Énekesek, Zenekarok

A Beatles jelenség

2017-01-23 09:13:21

„Skóciában mindig sikoltoznak, ha meglátnak bennünket. Azt hiszem nem is nagyon akad más dolguk ezen a vidéken.”

John Lennon

A Rolling Stones-ról szinte soha véget nem érő sorozatot indíthatnánk, hiszen a mai napig aktívak, de a változatosság kedvéért, no meg azért is, mert a beat-korszakról a Beatles nélkül lehetetlen beszélni, rátérünk a másik legendára, a Beatlesre.

Jan Mac Donald: „A fejek forradalma” (eredeti címen „Revolution in the Head”, amely inkább a „Forradalom a Fejben” címet viselhetné) a legendás 60-as évek egyik legmeghatározóbb zenekaráról, a Beatlesről írt műve  - dalokra lebontva – emlékezik meg a Beatles jelenségről.

Szemezgessünk a könyv belső borítóján szereplő méltatásokból, melyek megvilágítják a könyv páratlanságát.

„Ez a könyv remekmű, amelyet a Beatles már régen megérdemelt. Olvasd el és zokogj!”(Max Bell, VOX)

„Mac Donald ihletett műve lett a mérce, amelyhez minden más Beatles könyvet mérni lehet. Káprázatos tudományos munkájában a szerző feltárja a Beatles lemezeinek és zenéjének műhelytitkait: bemutatja, miként tükrözte és formálta az együttes a XX. század legellentmondásosabb évtizedét. És ami a legjobb az egészben: a könyv friss hallással és megértéssel visszavezet magához a zenéhez.” (Observer)

„A könyv a Beatles zenéjének gyűjtőlencséjén átbocsátva ad pontos és szellemes társadalmi- zenei elemzést a hatvanas évekről.” (Independent)

„Vakítóan világos könyv akár egy villámcsapás.” (Newsweek)

„Olyan üdítő, mint egy nyári zivatar. Igazán emlékezetes könyv.” (Bookpage)

„Szenvedélyes… Lebilincselő… A történelmi és zenei összefüggések ismerete tudományos alapossággal ötvöződik.” (Guardian)

A könyv négy részre tagozódik. Az első a „Felfelé” címet viseli.

Jól jellemzi az alábbi idézet:

„Hova megyünk skacok?

A csúcsra, Johnny.

És az hol van?

Hát a legtetejének a legtetején.”

Az indulás

Lennon és Mc Cartney 1957. július 6-án, ismerkedett meg Liverpoolban, a Szent Péter templomban egy szombat esti rendezvényen, ahol 16 éves Lennon skiffle zenekara, a Quarry Men lépett fel. 1958-ban csatlakozott hozzájuk George Harrison.

A 60-as évtized beköszöntével a már csak névként létező Quarry Men-t  „The Beatles”-re keresztelték. 1961-ben dobosuk Pete Best lett. Már 1961-ben több daluk született (My Bonnie, Ain’t she Sweet, Cry for a Shadow). A My Bonnie egy skót népdal teljes rock and roll-os átdolgozása. Az Ain't she Sweet egy 1927-ben írt Ager-Jellen sláger feldolgozása, míg a Cry for a Shadow saját szerzemény, hangszeres felvétel a Shadows stílusában.

Az első berobbanó sikerük a „Love me do” volt 1962-ben. Itt már Ringo Starr dobolt. De ne szaladjunk ennyire előre.

Legközelebb már a „Love me do” berobbanásával indul a Beatles mánia

Íme a három 1961-ben született dal: 
  

DrKónya Judit


Sixties.hu