Táplálkozás

Bolygók és gyógyfüvek

2020-11-04 15:27:38

A természet a legjobb patika.

Sebastian Kneipp

A mai, hagyományos orvoslást uraló világban - különösen a megelőzés és kisebb tünetek esetén - nem célszerű szervezetünket gyógyszerekkel bombázni. Ilyenkor jobb, ha az ősi egészségmegőrző fortélyokhoz fordulunk. Ezek egyike – még kevéssé ismerten – a gyógynövényhasználat asztrológiához kapcsolása.

Leon Petulengro: „Csillagzatok – csodafüvek” c. könyve a régi cigányorvoslásba vezet be. Nem tagadhatjuk, hogy a világmindenségben – legyen az élő vagy holt – minden sajátos, csak rá jellemző energiát bocsát ki. „Ha tudjuk azt, hogy a bolygók és a csillagok sajátos, összetéveszthetetlen rezgéseket bocsátanak ki, akkor nem is tagadhatjuk, hogy az ősi tudás helytálló: a füveket, minden növényt, sőt magát az embert is ezek a rezgések és erőterek irányítják.”

Tartsunk hát magunkat Culpeper, a XVII. századi füvész és asztrológus gondolataihoz, mely szerint „az orvostudomány asztrológia nélkül olyan, mint az olaj  lámpás nélkül.”

Így kalandozzunk a bolygóállások szerint a gyógyírként szolgáló gyógynövények világában. Érdekes laikus számára is, hogy Culpeper nem a születéskori uralkodó bolygóálláshoz köti a gyógyfüvek használatát, hanem az Ascendens természete szerint. Az Ascendens az az állatövi jegy, mely születésünkkor a keleti égbolton feltűnik. Mutatja személyiségünket, életszemléletünket. Culpeper másik megszívlelendő tanácsa: a beteg testrészt a hozzá tartozó gyógynövényekkel célszerű kúrálni.

Mivel most a Skorpió havában járunk (október 23. és november 21. között), kerüljünk közelebb ehhez a titokzatosnak mondott jegyhez. Ha valakinek azt említjük, hogy ebben a hónapban jöttünk a világra vagy Ascendensünk Skorpió – az Ajjajj! a minimum, amit embertársunk erre reagál. Mivel – tudomásom szerint – az én Ascendensem is ez, még inkább érdekel, hogy az ősi tudás milyen gyógynövényeket szán nekem.

Milyen jegy is a Skorpió?

Eleme a víz. Uralkodó bolygói a tevékeny, tüzes Mars és Plútó. „A Skorpió titkolózó, elmélyült, szélsőségek és ellentmondások tömegét hordozza magában.” Állóképessége, ellenálló ereje elképesztő: szinte saját akaratából is képes meggyógyulni. Nehézséget okoz számára elfogadni énje sötétebb oldalát. Nagyon hosszú élet vár rá, ha nem hódol mértéktelenül káros szenvedélyeknek. Szívére, vérnyomására, húgyúti és ivarszerveire hangsúlyozottan oda kell figyelnie.

Ajánlott élelmiszerek

 • Friss zöldségek, mint vizitorma, káposzta, kelkáposzta, hagyma.
 • Friss gyümölcsök: fekete cseresznye, narancs, citrom, spárga, rebarbara.

Kerülendő élelmiszerek

 • Máj,
 • Szalonna,
 • Kolbász,
 • Disznóhús.

A gyógynövények, melyek a Skorpió hasznára válnak:

 • Bazsalikom,
 • Csalán,
 • Tárkonyüröm.

A bazsalikom

Engem nem kell sokat győzködni, mert kedvencem. Minden olaszos étel éke, de az egyszerű paradicsom- mozzarella – bazsalikom-olíva kombó (caprese) is verhetetlen!

Egy érdekes tanács: A kialakulóban levő meghűlést leállítja, ha lefekvés előtt forrázatát elszűrcsölgetjük.

Egy paradicsomszósz recept a könyvből: 1kg érett paradicsomot egy órán keresztül pároljunk hagyma, répa, zeller, kakukkfű, petrezselyem és bazsalikom társaságában.

Gyógyhatásai:

 • Nyugtató gyomorgörcs esetén,
 • Szélhajtó,
 • Enyhe hashajtó,
 • Köptető és nyákoldó.

A csalán

Igen értékes, olcsó és természetes gyógyír. A torok- és légzőszervi bántalmak kiválóan orvosolhatók vele, ha a főzetet mézzel gazdagítjuk. Sebeket is lehet vele gyógyítani. A vasban gazdag, lúgos természetű csalánlé távol tartja a reumát és a magas vérnyomást.

A tárkonyüröm

A francia és az erdélyi konyha kedvenc fűszere, pikánssá teszi a salátákat és az összes friss zöldséget. A klasszikus tartármártásból és a bearni mártásból sem hiányozhat. Legegyszerűbben úgy használható, hogy 3dl fehérmártáshoz tesszük a kevés vízben előzőleg megfőzött leveleket.

Hasonlóan az említettekhez, az össze csillagjegy – gyógynövény párosítás fellelhető a könyvben.

Használjuk hát bátran a természet ajándékát!

Az emlegetett caprese fotójával kívánok jó étvágyat és jó egészséget!


bazsalikom, olasz saláta, caprese, olasz konyha 


 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu