Kortalanság

A boldogság kulcsa: a lélek és az idegek egészsége

2020-02-13 14:56:22

„Ragyogd be a világot mosolyoddal még akkor is, ha le vagy törve!”

Demi Lovato

A boldogság kék madarát sokunk keresi. Ennek legfőbb oka, hogy a mindennapi élet rutinjai, stresszhelyzetei, a sorozatos konfliktusok megterhelik idegrendszerünket és boldogtalan, kétségbeesett érzést keltenek. Sokszor nem tudunk örülni és hálát adni azért, hogy létezünk, nem tudjuk élvezni az apró örömöket.

Lássuk, mit mond Klaus Oberbeil az agy és az idegek egészségéről!

A glükóz fontossága

Az agy és az idegek glükózra éhesek, mert gyors bomlásuk energiát termel, azaz vércukor kerül a vérbe. A glükóz egészséges értéke: 100 ml vérben 80-105 mg. Ha ez az érték leesik 60 vagy 70 mg-ra, akkor nyugtalanok és fáradtak leszünk. Ekkor a gyors regenerálódáshoz, a vércukorszint emeléséhez legtöbbünk édességet, vagy rosszabb esetben alkoholt fogyaszt, ahelyett, hogy összetett szénhidrátokat vennénk magunkhoz.

Ez jól hangzik, de hogyan kerülhetjük el a helytelen vércukoremelést?

A helyes megközelítés: reggel fehérjékben gazdag ételek fogyasztása pl. sovány sonka, tofu, juh- vagy kecskesajt, sovány túró, kemény tojás, paradicsom, olívabogyó, uborka. Ezek lassan bomlanak le a vérben, így folyamatosan megfelelő vércukorszintet hoznak létre. A megfelelő fehérje-lebontáshoz ne felejtkezzünk meg a savgerjesztő almaecetes vagy citromos víz fogyasztásáról étkezések előtt!

Idegnyugtatás kolinnal

A gyenge idegrendszer konfliktusokat generál minden apróságból, így a gyakori kiegyensúlyozatlanság boldogtalan érzést okoz. Az idegrendszeri gyengeség oka: a tápanyaghiány. Az idegeket myelin-hüvely védi, amely koleszterinből, proteinből és egyéb anyagokból áll. A membránok egészségéhez igen fontos a koleszterin. A szójalecitin  kolin tartalma segíti elő az agy- és az idegsejtek myelin-hüvelyében azt, hogy a koleszterin teljesíthesse feladatait. De a szójalecitinen kívül a kolinban gazdag élelmiszerek fogyasztása is segíti a koncentrációt és a feledékenység megelőzését, így a más, a szója- és tofukészítmények, a tojássárgája,a dió, a mogyoró, a mandula, a gomba, a hántolaltlan rizs, a teljes kiőrlésű gabonakészítmények, a spenót, a rák, a sovány sajt.

A boldogság alapanyaga: a dopamin

A két aminosav a tirozin és a fenil-alanin segíti a dopamin termelését, amit noradrenalinná bont le. Idős korban a szervezet egyre kevesebb dopamint bont le noradrenalinná. A dopamin pedig belső harmóniát, jókedvet, boldogságot, lelki békét közvetít nekünk.

Mivel segíthetjük a dopamin-noradrenalin átalakítási folyamatot?

A jó öreg C-vitamin itt is jolly joker. Emellett a kalcium is pozitív idegvezető, a sajt és a túró kiváló forrása.

A meditáció szintén a belső erő és a nyugalom útja. A szerző egy jó kis kirándulást javasol a természetben, ahol „figyelje a patak csörgedezését, vagy kövesse tekintetével az égen vándorló felhők útját, vagy nézze, hogyan hajlítja meg a szellő a fákat, vagy hallgassa a tücsök ciripelését, vagy egész egyszerűen csak nyugtassa a szemét a zöld mezőn!” Ez a kikapcsolódás igazán energia-feltöltő! Emellett számtalan meditációt elsajátító tanfolyam is létezik.

Az alvás szerepe kihagyhatatlan! Az agyalapban nyugvó tobozmirigy termeli a melatonint, az alvás-hormont. Melatonint a triptofán aminosavból nyerjük.

A jó alváshoz a szerző sok szénhidrát fogyasztást javasol esténként: „Ha esténként sok szénhidrátot eszünk, a hasnyálmirigy sok inzulint bocsát ki, az pedig glükózt az aminosavakkal együtt a sejtekbe juttatja. Ezáltal a vér-agy gát pórusain a triptofánnak kisebb lesz a konkurenciája és könnyebben eléri célállomását.” Persze a „sok szénhidrát” egy evőkanál mézben merüljön ki.

Az idegesség ellenszere: a cink

Oberbeil utal arra, hogy a hosszú tél utáni mértékletes napozás után nagyszerűen érezzük magunkat. „A réz nyomelem ilyenkor színező pigmenteket állít elő, tehát napozáskor sok réz bújik meg a bőrben. Ennek érdekében az agy sok réztől kénytelen megszabadulni - azaz a tehertől, amelytől eddig szenvednie kellett. A túlzott rézlerakódás az agysejtekben ugyanis az idegek gyengüléséhez vezet.” Az agy magas rézkoncentrációja idegességet okoz. A réztartalmú enzimek szerepet játszanak a hangulatot szabályozó neurotranszmitterek felépítésében és hatástalanítják a boldogságot adó hormonokat.

Ha 30 napon át cinket fogyasztunk a gyógyszertári készítmények utasításai szerint,– sokat tehetünk a réz-cink arány megfelelő szintjének beállításához.

Legközelebb az ifjúság visszanyerésének lehetőségeiről ejtünk szót.

Egy boldogságot sugárzó fotóval emlékeztessük magunkat a sikeres élet eléréséhez szükséges teendőinkről:


boldogság, jó idegrendszer, lélek egészsége 


 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu