TáplálkozásNot Only For Sexagenarians

A Glikémiás Index titkai

2020-11-24 11:49:26

„Ha megeszel valamit, amiről tudod, hogy árt neked, akkor jobban szereted az ételt, mint saját magadat”

Julian Brass

Már fiatal korban is sokan szenvednek inzulinrezisztenciától és az érettebb felnőttkorban a 2-es típusú cukorbetegség az egyik leggyakrabban előforduló betegség. Ezt elkerülendő, illetve vércukorszintünket kordában tartandó – fontos, hogy tudjuk, milyen sebesen jut a véráramba a különböző elfogyasztott szénhidrát. Ismerkedjünk meg hát azzal a mutatóval, melynek figyelembevételével tudjuk szabályozni vércukorszintünket.

Mi is az a Glikémiás Index (GI)?

A GI-vel a táplálékkal bevitt szénhidrátok véráramba jutásának sebességét mérik. A vércukorszintemelést a glükózhoz (szőlőcukorhoz) képest állapítják meg. Ez képezi az 1-100-ig terjedő skála végpontját. A glükóz ugyanis emésztést nem igényel, azonnal felszívódik, így maximális inzulinreakciót vált ki.

A Dietless.hu egy részletes táblázatban tájékoztat bennünket az egyes termékek GI-jéről. Az optimális GI 40 alatt van, de pl. sportolásnál a 60-t is meghaladhatja.

A táblázat az interneten fellelhető, ezért csak néhány szembetűnő adatot ismertetek:

A keményítő nélküli élelmiszereknél: a karfiol (30), zöldborsó (40), sütőtök (50)

A keményítő tartalmúaknál: sárgarépa (47), főtt burgonya (58), édesburgonya (61), sült krumpli (85 !)

A gabonatermékeknél: 40 alatt ill. közelében van az árpa (25), a rozs (41), a teljes kiőrlésű tészta (39), de a többi gabona jóval 50 felett van, a barna rizs (76), a fehér rizs (87)

A gyümölcsöknél: a cseresznye (22), a grapefruit (25), az alma és a körte (38), a szilva (39), eper (40), az őszibarack (42), de 60 felett van a füge (61), a mazsola (64), a sárgadinnye (65), a görögdinnye (71)

A hüvelyeséknél: minden 40 alatt van: a szója (18), a lencse, a csicseriborsó és a vörösbab (28), a fehérbab (38)

A tejtermékeknél: minden 40 alatt van: a natúr joghurt (14), a zsíros tej (28), a sovány tej (33)

Az édesítőszereknél:  a fruktóz (23), a méz (62), a kristálycukor (68) és a szőlőcukor (100)

Tudni érdemes, hogy a zsírok nem emelik a vércukorszintet (ezek bizonyos fajtái más okból nem egészségesek), a fehérjék alacsony Glikémiás Indexűek.

A GI önmagában azonban nem képes teljes képet adni táplálkozásunk vércukoremelésére vonatkozó hatásairól, pl. amikor magas GI-jű és alacsony GI-jű élelmiszert egyidejűleg fogyasztunk. Nem beszélve arról, hogy vannak igen magas GI-jű élelmiszerek, mégis csak nagy mennyiségben okoznak káros hatásokat. Ideje megismerkednünk a Glikémiás Töltés (GL) koncepciójával.

Miért fontos a Glikémiás Töltés (GL) figyelembevétele?

A GL-t tehát a vegyes étkezések GI reakcióinak megbecsülésére alakították ki. A mutató az étrendi GI súlyozott átlagának és a szénhidrát (SZH) összeenergiája százalékának szorzata. A Simplesport.hu jó példát ad arra, hogy mi GI és a GL összefüggése: a görögdinnye GI-je magas (71), de minden adagban csak 6 gramm SZH van, így a GL-je alacsony, azaz rengeteg görögdinnyét kell megennünk ahhoz, hogy a vércukorszintben jelentős változást eredményezzen.

Az egészséges táplálkozás és a GI kapcsolata (Dietless.hu)

  • A finomított élelmiszerek, pl. a fehér liszt, a kristálycukor magas GI-vel rendelkeznek, így fogyasztásukat csökkentsük minimálisra vagy kerüljük azokat.
  • A keményítőt tartalmazó zöldségek alacsony GI-vel rendelkeznek.
  • A fehérje tartalmú élelmiszerek jellemzően alacsony GI-űek.
  • A zsírok nem emelik a GI-t, de fogyasszunk egészséges zsírokat és olajokat (extra szűz olívaolajat, lazacot, diót vagy magvakat)!
  • A magas rosttartalmú, de a puffadás lehetősége miatt a vízben oldódó élelmiszereket részesítsük előnyben (pl. banán, sárgarépa, eper, édesburgonya, zabkorpa, zabpehely).
  • A magas és alacsony GI-jű élelmiszerek fogyasztása kiegyenlítődik.
  • A tápanyagban gazdag, természetes élelmiszerek kevesebb kilengést okoznak a vércukorszintben.

Mire jó tehát az alacsony GI-jű élelmiszerek fogyasztása?

A lassú felszívódású élelmiszerekkel el lehet kerülni az inzulinrezisztenciát, a cukorbetegséget, és segít a rák, a magas koleszterinszint és a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát csökkenteni.

Nem komplikált a GI-t figyelembe vevő táplálkozás kialakítása, ha természetes, legalább túlnyomó többségében növényi étrendet követünk.

Jó egészséget kívánok mindenkinek ezzel a Cézanne festményt idéző képpel:


glikémiás index, vércukorszint, cukorbetegség 


 

DrKónya Judit


Sixties.hu