Táplálkozás

Egyre egészségesebben!

2022-10-05 17:25:34

Az, hogy mit eszünk, pont olyan fontos, mint az, hogy mit nem.

Servaas Bingé

A femina.hu hasábjain pletykálkodtak arról, hogy Pierce Brosnan felesége 45 kg-ot fogyott a clean eating segítségével. Rögtön nyomába eredtem ennek a számomra ismeretlen étkezési formának.

Ma már szinte kimeríthetetlen számú étrendet próbálgathatunk és követhetünk. Legtöbbjük csak időszakos babérok elérésére tör. Ahhoz ugyanis, hogy egy életen át sikeresen megőrizhessük a nagy nehézségek árán kiharcolt súlyunkat vagy - ha már valami komoly betegséget sikerült az évek során előállítanunk magunk számára, visszaállíthassuk egészségünket - nemcsak étrendet, de  szemléletmódot, táplálkozási életmódot is kell váltanunk: át kell térnünk a clean eating-re, azaz a tiszta táplálkozásra. Jó hír: a clean eating keretein belül többféle étrend is megfér! Így a FODMAP ( lásd kapcsolódó cikkünkben), glutén-, inzulin- és laktóz intoleranciára figyelő ételek is helyet kaphatnak a táplálkozásunkban.

A jelen cikk a cleaneating.hu információi alapján készült.

De mit is jelent ez?

Egyszerűen megfogalmazva a természetközeli és egészséges élelmet nevezzük tiszta ételnek. Ezek az ételek feldolgozás mentes alapanyagokból készülnek, a bevitt tápanyagok mennyisége, minősége és aránya optimális a szervezet számára. Sok sejtépítő fehérjét, jó szénhidrátot és jó zsírt kell fogyasztanunk.

Mielőtt rátérnénk arra, hogy konkrétabban mit is ehetünk, érdemes arról beszélni, hogy mit ne.

Három fontos tiltó területet kell szemügyre vennünk: az adalékanyagokat, az édesítőszerek egy részét és a transzzsírokat. Mindhárom terület csendes gyilkosnak minősíthető! 

Lássuk, miért!

Adalékanyagok

Ezeket un. E-vel jelölt összetevők. A clean eating irányzat tiltja ezek fogyasztását, nem áll a mértékletesség pártján, azaz kis mennyiség fogyasztható belőlük. Ennek az az oka, hogy ezek az anyagok elraktározódnak a szervezetben és igen komoly betegségeket okozhatnak.

Nitritek, nitrátok E249-252

Legtöbbször a pácolt húsok vagy az előre elkészített, külföldről származó saláták tartalmazzák. A vér oxigénszállító képességét csökkentik, az oxigén hiány pedig felborítja a szervek működését és súlyos betegségeket okoz.

Kéndioxidok és szulfitok E220-228

A borászatban használják, a világos színű zöldségek, gyümölcsök előtartósítására, valamint a nem hőkezelt savanyúságok színének és állományának megőrzésére. Kis koncentrációban is károsítják a központi idegrendszert, erősen allergizálnak.

BPA-k ( Biszfenol A) 

92%-ban( (!) a konzervek dobozában halmozódik fel. Hatása az ösztrogénhez hasonlít, terméketlenséget, vetélést, cukorbetegséget okoz.

Ftalátok

Szintetikus hormonok, melyek ugyancsak a konzervdobozokban keletkeznek, pajzsmirígy-, hasnyálmirígy betegséget és vesekárosodást okoznak.

Pálmaolaj

Ez egyszerű telített zsírsav, mely a koleszterinszintet hajlamos megemelni. A margarinok jó részében szerepel, és egyébként a 3. legtöbbet fogyasztott élelmiszer alapanyag!

Édesítőszerek

Szintetikus édesítőszerek

Bár a cukor kiváltására népszerűek, az egészségre gyakorolt káros hatásaik miatt tiltó listások.

Szaccharin E954

Hő hatására instabillá válik. 1977-ben felkerült a rákkeltő anyagok listájára. 

Aszpartám E955

A szervezetben formaldehiddé alakul, a testi és mentális egészséget károsítja.

Ciklamát E 952

Extrém egészségkárosító, rákkeltő hatású.

Szorbit E420 ( cukoralkohol)

Nem emeli ugyan a vércukorszintet, de irritálja a beleket. Glükózból állítják elő, gyakran genetikailag módosított anyagokkal. Kisgyermekekre fokozottan veszélyes!

Transzzsírok

A legkártékonyabb zsírok, melyek a többszörösen telítetlen növényi olajok hőkezelésével jönnek létre. A telített zsírokhoz hasonlóak, károsítják a májfunkciót, csökkenti az inzulinérzékenységet, hízékonyságot okoz.

Rossz hír, sok kedvencünkben található, így a nápolyiben, a margarinokban, a leves porokban, a pattogatott kukoricában, a gyors éttermek ételeiben, de az otthon olajban sült krumpliban és a rántott húsban is.

Legközelebb a clean eating 13 pontját tekintjük át, hogy képet kaphassunk arról, mit ehetünk büntetlenül a jó egészségi állapot megőrzése vagy visszaszerzése érdekében.


 természetes élelmiszerek, édesítőszerek, transzzsír, adalékanyagok


 

DrKónya Judit


Sixties.hu