TáplálkozásNot Only For Sexagenarians

A mediterrán étrend

2016-08-15 21:51:18

„A táplálékod legyen az orvosságod, és az orvosságod a táplálékod legyen.”

Hippokratész

Az anti aging rovatban, a világ Kék Zónáinak ismertetésénél már láttuk, hogy a sok friss zöldség, gyümölcs, magok, halak fogyasztása (tulajdonképpen a mediterrán étrend) mindenütt megjelenik a matuzsálem kort megélt emberek táplálkozásánál, nem beszélve arról, hogy ezek az emberek nemcsak irigylésre méltó kort élnek meg, hanem azt jó egészségben, derűsen élik meg.  

Bár igen sokféle táplálkozási módszerre esküsznek a diatetikusok, - melyeket majd bemutatunk ahhoz, hogy mindenki választhasson –talán a legszimpatikusabb, túlzásoktól mentes étrenddel kezdjük vizsgálódásainkat.

A mediterrán étrend  

A házipatika.com 10 évet sorakoztat fel a meggyőzés eszközeként:

  1. Nincs kalória-számlálás, mert vaj helyett olívaolajat, vörös hús helyett baromfit, halat, emellett sok friss zöldséget, gyümölcsöt, napi egy marék diófélét, lehetőleg teljes kiőrlésű kenyeret eszünk és 1-2 pohár vörösbor fogyasztása mellett.
  2. Kerüljük a gyorsételeket, konzerveket. ( A fagyasztott ételekkel kapcsolatos tilalommal személy szerint nem értek egyet.)
  3. Kenyér, tészta teljes kiőrlésű legyen a kiegyensúlyozott vércukorszint miatt. A több fehérje és ásványi anyag tartalom is emellett szól.
  4. Állati zsír helyett diófélékben és olívában fellelhető olaj ajánlható. ( Emellett az idézett honlapon nem említett kókuszolaj lehet a sütés-főzés alapanyaga.)
  5. Kevés só mellett többféle fűszer alkalmazása az étkezésnél, így babér, koriander, rozmaring, fokhagyma, bors, fahéj, melyek az íz fokozás mellett egészségőrző hatásúak.
  6. Borozás- a kellemes érzés mellett, szíverősítő is a nőknél napi 1 pohár, férfiaknál 2 pohár, lehetőleg vörösbor iszogatása.
  7. Éhség ellen – diófélék, olívabogyó, light-os sajtok mértékletes fogyasztása megengedett.
  8. Fogyás lehetősége – a mediterrán alapanyagokkal és a lassú evéssel a teltség érzését hamarabb elérjük, így kevesebb kalóriát veszünk magunkhoz.
  9. Szíverősítés – az olíva és diófélék koleszterincsökkentők, a gyümölcs és zöldség – artériatisztítók, a halak triglicerid- és vérnyomáscsökkentők,
  10. Agyfrissítés – a friss zöldségben és gyümölcsben levő antioxidánsok serkentik az agyműködést, javítják a memóriát.

A mediterrán étrend, olívaolaj


Ízelítőnek közlünk két szeretett mediterrán receptet a FEMINA.hu-ról:

Citromos csirke

Hozzávalók:                                                        

  • 1 sütéshez előkészített csirke
  • 1 nagy citrom leve
  • 3 evőkanál vaj
  • 0,5 dl víz
  • bors

Töröld szárazra a csirkét, és a belsejét szórd meg sóval, borssal és citromlével. Kösd össze, és a bőrét is dörzsöld be citromlével. Fűszerezd sóval, borssal, tedd egy kivajazott tűzálló tálba, és egy éjszakára rakd be a hűtőszekrénybe. Főzés előtt szórj vajdarabokat a csirkére, öntsd rá a vizet, és szorosan fedd le. Közepesen meleg sütőben süsd 1 órát. Ezután vedd le a tetejét, és süsd további 15 percig, míg a csirke arany barnára pirul. Saját levével leöntve, zöldségekkel tálald.

Tengeri hal sütőben sütve

Hozzávalók:

  • 1,5 kg fehér húsú tengeri hal
  • 2 hagyma
  • 4 paradicsom
  • fél pohár fehérbor
  • 1 dl olívaolaj
  • bors
  • petrezselyemzöld

A hagymát fél dl olaj és 4 evőkanál víz keverékében főzd puhára. Add hozzá a paradicsomot, a finomra vágott petrezselyemzöldet, fűszerezd sóval, borssal, és lefedve párold egy órát, majd öntsd egy tűzálló tálba. Tedd bele a megtisztított, szeletekre vágott vagy egészben hagyott halat, locsold meg borral, a maradék olajjal, sózd meg, borsozd meg, és közepes lángon süsd 40 percig. Öt perccel a sütési idő befejezése előtt tehetsz mellé néhány szem olajbogyót.

DrKónya Judit


Sixties.hu