Énekesek, Zenekarok

Egy kis zenés nosztalgikus visszaemlékezés 2017-re

2017-12-30 10:49:30

„Ha a zene megérint, teljesen mindegy, hogy milyen stílusban játsszák”

Tóth Auguszta

Minden évvége magával hozza a nosztalgikus megemlékezést a neves születésnapokról, és azokról, akiket ez az év vitt el a halhatatlanok közzé.

Három világhírű énekes-zenész kerül ma bele ebbe a kis nosztalgiázásba.

Fats Domino

Kezdjük a zeneszerető világ veszteségével – Fats Dominoval, aki 1928-ban Antoine Domino Jr.-ként született. A Fats nevet tinédzserkorában ragasztotta rá zenésztársa, mert zongorajátéka nagyon hasonlított két másik híres zongoristáéra, Fats Wallerre és Fats Pichonra. Igazi zenei tehetség volt, ami már kicsi gyermekkorában megmutatkozott. Volt honnan örökölnie, apja hegedűművész volt.

Már az 50-es és 60-as évek rajongott R&B (rythm and blues) előadója volt, 65 millió példányban megjelent lemezével lekörözte Elvis Presley-t. Leghíresebb száma a Blueberry Hill a mai napig kedvelt száma a rádióadóknak. Számos feldolgozást élt meg, köztük Louis Amstrong és Elvis Presley tolmácsolása ér fel az eredeti előadóéval. Nagy hatással volt Elvisre, de a Beatlesre is. 1986-ban bekerült a Halhatatlan Rock Előadók Panteonjába – többek között - Elvis Presley, Chuck Berry, Little Richard, Jerry Lee Lewis, Ray Charles, Buddy Holly, Everly Brothers mellé.

A hvg.hu: „A világ legjobb lemezei” 10-es listáján 10.-ként szerepel Fats Domino: This Is Fats Domino!(Imperial, 1956) c. lemeze, az alábbi szöveg kíséretében:„Íme, egy másik ősatya, talán a legősebb ős: Fats Dominót bátran nevezhetjük a rock and roll, bővebb értelemben a teljes pop-rockzene egyik forrásának…”

A Nagyok közül már csak hárman élnek: Jerry Lee Lewis, Don Everly (Everly Brothers) és Little Richard, az idén hunyt el Chuck Berry, akinek külön cikket szenteltünk. (alul rákattintva kapcsolódó cikként megtekinthető)

Búcsúzzunk tőle leghíresebb számával, a „Bluberry Hill”-lel:Két ikon is emlékezetes évszámmal ünnepelt idén: Aretha Franklin 75, Elton John pedig 70 éves volt.

Aretha Franklin

Aretha Franklin, a goszpel, az R&B és a soul koronázatlan királynője, akit csodálatos hangja a világ legjobb énekesnői közzé emelt. Apja baptista lelkész volt, akinek templomában gyerekként énekelni kezdett. Apja egyben managere is volt, a templomban énekelt dalokat 1956-ban „Songs of Faith” címmel kiadták. 1961-ben a „Won’t be long” c. száma a „Billboard Hot 100” 7. helyére repítette. Leghíresebb dala a „Respect” a polgári jogi mozgalom himnuszává vált. 30 aranylemez, 18 Grammy díj kíséri pályáját. Az 1984. repülőszerencsétlenség óta csak busszal turnézik, így Európába már nem hallhatjuk koncerteken. Természetesen - első nőként - ő is tagja a Halhatatlan Rock Előadók Panteonjának. A Rolling Stone Magazin 179 fős szakértő bizottsága 2008-ban összeállította minden idők legjobb énekeseinek listáját, ahol Aretha Franklin az első! Visszavonulni készül, családjával szeretne foglalkozni. Hihetetlen, de első gyermeke már 61 éves, hiszen 14. évesen szült először.

Idézzük ide személyiségét és fantasztikus hangját a „Respect” c. dal videójával:Elton John

A sorban a legfiatalabb, az idén 70 éves Sir Elton John, polgári nevén Reginald Kenneth Dwight. A zeneszerző-énekes szinte minden könnyűzenei műfajban otthon van: a beat, a folk, a country, a rock, a blues, a soul és a pop. Már 3 évesen elkezdett zongorázni, a szülei zeneszerető és zenét művelő emberek voltak. 11 évesen ösztöndíjat kapott a Királyi Zeneakadémiára. Tanárai kivételes tehetségnek tartották, egy négyoldalas Handel darabot első hallás után visszajátszott. 17 évesen, az érettségi előtt, befejezte tanulmányait, hogy zenei pályára léphessen. Először szerzeményeivel több felé kilincselt, például a Beatles-nek is felajánlotta dalait, de nem tartották elég jónak.  1969-ben indult első stúdiólemeze, de igazán 1972-ben robbant be az azóta örökzöldnek számító „Rocket man” c. dalával. A „Your song” a Top 10 listában tanyázott hosszú ideig. 1975-ben a Captain Fantastic c. lemeze a csúcsra repítette, és attól kezdve neve kitörölhetetlenül ott ragyog a popműfaj egén. Az Oroszlánkirály betétdala Oscar- és Grammy díjat is hozott számára. Felsorolni is nehéz ikonikus dalait, melyek dallamossága minden korosztályt meghódít. Több musicalt is alkotott, leghíresebb talán az Aida és a Billy Elliott. Kiemelkedő zenei pályafutása mellett, jótékonysági tevékenysége is közrejátszott abban, hogy a Királynő lovaggá ütötte.

Egyik kedvencemmel a „Your song”-gal zárom kis nosztalgikus visszaemlékezésemet:
 

DrKónya Judit


Sixties.hu