen kisütve vagy tandúri csirke.”

A Dukan fogyókúra hátrányai:

A túlzottan a fehérjékre alapozó diétának vannak ellenzői, főként a kevés zöldség vagy gyümölcs fogyasztása miatt. Igen ám, de valamit valamiért! Ha ez a „jólérezzükmagunkatabőrünkben” sikerének titka – vágjunk bele! Az meggyőző, hogy a 4. szakaszban már igen kevés a kötöttség és, ha nincs jojó effektus, akkor az kész siker! Az egy fehérjenap hetente, ha minden más napon kiegyensúlyozottan fogyasztunk zöldséget, gyümölcsöt (szénhidrátot), és némi zsírt – akkor nem okozhat annál nagyobb gondokat, mintha túlsúlyosan tengetjük életünket.

Egy számomra ínycsiklandó lazac fotójával búcsúzom:


 diéta, étrendek, fogyókúra


 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu