Énekesek, Zenekarok

Örömzene - felsőfokon

2019-12-07 12:35:46

„A zene számomra az, amit élő emberek igazi hangszereken állítanak elő vagy szólaltatnak meg”

Dr. Tóth Gábor

Egy jó kis jazz koncert szórakoztatott múlt pénteken a Hegyvidék Kulturális Szalonban, igazi örömzenélésnek lehetett tanúja a teltházat betöltő közönség.

A Dr. Jazz Band már 16 éves múltra visszatekinthet, bár a név és a tagok változtak, a koncepció nem: „emberi fogyasztásra alkalmas,” a 30-as, 40-es évek swinges, bossanovas, bluesos, funky és groove zenéit játszák. De nem is akárhogyan! A nézőt-hallgatót azonnal magával ragadja az az érzés, hogy a zenészek igazán szeretik, amit csinálnak, élvezik a közös zenélést, és azt, hogy mások is részesedhetnek ebben az érzésben. Mosolyogva adják át a szerepet hol egyik, hol másik hangszernek, virtuózan improvizálnak. Ritkaság számba megy az olyan együttes, ahol a tagok egyformán kiváló muzsikusok, és az is, hogy a zenében való együttműködés valódi, barátságon alapuló, nem csupán a jazz improvizációs jellegének kényszerűségéből adódik.

A zenekarvezető - zongorista, Dr. Tóth Gábor az egyetlen nem hivatásos zenész a band-ben, sebészfőorvos, aki a felelősségteljes hivatásából adódó feszültsége és fáradtsága elűzésére és „egy másik szférába kerülésére” a muzsikálást választotta. Imád gyakorolni, vallja, hogy „ha az ember a zongorázásban fejlődni akar, az időigényes. Nem szeretnék egy szinten megrekedni, ennek az útnak nincs vége.” A zongora szeretete számára magával hozza a zeneszerzést, méghozzá ezek a számok gyakorlás közben jönnek. „Meghallok egy hangot vagy egy harmóniát és ott megállok. Megfigyelem és hozzárendelek még további harmóniákat. Elkezdek dallamot írni rá, és ha az jó, megjegyzem…Soha nem írtam le dallamokat, csak megjegyeztem őket és azóta is a fejemben vannak… Körülbelül harminc saját szám van a fejemben.” (fmc.hu, Kovács Szilvia interjú, 2018.) Nem véletlen, hogy a zene imádata és a sok gyakorlás különleges produkciót eredményez, bravúros zongorajátéka sokáig emlékezetes marad.

Néhány szó a koncerten résztvevő, Dr. Jazz Band profi zenészekről, akik más formációkban is játszanak:

Bágyi Balázs dobos - zeneszerző, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végzett, „a magyar jazz-élet egyik meghatározó, külföldön is rendszeresen koncertező művésze,… melodikus dobolási stílusa komplex zenei élményt nyújt.” Ez így igaz! Különleges élmény ez az elegáns, de mégis ördögien pörgős technika.

Cseh László szaxofonos, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végzett, rengeteg formációban játszott, többek között – Pege Aladárral, Berkes Balázzsal, Charlieval. Játszott a Walkin’ Jazz Quartettben, a Mirage-ban, a Zamiqueban, és jelenleg is a Szolnoki Dóra Bossa Clubban. Csodásan fúj, tele muzikalitással, érzékenységgel és szépséggel.

Dobai István jazzgitáros, zeneszerző, a Dobai Trió megalapítója. Játékát a nagyívű improvizációk, a többi hangszerrel való dinamikus párbeszéd jellemzi.

Gáspár Gyula basszusgitáros, a 64U party zenekar tagjaként is részt vesz jazz örökzöldek, oldies dalok, latin ritmusok, slágerek sikeres előadásában. Gitározásával rengeteg ötletes szólóval örvendezteti meg a hallgatóságot.

A koncerten több kitűnő saját szerzemény is elhangzott, melyek közül én a gyönyörű dallamvilágú, Tóth Gábor által írt „Utolsó érintés” c. számért vagyok oda. A közönség a blues számokért igencsak lelkesedett, a zenekar észlelve ezt, örömmel teljesítette a publikum ez irányú igényeit. Az egyik döbbenetesen sodró ritmusú dal, a St. Thomas, fergeteges sikert aratott. A szerzemény a dobszólóval indul, de később az összes hangszer szerepet kap a jó hangulatú örömzenélésben.

A Dr. Jazz Band honlapján kíváncsian várjuk az újabb fellépéseket és koncertvideókat.

Most Dr. Tóth Gábor lírai saját számával búcsúzunk:


 


 

DrKónya Judit


Sixties.hu