Harmónikus Megjelenés

Búcsú a divat keresztapjától

2021-01-08 10:20:44

„Én az utca emberét kívánom öltöztetni”

Pierre Cardin

Kevés olyan pompás üzleti érzékkel rendelkező személyről tudunk szerte a világon, akinek, több mint 1000 termék viseli a nevét: a ruháktól, a lakberendezési termékeken és az elektrotechnikai cikkeken át a babakocsiig és a napszemüvegig. És ne felejtsük el, hogy a divat egyik királyáról beszélünk, nem másról, mint a napokban elhunyt Pierre Cardinről. Megkerülhetetlen személyiség, jól illik rá a keresztapa elnevezés.

Mielőtt belemennénk sikerének részleteibe, emeljük ki, hogy igen szimpatikus benne, hogy magánéletébe nem avatott be avatatlanokat.

Aki már 8 évesen is ruhát tervezett

Olasz gazdálkodó családba született, de a család az I. világháború után Franciaországba költözött. Már 8 évesen tervezett ruhákat (!). 18 évesen Párizsban akart biciklivel eljutni szabászatot tanulni, de ekkor csak Vichyig jutott. A híres Marnby szabóságban kezdett dolgozni, korán megmutatkozott tehetsége. A II. világháború után Paquinnél folytatta a mesterséget, aki a korszak neves francia divattervezője volt. Fél éven belül már nagyszabású szinházi előadásokho és filmekhez készített kosztümöket. Említendő az 1946-ban Cocteau „A Szépség és a Szörnyeteg” c. filmjének emlékezetes ruhái, majd 1951-ben a velencei Palazzo  Labia álarcosbál pazar ruhakölteményei.

A következő jelentős állomás pályáján a Diornál eltöltött évek, amikor is az általa tervezett kosztümök és kabátok stúdiójának vezetője lett, valamint tagja a New Look tervező-csapatnak. Máig divatos megjelenést nyújtana a „Bar” kollekció alakot kiemelő, szűk zakóval és hosszú, harmonikaszerű szoknyával. Ez a kollekció a hölgyek homokóra alkatát hangsúlyozta, kiemelve a női test szépségét. A Dior-tervek bűntényben őt is meghallgatták, és felháborodásában elhagyta a Dior divatházat.

Saját lábra állt, exkluzív, luxus öltönyökkel robbant be a Fraubourg Saint-Honore előkelő divatnegyedben a House of Cardin megalapításával. A férfi részleg Ádám, míg a női Éva nevét viselte. A  férfi vevők imádták különleges nyakkendőit, pulóvereit és zakóit, míg a hölgyek a buborékszoknyáit és fodrozós, harmónikaszerű kreációit.

1957. az igazi befutás éve volt, mely világszerte elismerést hozott. Ekkor dobta piacra 120 különböző stílusú darabból álló nyári kollekcióját. Ekkortájt nyílt az első butik is a Printemps áruházban, mely azért kiemelkedő jelentőségű, mert a hétköznapi emberek haute couture-jének színtere lehetett.

1962-ben futurisztikus kollekciója hódított, a gallér és ujj nélküli kosztümök és felsők, a nagy geometriai minták, illetve mértani formájú kiegészítők. A gallér nélküli zakók a férfiak divatjába is beköltöztek, ezt viselték a Beatles tagok 1964-es amerikai útjukon.

1966-ban ő honosította meg az uniszex stílust, mely a fiatalok körében nagyon népszerű lett.

1968-ban gyerekkollekciót alkotott, és divatos színeket és textíliákat alkalmazott a ruhákon.

A divat demokratizálása jegyében először a Pakisztáni Légitársaság, majd a MALÉV ruháit is ő tervezte, sőt a magyar olimpiai csapat is Cardin ruhákban vett részt az olimpián.

A Cardin birodalom - 1000 termék Cardin emblémával

Cardin mindig újabb és újabb vállalkozásokba fogott, példátlan sikerességgel. Kulturális Kozmoszt, a L’Espace Cardint létrehozta, mely színház, mozi és kiállítótermekkel, éttermekkel csábította a közönséget.

Megvásárolta a Maxim’s étermi és szálloda láncot is.

1977-ben betört a lakberendezési piacra is: bútorai, porcelánjai, elektrotechnikai cikkei és babakocsijai is a Cardin emblémával szép sikereket arattak.

Szinte nincs olyan termékcsoport, amelyben nem tette volna le a névjegyét: szemüvegeket, tollakat, órákat, virágokat, édességeket és borokat is árusítanak Cardin márkanévvel.

Még felsorolni is nehéz cégbirodalmának darabjait: 800 cég, 180 országban. Ez már önmagában is impozáns szám, nem említve 4 színházat, éttermeket, szállodákat, kastélyokat, és különféle médiumokat.

Valószínűleg sokunk emlékezetében azonban a zseniális tervező marad, akinek vonzó, divatos darabjait nemcsak a tehetősek viselhették. A szexis, de kifinomult női ruhák és a forradalmasított férfi öltözékek remélhetőleg halála után is jellemezni fogják a Cardin Divatházat.

Emlékezzünk rá egyik mondatával: „Az eleganciát az elrejtés jelenti.”

Elevenítsük fel a dizájner-mester alakját munka közben: 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu