Énekesek, Zenekarok

Egy világhírű beatzenész, Spencer Davies itt hagyott bennünket

2020-10-23 09:42:31

„A zene az egyetlen olyan vírus, ami gyógyít”

ByeAlex

Sokáig bántam, hogy nem voltam ott teenagerként a legelső külföldi előadók általi budapesti koncerten 1967-ben, amikor a Spencer Davies Group elhozta számunkra a nyugati szabadság életérzését. A „Gimme some lovin’”-ot sokan – amúgy bikicsunájosként - „Kiviszem a lavort”-ként emlegették, de ha a szöveg félreértésekkel és fonetikusan terjedt is – fantasztikus élmény volt hallani a lüktető beatzenét.

Egyedül az adott elégtételt, hogy a banda két tagja, a basszusgitáros Muff Winwood és öccse az ikonikus szólógitáros, énekes, zongorista Stevie Winwood már nem volt tag budapesti fellépésükkor. Pedig Stevie Winwood volt több világsikerű slágerlistás szám zeneszerzője is, így biztosan még emlékezetesebb lehetett volna a koncert az ő részvételével.

A fellépést az 1956-os eseményekhez kicsit hasonlítható rendőri kardlapozásos intézkedések kísérték, mely elrettentésül kívánt szolgálni az ifjúságnak – nem nagy sikerrel. Több kitűnő külföldi csapat és előadó járt ezek után a vasfüggöny ezen oldalán.

E kis kitérő után emlékezzünk meg Spencer Davies-ről, aki 81 éves korában a napokban hunyt el. Nemcsak a csapat, a Spencer Davies Group és lelkes rajongótábora köszönhet neki sokat, hanem a beatkorszak egyik kiemelkedő szereplőjeként az akkor könnyűzeneként aposztrofált zenei műfaj is.

Spencer Davies az együttes vezetőjeként és gitárosaként olyan magaslatokba repítette zenekarát, hogy a Rolling Stones, a Dave Clark Five és a Kinks mellett egyik legfontosabb brit zenekar lett, a beat és soul zene R&B által átitatott formációjaként.

Spencer Davies többször életre hívta újból zenekarát, legutóbb 2006-ban, de nem tudták megismételni 60-as évekbeli sikereiket.

A beatkorszak jelentős alakjaként kell rá gondolnunk, hiszen csapatának több száma, ma már örökzöldnek számít. Szegényebbek lennénk nélküle! Nyugodjék békében!

Búcsúzzunk Spencer Daviestől az egyik 1965-ben listavezető számmal, a „Keep on running”-gal, Jackie Edwards szerzeményével:És nem felejthetjük ki a megemlékezésből a még ma is cool-nak számító Stevie Winwood által jegyzett szerzeményt, a „Gimme some lovin’”-ot, amelynek lüktetése fel veheti a versenyt sok trendi számmal: 

DrKónya Judit


Sixties.hu