Kortalanság

Anti-aging lépésről lépésre 3. rész

2020-04-23 15:07:19

„Legfélelmetesebb ellenségünk… saját idegrendszerünk. A bennünk levő  feszültség bármelyik pillanatban kész átalakulni valamilyen szemmel látható tünetté”

George Orwell

A cikk Oberbeil-Rahn-Huber szerzőpáros könyvének „Anti-aging az idegekre és a hormonokra” alcímet viseli. Lényeges ezen szerveinkre gondot fordítani, mert különben akár szépek is lehetünk, de okosak nem.

Gondolatainkkal agyunk fiatalítása

„A koncentrációzavar, gyenge emlékezet, depresszív lehangoltságra való hajlam és az alvászavarok” – öregedési tünetek, de egyáltalán nem törvényszerű, hogy ezek megjelenjenek, hiszen sok 90 éven felüli ember képes összetett gondolkozásra, emlékszik közeli és távoli időbeli dolgokra, és ez azt is támogatja, hogy nem lehangoltan, rossz alvással tengeti napjait, hanem aktívan követi a környezetének információit. Ahhoz, hogy ez ne csak a kivételes emberek sajátja legyen – tennünk kell! Súlyos vétkeket követünk el agyunk ellen, amikor nyakló nélkül esszük a cukrot, az édességeket, a fehér lisztből készült élelmiszereket és isszuk a cukros üdítőitalokat. Ha nem mozgunk, és ha nem tesszük ki szellemi kihívásoknak elménket, hanyatlani fog szellemi teljesítményünk és demenciával, Alzheimer kórral nézhetünk szembe.

Ezeket a negatív cselekedeteket tetézik a káros és mérgező anyagok a környezetünkben, és az, hogy az agy- és idegsejteket nem látjuk el olyan anyagokkal, melyek energiát termelnek működésükhöz.

Az agy és az idegek energiaellátásához glükóz kell, és állandó vércukorszint. Persze nem mindegy, hogy milyen szénhidrátot fogyasztunk: az összetett szénhidrátok, melyek a teljes kiőrlésű lisztből készült termékekben, a zöldségekben és a gyümölcsökben, a natúr rizsben találhatók – lassan bomlanak le, így folyamatosan kielégítő a vércukorszintünk. A glükóz-raktárak a májban, a vérben és az izmokban találhatók.

Az összpontosított szellemi tevékenységhez kolin, egy zsírhoz hasonló B vitamin szükséges.

Miben található kolin?

A szójalecitinben, tofuban, májban, tojássárgájában, a sörélesztőben és a búzacsírában. Ha tartós kolin-hiány áll fenn, ez az agykéregben komoly negatív változásokat hoz létre: plakkok, kérgesedés alakul ki, elkezd leépülni az agyszövet – megnő az Alzheimer kór veszélye.

A pozitív stressz hatásai

A stressz sokszor csak negatív fogalomként szerepel a szótárunkban, holott vannak pozitív oldalai is: „szellemi és testi kihívások nélkül hamar csökken a teljesítőképesség, és a hiányzó ösztönzések és ingerek egyengetik a lomhasághoz és depresszióhoz vezető utat.” A szerzők javasolják, hogy reggelire teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret vagy rozskenyeret együnk frissen vagy akár pirítósként. Fontos az autogén tréning vagy a meditáció, mert az alváson felül is pihenteti az agyat. Az édességeket és a cukros italokat kerüljük! A koncentráció segítésére sakkozzunk vagy fejtsünk keresztrejtvényt!

Az idegrendszer védelme

A krónikus fáradtság, a kedvetlenség, az ideggyengeség – azt jelzi, hogy idegeink nincsenek a toppon. Ez növeli a konflliktus helyzetek bekövetkezését. A túlzott stressz felemészti az idegek tápanyagkészleteit, és így nem lehet az újabb stressz-támadásokra összeszedetten reagálni. Már megint a sok édesség, mely fokozott inzulin-képződéssel, és csökkent vércukorszinttel jár, oda vezet, hogy az idegek nem kapják meg legfőbb táplálékukat, a glükózt. A sok készétel, és konzerv az idegek védőrétegének folyadéktartalmát nyúlóssá és ragacsossá változtatja, ami károsítja az ideg-tevékenységet. A túl kevés alvás nem teszi lehetővé az idegsejtek pihenését. Ha pedig nem mozgunk, és nem tornáztatjuk az agyunkat – az idegelágazások leépülnek.

A glükóz, mint energiaforrás

Fontos tudnunk, hogy „a vércukor mennyiségét állandóan olyan szinten kell tartani, hogy a vér deciliterenként kb. 100 milligramm glükózt tartalmazzon. Ha ez 60-70-re süllyed, idegesek leszünk, 40-50-nél pedig agresszívek leszünk.”

Egy jó tanács: Szedjünk egy hétig szójalecitint, annak kolin-tartalma, idegsejteket védő B vitamin!

Ahhoz, hogy idegrendszerünk kiegyensúlyozott és aktív legyen, szállításra kész állapotban kell tartani a koleszterint. A kolinon kívül az inozitol nevű B vitamin is szükséges, mely a szójalecitinben, a sörélesztőben és a gabonafélékben található. Emellett az Omega 3 telítetlen zsírsavak is kellenek a jó idegműködéshez: a hidegen sajtolt növényi olajok, a halak, a dió, mogyoró, magvak fogyasztása ezt elősegíti. Az anti-aging program részeként a természetben tett séták, a relaxáció vitalizálja az idegeket. Fontos a már sokszor emlegetett növényi táplálkozás, és az édességek és a fehér liszt kiiktatása.

A hormonok szerepe

A hormonokra is figyelnünk kell, mert – többek között – lehangoltság, motivációhiány, stresszhelyzetekben alacsony teljesítőképesség, alvászavar nehezítheti mindennapjainkat. A pajzsmirigynek jódra van szüksége, a jódozott só jó szolgálatot tehet. Pajzsmirigy probléma esetén orvos tanácsát célszerű kikérni! A hormontermeléshez szükséges a C-vitamin. Ezt célszerű sok gyümölcs és zöldség fogyasztásával biztosítani. A mellékvesékben az un szteroid hormonok (pl. ösztrogén, szexuális hormonok, kortizol) termelődéséhez nyersanyagként koleszterinre van szükség. A már emlegetett kolin és a ligetszépe-olaj gondoskodik a koleszterin  eredményesebb hasznosításáról.

Legközelebb – utolsóként – a szem fiatalításáról ejtünk szót. A sok számítógép, telefon és egyéb „kütyü” használata nagyon igénybe veszi látószervünket, így fontos a szem védelméről beszélgetnünk.

Egy érzékletes kép idegsejtjeinkről:


 idegek, hormonok, agy, fiatalodás


 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu