Kulturális Élvezetek

Tényleg ők lennének a legjobbak?

2021-01-06 16:19:02

„A filmszakmában mind mesélünk. Ezt csináljuk. Szerepet játszunk. És amikor jól csináljuk, elhiszik, hogy nem is játszunk”

Matthew McConaughey

Egyetérthetünk egy ilyen jó színésszel, a játéknak olyan tökéletesnek kell lennie, ami valódivá teszi azt. Ezért kicsit megrökönyödhettünk azon, amikor a The New York Times, ami igazán neves újság, november végén közreadta azok listáját, akiket a XXI. század elmúlt 20 évének legjobb filmszínészeinek tart.

Ha nem erről a patinás médiumról lenne szó, komolytalannak tartanánk a 25 név egy részét, hiszen vagy alig ismertek vagy nem tették le névjegyüket a jelentős filmszereplők asztalára.

Nézzük a TOP 10-t:

  1. Denzel Washington
  2. Isabelle Huppert
  3. Sir Daniel Day-Lewis
  4. Keanu Reeves
  5. NIcole Kidman
  6. Song Kang-Ho
  7. Toni Servillo
  8. Zhao Tao
  9. Viola Davis
  10. Saoirse Ronan

Legalább az nem vitatható, hogy Denzel Washington, Isabelle Huppert, Sir Daniel Day-Lewis és NIcole Kidman helye – ha nem is ebben a sorrendben – megérdemelten került fel a listára, de a többiek jóval kevésbé ismertek. Keanu Reeves mindnyájunk kedvence ugyan, de alakításai nem vetekedhetnek pl. az elmúlt 20 év Oscar díjasaival.

Az elmúlt időszakot áttekintve – ha csak az Oscar díjjal jutalmazottakat is nézzük – nagyon sok fantasztikus név kimaradt a listából.

Nézzük meg, kik is hiányoznak – méltatlanul – a legjobbnak titulált színészek közül:

Félelmetes a női névsor – kiemelve, szubjektíven néhányat. Ilyen pl. a 3 Oscar díjjal büszkélkedő Meryl Streep, aki a Vaslady megformálásával 2011-ben kapta a harmadikat. Ne felejtsük el azt sem, hogy Streepet 21 alkalommal jelölték a szobrocskára. De hogyan ne emlékeznénk Helen Mirren „Királynő” alakítására 2006-ból, vagy Marion Cottilard „Piaf”-jára vagy Kate Winslet remeklésére a „Felolvasó”-ban.

A férfi Oscar díjasok közül csupán a 3 Oscar díjas Daniel Day-Lewis a „Vérző olaj” és a „Lincoln” főszerepléséért nyerte el a The New York Times tetszését, és Denzel Washington, aki első lett a listán, valószínűleg a 2001-es „Kiképzés” főszerepéért érdemelte ki az elismerést. De hol van pl. Sean Penn, aki ezen időszak alatt 2 Oscart is tudhatott magáénak: 2003-ban a „Titokzatos folyó”, 2008-ban pedig a „Milk”-ben parádés alakítást nyújtott? Nem látjuk Colin Firth-öt a „Király beszédéért” vagy Matthew Mc Conaugheyt a „Mielőtt meghaltamért”. Caprio pedig végre 2015-ben gazdagodott a már régen megérdemelt szoborral a „Visszatérőért”, Joachim Phoenix „Joker”-e vagy Russel Crowe „Gladiátor”-a pedig örökre felkerült a legjobbak közé.

Az ezen időszak alatt Oscar díjjal nem jutalmazotttak között is vannak szép számmal dobogósok: Tom Hanks, Robert de Niro vagy Al Pacino egyetlen időszakból sem hiányozhat, olyan mélyen beírták nevüket a filmtörténet nagykönyvébe.

Bosszankodás helyett azonban örüljünk annak, hogy a filmszakma már nagyon várja, hogy további nevekkel bővíthesse a XXI.századi, meghatározó filmcsillagok listáját 2021-ben – talán megalapozottabban, mint ahogy a The New York Times tette.

Az egyik korszakos színésznő, Meryl Streep TOP10-ével zárom soraimat: 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu