Énekesek, Zenekarok

A női Rod Stewart is belép a hetvenkedők közé

2021-06-06 09:26:19

„Hiszem, hogy a Jóisten áldása a csodálatos családom, a sikeres karrierem, és a szerető férjem. Örökre hálás leszek ezért a csodáért”

Bonnie Tyler

 

Ki ne emlékezne a rekedtes hangú, csinos rockerlány kinézetű énekesnőre, aki több dalával még mai is elvarázsol bennünket.

Hihetetlen, hogy Bonnie Tyler is 70 éves lett! Kimondva talán soknak tűnik ez az évszám, de nem mutatja azt a belső tüzet, energiazuhatagot, ami jellemző rá még mai is. Így lesz ez az évszám csupán egy naptári adat.

Félelmetes karriert futott be az eredetileg Gaynor Hopkins néven született wales-i énekesnő.

Emeljünk ki néhány sarokpontot!

A kezdetek

Szegény családban nőtt fel, 3 lány és 2 fiú testvéreként. Először wales-i lokálokban lépett fel, maid 1970-ben egy tehetségkutató verseny 2. helyezettje lett. Roger Bell figyelt fel rá, és beajánlotta a különleges hangú és előadásmódú, fiatal énekesnőt az RCA Recordshoz. 1973-ban férjhez ment Rober Sullivanhez, akivel azóta is boldog házasságban él. Sullivan később managere lett.

Siker-sikerre

Az 1970-es évek közepén az „It’s a Heartache” c. számával robbant be a rockzene világába, és rögtön világsikert ért el. A 80-as években több dalával aratott a slágerlistákon. A „Total Eclipse of the Heart”, A „Holding out for a Hero”, a „You were a Woman” – a mai napig közkedvelt, és a rádiók szívesen tűzik műsorukra.

Talán ma már nem rónánk fel neki, hogy rekedtes hangja egy hangszálműtét utáni renitenskedés következménye, amikor a pihenés helyett az erőltetést választotta.

Megnyerte 1979-ben a japán Yamaha Fesztivált. Dieter Bohlen (Modern Talking) egyengette európai zenei karrierjét, mely a mai napig sem hagyott alább.

Több rekorddal is büszkélkedhet: a brit Top of the Pops listán ő volt az első női előadó. A Billboard Hot 100 és a Heavy Metal Chart első helyére is felkerült. 1983-ban letaszította az amerikai Billboard lista elős helyéről Michael Jackson „Billie Jean” dalát.

Érdekesség, hogy 30 duettet adott elő – többek között – a hasonló hangú Rod Stewarttal, Cherrel, sőt még Andrea Bocellivel is. A „Total Eclipse” francia nyelvű verziója 2004-ben Franciaországban hatalmas sikert aratott, de 2008-ban újra felkerült a brit listára is.

Napjainkig

Tyler 2013-ban részt vett az Egyesült Királyság színeiben az Eurovízíós Dalfesztiválon, ahol a „Legjobb női előadó” díját kapta. 2017. augusztus 21-én az USA-ban a teljes napfogyatkozáskor előadta újra a „Total Eclipse”-t, amely az amerikai iTunes Stores toplista első helyére repítette, és a Billboard lista 13. helyére is felugrott.

2019-ben új albumot adott ki „Between the Earth and Stars” címmel, melynek érdekessége, hogy az egyik dalt Barry Gibb (Bee Gees) szerezte, és újra együtt énekel Rod Stewarttal és Cliff Richarddal.

Dalai amerikai tévésorozatokban és mozifilmekben is felcsendülnek pl. Glee, Száguldó erőd, Superman legújabb kalandjai), de musicalekben is hallhatjuk slágereit pl. Vámpírok bálja.

Számos említésre méltó eseményt taglal még hosszasan az internet, és sok-sok díjról emlékezik meg, melyeket nem érdemes ehelyütt sorolni. Mindegyik azt bizonyítja, hogy mind a közönség, mind a szakma elismeri kiemelkedő kvalitásait.

Magyarországon 1986. óta 15 (!) alkalommal lépett fel, ami itthoni nem lankadó népszerűségét mutatja. Reméljük, hamarosan újra tapsolhatunk neki.

Magánéletéről csak egy mondat kívánkozik ide: sztárallűröktől teljesen mentes, kiegyensúlyozott, példaértékű házasságban él 48 éve (!) férjével.

Kívánunk neki boldog születésnapot és további zajos sikereket a leghíresebb dalával, a Total Eclipse-szel:


 


 

DrKónya Judit


Sixties.hu