Kortalanság

Az erős csontok és fogak titka

2020-02-09 16:07:26

„A vidám elme jó orvosságul szolgál; a szomorú lélek pedig megszáraztja a csontokat” 

Biblia

A Biblia itt a lelki kiegyensúlyozottságra utal, de emellett még egy teendőnk adódik: meg kell teremtenünk a csontok rugalmasságához a többféle ásványi anyag vitamin és enzim együttesét. És a visszahatás is jelentkezik a testi és lelki egészség között, hiszen, ha csontjainkkal problémáink vannak, nehézkessé válik a mozgásunk, az lelki állapotunkra is kedvezőtlenül hat ki.

Klaus Oberbeil ismét segítségünkre van tanácsaival.

Vigyázzunk a kalcium-pótlással!

A csont-problémáknál rögtön a csontritkulásra asszociálunk, és a kalciumra, mint első számú segítőnkre gondolunk. Kalciumból 1,2 kg van szervezetünkben, 99%-ban a csontjainkban. Az erős idegi terhelés a legfőbb oka a gyenge csontozatnak és a rossz fogaknak. De természetesen sok tápanyag is szükségeltetik ahhoz, hogy akár visszaállítsuk jó csontozatunkat. Oberbeil óva int bennünket attól, hogy csak úgy bekapkodjuk a kalciumtablettákat. Ez a rossz beidegződés igen elterjedt. Nemrég kedvenc énekesem, Caramel mondta el egy riportban, hogy a fellépései előtti kis rutinjában a kalciumos víz felhörpintése is szerepel. Miért teszünk rosszat szervezetünknek ezzel? A kalcium önálló bevitele mellett a vesékből és a hólyagból foszfor választódik ki, mely foszfor éppen a kalcium felszívódását hivatott elősegíteni. Ez az akciónk a bél foszforfelvételét 70%-kal, de akár 30%-ra csökkentheti! Az egészséges kalcium-foszfor arány 1:1, legfeljebb 1: 1,5. A kalcium a sajt, joghurt, kefir, túró, dió, mandula, füge, a hüvelyesek, a spenót, édeskömény, a halak és a csoki forrása. Míg nagy foszfortartalmú a húsok, a belsőségek, a sajtok, a hüvelyesek, és a kóla. Fontos: a méz és a kakaópor jó kalcium-foszfor arányokkal rendelkezik! A kalcium felszívódásához sok gyomorsav szükséges, melyet pótolhatunk, a már sokat emlegetett almaecetes víz vagy citromos víz fogyasztásával. Figyeljünk arra, hogy a feloldatlan kalcium érelmeszesedést és ízületi gyulladást okozhat!

Mi kell még a jó csontozathoz?

A kalcium – magnézium arány

A csontok egyik fontos alkotórésze a magnézium, melyből napi 350-400 mg mennyiség kell. A megfelelő kalcium-magnézium arány – hasonlóan a kalcium-foszfor arányhoz – 1:1 vagy 1:1.05. A szója, a búzacsíra, a zabkorpa, az olajos magvak, a sötétzöld főzelékek, a hüvelyesek a fő források.

Az A vitamin szükségessége

A csontok hosszanti növekedéséhez elengedhetetlen az A vitamin, melynek napi adagja 750-1000 microgramm. A tej, a tojás, a vaj, a máj, a szardínia, a tejszín, a búzacsíra fogyasztása meghozza kívánt mennyiséget. Az A vitamin elő-vitaminja, a karotin, melyet a máj alakít A vitaminná. A sárgarépa, a sárgabarack, a sárgadinnye, a sütőtök, a sóska, a csipkebogyó kiváló karotin-források.

A viszonylag új K vitamin szerepe

A csontfehérje képződésben játszik szerepet. Ha káposzta, spenót, karfiol, brokkoli, zöldbab, saláta, uborka  napi rendszerességgel kerül asztalunkra, úgy kicsi a valószínűsége, hogy K vitamin hiányban szenvednénk.

Oberbeil természetesen említi még a C vitamint, ami szinte mindenhez kell a szervezetünkben, és már ezerszer írtunk róla. A B12 vitaminról is említést tesz, melyet a májban, a vesében, a húsokban, a halakban, a joghurtban, a savanyú káposztában vehetünk magunkhoz.

Teendőink a menopauza után

Ahhoz, hogy szervezetünk ösztrogén-ellátottsága ne omoljon össze a menopauza után, a mellékveséink veszik át az ösztrogéntermelést. Ahhoz, hogy ez sikeres legyen, megfelelő növényi zsírokat, teljes kiőrlésű gabonákat, magvakat, avokádót és szójalecitint kell táplálkozásunkba beiktatni.

És már megint a sport!

Kinek-kinek sajnos vagy nem, rendszeres mozgás nélkül semmi sem működik jól bennünk. A csontoknak terhelésre van szükségük. Ezt súlyzókkal tehetjük. Egy jó tipp: Csak 3 perc! A két vádlin 1-1, és a két csuklón is 1—1 egyenként 1 kg-os súllyal végzett gyakorlatok – természetesen a gyakorlatok előtt a bemelegítésről, a végén pedig nyújtásról sem felejtkezzünk meg!

Izület-regenerálás

Az egészséges táplálkozás, – sok kollagénnel – és az ízületi nedv visszatermeléséhez - az ízületek gyapjúvédővel való melegítése mellett -, sok séta, nordic walking, úszás, biciklizés ajánlott.

Az erős fogak

Fogaink két módon veszíthetők el: fogszuvasodással vagy ínysorvadással. Mindkettő sok fájdalommal, kellemetlenséggel jár, és felettébb költséges mulatság, egy jó autó árát is elérheti.

A fogszúvasodás ellen talán könnyebb tenni a megfelelő, rendszeres fogmosással, (a napi kétszeri mosás mellett, szénhidrát-fogyasztás esetén különösen fontos!) és a fogselyem használatával, valamint az időszakonkénti fogkő-eltávolítással.

Az ínysorvadásra való hajlam örökletes lehet, de baktériumfertőzés is okozhatja. Nagyon fontos, hogy szakértő kezekbe kerüljön időben már az első fogínyvérzés után az ezzel a problémával sújtott beteg. Az íny egészségéért a sok-sok C-vitamin fogyasztásával tehetünk.

Legközelebbi írásunkat a lélek és az idegek egészségének szenteljük.

Ez a szép mosoly is elsősorban az egészséges, gyönyörű fogaknak köszönhető:


egészséges fogak, szép mosoly 


 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu