Énekesek, Zenekarok

A rock and roll Shakespeare-jének emlékére

2017-03-28 19:27:33

„Ha a rock and rollnak más nevet adnánk, hívhatnánk Chuck Berrynek”

John Lennon

Megszakítjuk egy pillanatra a Beatles-szel foglalkozó írássorozatunkat, mert egy a Beatles-re is nagy hatást gyakorló legenda eltávozott körünkből.

Bob Dylan nevezete el őt a címben jelzett szavakkal és hozzátette: „Az én világomban Chuck Berry pótolhatatlan”.

Charles Edward Anderson, azaz Chuck Berry 1926-ban St.Louisban született. 1955-ig volt fotós, fodrász, ács, és börtönben is ült. Csak ekkor robbant be a zenei köztudatba „Maybelline” c. számával, ami egy millió eladott példányszámmal (!), és a rendszeres rádiós lejátszásokkal a rock and roll egyik pionír sikere lett.

Ezt számos, jobbnál jobb szerzemény követte. Mi az első 10 dalt említjük meg a listáról:

  • Too much Monkey Business
  • Brown-eyed Handsome Man
  • Roll over Beethoven
  • Havana Moon
  • School Day
  • Rock and Roll Music
  • Johnny B. Goode
  • Carol
  • Memphis Tennesse

Mi volt sikerének titka?

„Chuck Berry nagy újítása volt még az ekkor még senki másra sem jellemző gitárstílus: Rövid, gyors riffeket játszott változatos stílusban, amivel megtörte az addigi zene harmonikus voltát. Dalaiban a tinédzserekhez szólt, az ő életüket leginkább érintő problémákat feszegette. Dalainak nyelvezete egyszerű és kifejező volt. Ő volt az első dalszerző, aki szövegeiben új kifejezéseket, szójátékokat használt”

Emellett kiemelte híres kortársai pl. Little Richard, Jerry Lee Lewis közül, hogy zseniális dalszerző és a szövegíró is volt.

Kikre volt hatással?

Szinte mindenkire. Leonard Cohen mondata jól reprezentálja ezt: „Mindannyiunk csak lábjegyzet vagyunk Chuck Berry szavaihoz.”

A Beatles és a Rollling Stones számára az origo volt, több számot is játszottak tőle. A „Rock and Roll Music” –ot mindkét zenekar műsorára tűzte, A Beatles a”Roll over Beethoven”-nel nagy sikereket zsebelhetett be, a Rollng pedig a „Carol”-lal sokszor örvendeztette meg a közönségét. A Beach Boys a „Sweet Little Sixteen”-t vitte sikerre, míg a Yardbirds a „Too Much Monkey Business”-t. A „Johnny B. Goode”-t  - többek között – Jimmy Hendrix, az AC/DC és Bruce Springsteen is zajos sikerrel adta elő.

Jellegzetes kacsamozgását Keith Richards és az AC/DC-ből Angus Young a mai napig utánozza.

A megújuló Berry

A 90.születésnapján jelentette be – 38 év után – új lemezét, melyet „Chuck” néven kívánt a piacra dobni, de sajnos a megjelenést már nem érhette meg.

Nagysága

Dózsa György a Figyelő hasábjain megjelent „Go, Johnny, go!” c. cikkében az alábbiakra utal: „Kering egy levél fotója az interneten. 1986. októberében íródott. Még írógéppel. Chuck Berrynek van címezve és Carl Sagan írta alá. De vajon miért írt a híres fizikus és csillagász a rock and roll egyik legfontosabb személyiségének? A rövidke levél a következőt tartalmazza: „Kedves Chuck Berry, amikor azt mondják önnek, hogy a zenéje örökké élni fog, biztos lehet benne, hogy túlzásokba esnek. A Johnny B. Goode című felvétel azonban bekerült a Voyager űrszonda által szállított, az emberi fajról készített összeállításba. Jelenleg kétmilliárd mérföldre van a Földtől, és a csillagok felé tart. Ezek a felvételek több milliárd évig, vagy talán még tovább fennmaradnak. Boldog 60. születésnapot!”

Búcsúzzunk egy videó felvétellel tőle: 

DrKónya Judit


Sixties.hu