Harmónikus Megjelenés

A ruha teszi az embert

2020-10-30 13:27:15

„A stílus a személyiség kortalan megnyilvánulása”

Tish Jett

Ez a meglepő megállapítás ellentéte az éppen az ellenkezőjét állító közmondásnak. És nem is a stílustanácsadók találták ki! Ők csak segítenek bennünket abban, hogy rátaláljunk saját stílusunkra, amivel a legjobban kifejezhetjük a bennünk rejlő egyediséget.

Honnan ered hát ez a meglepő kijelentés? Miért a ruha teszi az embert?

Természetesen ez a megállapítás is kutatásokon alapul. Richard Wiseman: „Kapd össze magad!” c. könyvében külön fejezetet szentel ennek a kérdésnek.

Üzenet a külvilágnak

Az Université de Bretagne Sud kutatásában a kutatásvezető tűzoltó egyenruhába illetve egyszerű polgári ruhába öltözött és megszólított 200, véletlenszerűen kiválasztott hölgyet az utcán, randíra hívva őket. Az egyszerű ruhába öltözötten mindössze 8%-os sikert ért el, míg a tűzoltó egyenruha 22%-os eredményt hozott.

A Syracuse Egyetem színészeket alkalmazott, akik egyszer Burger King-es egyenruhát, máskor öltönyt viseltek. A nők többsége az elegánsan öltözöttekkel létesített volna kapcsolatot.

Olyan kutatások is vannak, melyek már egy kis változtatás esetén is a jobban öltözötteket részesíti előnyben. A piackutatók egyszer nyakkendőben, máskor nyakkendő nélkül kértek fel embereket a felmérésben való részvételre. És láss csodát! A nyakkendősök 90%-os meggyőzési rátával dolgoztak, míg a nyakkendőt nem viselők esetében csak 30% egyezett bele a felmérésben való részvételbe.

A magunkról alkotott kép

A külső nemcsak a kívülállók számára küld üzenetet, de a saját magunkról alkotott képet is befolyásolja. A Cornwell Egyetem kutatója azt figyelte meg, hogy a fekete ruházatot gyakran hozzuk összefüggésbe a tekintéllyel és az agresszivitással. Futball játékosoknál megfigyelte, hogy a fekete mezt viselők többször kerülnek agresszív helyzetekbe. Ugyanezt tapasztalták a hoki-meccsek esetében is. Megfigyelhető volt ez az önkéntesek esetében is, akik véletlenszerűen viseltek fekete vagy fehér ruhát különféle játékok választásánál. A fekete ruhát viselők agresszívebb játékokat választottak, mint a fehérek.

A kutatások világossá teszik: „az öltözet közvetlenül befolyásolja azt, ahogyan saját magadról gondolkodsz.” Kényelmesebb ruhában toleránsabb, elfogadóbb leszel. Elegáns öltözetben pedig sikeresebbnek érezzük magunkat és jobban is teljesítünk. Wiseman következtetése, melyet a széleskörű kutatásokból vont le az, hogy „a ruha teszi az embert. Minden embert.”

Arra nem biztat a szerző, hogy csak a feltűnően drága, márkás holmik növelhetik önbizalmunkat, illetve csak ezek jelentenek a külvilág szemében elfogadást, netán csodálatot.

Arra fontos ügyelnünk, hogy jól válasszuk meg, milyen alkalomra hogyan öltözünk fel, milyen képet szeretnénk magunkról sugározni.

Egy jól megválasztott öltözet kedvezően befolyásolja önértékelésünket, és segítheti céljaink elérését is. Jól összeválogatott alapruhatár (kapszula-ruhatár) is elegendő, melyek darabjai többféleképpen variálhatók.

A borongós, esős hétvégéken pl. jó szórakozás egy pohár finom bor és számunkra kedves zene társaságában összepróbálgatni ruhatárunk elemeit, kialakítva sok-sok variációt. Ez lehetőséget nyújt, hogy kiválogassuk azon darabokat, melyeket ilyen-olyan okból már nem viselünk szívesen.

Természetesen, aki megengedheti magának, stílustanácsadó segítségét is igénybe veheti, aki megmondja, milyen az illető alkata és milyen színekben ragyogtathatja egyéniségét, sőt a gardrob-rendezésben is kiváló tanácsot adhat. Így elkerülhető, hogy a legutolsó divatot szolgaian követve sok felesleges, nem saját egyéniségünket tükröző cuccot vásároljunk.

Zárszóként lássuk, mit mond a divat nagyasszonya, Chanel a ruha jelentőségéről:

„A ruha teszi az embert. Minden helyzethez megvan az odaillő ruha… A megjelenésedből születik az a benyomás, amit másokra teszel. A ruha üzenet. Formát ad a személyiségednek. Támogat.” ( Marie-Dominique Lelievre: „Chanel & Co” c. könyvéből)

Egy igazán elegáns pár, Cary Grant és Audrey Hepburn még a mai napig is stílus ideálok:


 stílus, elegancia, Hepburn, Grant, filmszínészek


 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu