Énekesek, Zenekarok

Mindörökké rock and roll

2020-05-12 14:59:31

 

„Ha van a mennyországban zenekar, immár Little Richard ül a zongoránál”

Jon Bon Jovi

Ha erről a pörgős, életvidám zenéről beszélünk, megkerülhetetlen személyiség Little Richard. Ő nélküle talán nem is lenne rock and roll. Szinte fel sem lehet sorolni azokat az előadókat és zenekarokat, akikre hatással volt.

Egy kis életrajz

1932-ben Giorgiaban koldusszegény fekete családban született Richard Wayne Penniman. Kis termete miatt nevezték Lil’ (Little) Richardnak. Apja vándorprédikátor volt, így ő is gospelt énekelt gyermekkorában, sőt a 12 testvérnek volt egy zenekara is Penniman Singers néven, templomokban léptek fel. De mindig azt érezte, hogy ennél izgalmasabb is történhet vele. Erről az Index/Kutúr hasábjain megjelent cikk így emlékezik meg:

„Olyan családból származom, ahol egyáltalán nem szerették a rhythm and bluest. (...) Kizárólag Bing Crosbyt, a Pennies from Heavent, Ella Fitzgeraldot hallgattam. És tudtam, hogy létezhet valami, ami sokkal hangosabb ennél, de fogalmam sem volt róla, hol találom meg ezt. Egy idő után rájöttem, hogy magamban. – mondta 1970-ben a Rolling Stone magazinnak.”

A rock and roll műfajáról, melynek úttörője volt, így nyilatkozott: A rhythm and bluesnak van egy édes gyermeke, s ezt rock and rollnak hívják.”

Nehezen futott be, de akkor robbanásszerűen: 1955-ben a „Tutti frutti” című, azóta is népszerű számával sikert sikerre halmozott, és több más világhírű számával is robbantott: „Long Tall Sally”, a „ Good Golly Miss Molly”, a „ Lucille” és még sorolhatnánk,  - a csúcsra vitte. 51. helyre jutott minden idők 500 legjobb albuma sorában. Elsősorban fergeteges előadásmódja és jellegzetes énekhangja tette a rock and roll valódi királyává. Állva-fekve féktelenül verte a billentyűket és szexuálisan túlfűtött énekhanggal szinte extázisba küldte a közönségét legyen az fekete vagy fehér. A „wop-bop-a loo-lop- a lap-bam boom” szójátékát azóta számos előadó használja. A 60-as évek elején – sikereit ott hagyva - prédikátorként tevékenykedett, abbahagyva a zenélést, majd visszatért, de már nem akkora sikerekkel. A retro-hullám következtében újra felfedezték, énekelt Bill Clinton beiktatási ünnepségén, az atlantai olimpia záróakkordjaként és bekerült – az elsők között – a rock and roll halhatatlanjai közé.

Érdekességként említendő: ő adta össze Demi Moore-t és Bruce Willist 1987-ben házasságkötésükkor.

Méltatások

Most lássuk, hogyan nyilatkoznak róla világhírű zenésztársai az Old Time RNR Magazine összeállítása alapján:

„Középiskolásként egyetlen vágyam volt: beszállni Little Richard kísérőzenekarába.” (Bob Dylan)

„Tudtam utánozni az énekhangját, amit vad és nyers üvöltések jellemeznek, amiktől szinte testen kívüli állapotba kerülsz. Szó szerint ki kell lépned a testedből, hogy úgy énekelj, mint ő. Egy idő után már nem értem be azzal, hogy a dalait énekelem, és akartam egy sajátot, ami olyan, mint az ő számai: ez lett az I’m Down.”  (Paul Mc Cartney)

„Miután 1956-ban először hallottam Little Richard Long Tall Sally-jét, sokáig meg sem tudtam szólalni a döbbenettől. Nem negatív értelemben…” (John Lennon)

„Az első rock and roll dal, amit imádtam, a The Girl Can’t Help It volt Little Richardtól.” (Rod Stewart)

"Chuck Berry és Bo Diddley a kedvenc rock and roll előadóim, de el kell ismernem, hogy Little Richarddal senki sem vehette fel a versenyt a színpadon; leírhatatlan, amit művelt, és a közönség a tenyeréből evett. Én is tanultam tőle.” (Mick Jagger) 

„Életem legizgalmasabb pillanata az volt, amikor egy színpadon állhattam Little Richarddal.” Keith Richards (The Rolling Stones)

„Azt akarom csinálni a gitárommal, amit Little Richard csinál a hangjával.” ( Jimi Hendrix)

„Little Richard készítette a legjobb rock and roll lemezeket. Erről nem nyitok vitát”. (Elton John)

„Miután hallottam énekelni, megvettem az első szaxofonomat, és én is rock and rollt akartam játszani.” (David Bowie)

„Ha nincs Little Richard, Deep Purple sincs.” (Jon Lord - Deep Purple)

„Életem egyik legnagyobb élménye, hogy dolgozhattam vele a Blaze Of Glory soundtrack-jén. Ha van a mennyországban zenekar, immár Little Richard ül a zongoránál” (Jon Bon Jovi

Hazai adalékok

Szörényi Levente 1968-ban nagy sikerű dalt szentelt Little Richardnak: „Little Richard énekel” címmel. Fenyő Miklós is emlékezett „Kicsi Ricsire” a Hotel Mentol Teddy bárjában fellépő zenész alakjában.

Búcsúzzunk tőle egyik legsikeresebb számával, melyről Tom Jones így emlékezett meg: „Ha tánctermekben léptünk fel, akkor a „Good Golly Miss Molly”-t vettük elő, és nem volt kegyelem: felpörgettük a bulit.”

Ez a felvétel azért is kuriózum, mert Muhhamad Ali 50. születésnapjának fergeteges megünneplésére készült: 

DrKónya Judit


Sixties.hu