Kulturális Élvezetek

Egy férfi, aki tetszik nekünk

2021-01-04 11:34:07

„A sikerhez szépen sorban kell haladni. Jól csinálni egy dolgot, azután a másikat. Egyszer, még egyszer. Újra, meg újra a végéig, azután megint szépen sorban”

Matthew McConaughey

Matthew McConaughey nemcsak jóképű, nemcsak fantasztikus színész, de olyan ember, aki valóban megéli élete minden egyes percét, és a kudarcokat, csalódásokat sem szégyellve, el is meséli azokat.

Könyve a „Zöldlámpa” tisztelgés első 50 éve előtt, ahogyan ő nevezi: „Szerelmes levél az élethez.”

Tetszik nyíltsága, őszintesége, bátorsága, az ahogyan felvállalja tépelődéseit, és ahogyan kockáztat: jól jövedelmező romkom sztárból – hittel és kivárással – művésszé vált. A könyvet el kell olvasni, akár többször is, mert mélyebb annál, mintsem egyszerű életrajz legyen. Néhány szemelvénnyel szeretném felrajzolni egy olyan Oscar díjas színész életének mozaik-darabkáit, akinek élete mozgalmasabb a filmvásznon játszott karakterekénél, ami lássuk be, nem semmi!

Mi is az a zöldlámpa?

„A zöldlámpa azt jelenti, hogy mehetünk? haladjunk tovább, előre…Életünkben a saját utunkat igazolja.” A piros lámpák sokszor megakasztanak azért, hogy döntésre buzdítsanak, figyelmeztessenek. Tervezéssel, előregondolással, kitartással egyre több piros és sárga lámpa válik majd zölddé.

Családi intelmek

Apja és anyja viharosan és tettlegesen szerették egymást: háromszor házasodtak meg egymással és kétszer váltak el egymástól. „Megtanítottak nem gyűlölni. Hogy sose mondjam, hogy nem megy. Hogy sose hazudjak…Olyan családban nőttem fel, ahol a szabályszegésért nem feltétlenül járt büntetés, de a lebukásért ige.”  Ez a filozófia vezette életét: keményen dolgozott, de a trükközések sem álltak tőle távol. A családon belüli nevelési célú bunyózások, hősködések (pl. ki tud a falon magasabbra pisilni), a falopás a lombkunyhóhoz, a pizzalopásban való részvétel, majd annak fel nem vállalása miatt érzett szégyen – formálták. Ez mind egy tapasztalással teli, életművészként megélt élethez vezetett.

Egy tanuló év Ausztráliában

Jóképű, jól tanuló, menő srácként, kalandvágyként a középiskola után cserediákként Ausztráliába ment, igazi szerencsét próbáló buliként. Egy évre kellett aláírnia, hogy ott marad. Pechére egy térképen sem található, dilis családnál tengette napjait: se napfényes tengerpart, se szörf, se bikinis lányok. De azt vallja, hogy „az az év formált azzá, aki ma vagyok. Az az év, amikor megtaláltam önmagam, mert rákényszerültem.”

Védőügyvéd helyett filmsztár

Már főiskolás volt, amikor ráébredt, hogy történeteket akar mesélni, nem pedig még 8-10 évet tanulással eltölteni. Apja véleményétől tartott, de annak reakciója: „Csak ne félgőzzel csináld” – arra buzdította, hogy tisztességesen álljon bele. És mint látjuk, a „félelmetes rakétaüzemanyag” apja szavaiban korunk egyik legjobb férfiszínészévé tette.

A kitörés: a „Tökéletlen idők” Woodersonja

Mindössze három jelenet, de robbant. Hogy miért? Mert feltette és meg is válaszolta a kérdéseket: „Ki az emberem? Mi történik ezen az éjszakán ebben a jelenetben?” A háromszoros „alright” elhangzása első szavakként a filmben elkísérte egész karrierjében. „Emberek mondogatják. Ellpják. Viselik a sapkájukon meg a pólójukon…Mert ezek az első szavak amelyek, egy olyan munka legelső éjszakáján hangzottak el, amit csak hobbinak hittem, de amiből karrier lett.”

A lazaságot tanulni kell

Még a forgatás alatt apja elhalálozott, Nagyon megviselte. „Igyekszem úgy élni, ahogyan tanított, és örökre életben tartom.” Vágyott újabb és újabb megmérettetésekre, „melót kellett szereznie”, és egy ügynököt. Barátja figyelmeztette: „Ez a város (Hollywood) kiszagolja azt, akiben benne van a kell, és véged van, mielőtt elkezdenéd!”  Lazaságot tanulni Európába kell menni – barátokkal, bőrnaciban, motorral. Élmény, élmény hátán! „Száguldottunk autópályán, ittunk osztrák folyókból, átkeltünk a svájci Alpokon, vacsoráztunk Mussolini bunkerében és napkeltéig buliztunk Riminiben.” És a lazaság meghozta a felkéréseket: „Bármikor, bármit, bárhol”, „Angyalok a pályán”, majd 6 hónapig semmi.

Meg kell ismernünk a hanyagság következményeit – egy kis fiaskó

Egy kis szerep elérte a „Skorpió forrásban” c. filmben egy drogfutáré, aki nem fizeti ki a drogot, hanem megöli a csempészeket és elveszi a kokaint. Rutinból akarta csinálni, úgy tenni, ahogy az „embere” tenné, de kiderült, hogy a szerepet tanulni is kell. Négy oldal spanyol nyelvű monológ volt ugyanis, amit végül a féléves spanyol tanulmányaira alapozva 12 perc alatt kellett megtanulnia. A filmet soha nem nézte meg.

A berobbanás: „Ha ölni kell” Jake Brigance-e

Egy védőügyvéd karakterébe bújt, és a forgatókönyv ellenére (mert a rendező megengedte) úgy játszotta el, ahogy ő mondaná és tenné: szenvedélyesen, káromkodva, durva képeket festve. Olyan őszintén, mintha a megerőszakolt lány az ő gyermeke lett volna. És olyan jól sikerült, hogy dőltek a szerepek. Sztár lett.

Démonűzés

A sztárság megrémítette, alázatra volt szüksége. Irány a Sivatagi Krisztus kolostor Új-Mexikóban. Kétségekkel és bűntudattal próbált megküzdeni. „Amióta híres lettem, igyekeztem jó ember lenni, nem hazudni magamnak, tiszta szívvel és lélekkel élni, de mindenféle vágyak gyötörnek, tárgyiasítok másokat és magamat.” A kolostorban Christian testvér végighallgatta, és csak annyit mondott: „Én is.” A hírnévvel együtt járó nyomás arra indította, hogy olyan helyre meneküljön, ahol még nem ismerik.

„Néha el kell hagynunk, amit ismerünk, hogy kiderüljön, mit tudunk” – az Amazonas túra

„Az identitásával való kinlódás” arra indította, hogy spirituális utazással kigyalogolja magából a bűntudatot, meztelenre vetkőzve lelki értelemben is, hogy megnyugodjék.

Kóborlás lakókocsiban – kutyával

A 48 államot érintő csavargás közepette filmrendezőkkel találkozott. Pl. Spielberggel is forgatta az „Amistad”-ot. Játszott a „Newton fiúk”-ban is. A lakókocsis élet két bázisa: nyáron a coloradoi Golden és az őszi texasi Austin. 3 évig vándoroltak. Már 2000. januárját írjuk.

Kis letelepedés

A „Szeretném, ha szeretnél”-ben Jennifer Lopez partnereként egy habkönnyű vígjátékban főszerepet kapott. Kimaxolta az életet, egészsége, önálló, partiképes férfiként. Újra beleugrott a hírnév adta örömök világába. A „Tűz birodalma” – tökös sárkányvadásza megidézéséhez bele akart bújni a főhős bőrébe: kopaszra nyíratta fejét, ivott, edzett, mint egy őrült mezítláb a sivatagban , 12 méter magasan egyensúlyozott magára erőltetett félelem nélkül, alvó tehenekkel birkózott. A 60 napos edzési terv a nagy erőfeszítés ellenére kudarcba fulladt, de a szerep „helyretette elképzelésemet azzal kapcsolatban, hogy mi kell a túléléshez.”

Afrikai birkózás Maliban

Újabb álom: Afrika megismerése. Kopaszon, nagy szakállal, boxolóként bemutatkozva megmérkőzött a falu birkózóbajnokával. A hősies küzdelem döntetlennel végződött, mindkét fél teljesen kimerülve hagyta abba. Egy tanulság: „Nem győzelem vagy vereség a fontos, hanem hogy elfogadtad a kihívást.”

A romantikus komédiák és a kényelmesen berendezett élet

Matthew McConaughey az a férfi, akivel ezek az olykor közepes vígjátékok is nézhetővé válnak, és jól jövedelmeznek. 15 év után azonban már nem jelentett kihívást számára. Újra nyugtalanná vált, fejlődni akart, akár szakmát váltani: novellákat, úti beszámolókat írni, megpróbálni a reklámipart, tanárnak, zenésznek vagy fociedzőnek menni.

A nagy Ő: Camila

Matthewról nyugodtan elképzelhetjük,, ahogy álmában 22 nő, 88 gyerek ünnepli 88 éves korában, sikeres agglegényként. De nem ez történt! „A cél vonzotta be a nyilat”  - így rátalált a szerelem Camila személyében, akivel 15 éve boldog párkapcsolatban él 3 gyermekükkel.

Az arculatváltásra várva

Elég volt a romkomokból! És érdemes volt várni és készülni az igazi szerepre: 2007-ben Ron Woodroof szerepére a „Mielőtt meghaltam”-ban. Ez a készülés most igazi volt: csonttá-bőrré soványodott, és Ron Woodroof naplója alapján teljesen átlényegült a HIV miatt haldokló férfi eljátszására. És az eredmény egy csillogó Oscar díj!

Minden jó, ha vége jó!

Zárjuk ezt a stílusában is igen megnyerő élettörténetet Matthew 1992-ben írt naplóbejegyzésével, melyben a 10 életcélját írja le. Így legyen ötösünk! Mind megvalósult belőle! A 9. „visszanézni és élvezni a látványt” és a 10.” csak élni tovább” talán most jön el. Nagyon tetszik, hogy elsőként az „apa lenni” szerepel, de ott van már 8.-ként az Oscar díj megnyerése is.

Kívánunk neki sok örömet a hivatásában és a családjában és magunknak felhőtlen vagy elgondolkodtató nézői perceket. 

DrKónya Judit


Sixties.hu