Kulturális Élvezetek

Az elárvult galéria

2018-02-14 09:34:10

„Szívemnek születésnapja Istenem,

add a fájdalom nélküli szeretés örömét,

mert olyan nagyon szeretem”

Scheffer Lívia

A Kosztolányi tér meghitt sarkában hallgatagon áll most a Scheffer Galéria. Zárt ajtajának szomorú oka van: megálmodója és tulajdonosa, Scheffer Lívia - hosszan tartó betegség után – elhunyt.

Nagyon jó érzés, hogy olyan embereket tarthatok jó barátaimnak, mint Lívia és férje Kovács-Gombos Gábor festőművész-tanár. Mind a kettőjükről írtam már cikket korábban, előzmény- és kapcsolódó cikként megtekinthetőek.

Líviát a 2000-es években egy jógaórán ismertem meg, utána beszélgettünk és szimpatikusnak találtuk egymást, elkezdődött barátságunk. Nagyon intelligens, vibráló egyéniség volt, akit a kultúra elcsábított eredeti szakmájától, a vegyészettől. Pszichológus diplomáját pedig egy fogadalom következtében szerezte meg: egyik unokájának súlyos betegségekor fogadta meg, hogy felgyógyulása tiszteletére a pszichodramatikus képzést is elvégzi. Jó ismerője volt a kortárs irodalomnak, és elhivatottan próbálta a kortárs képzőművészetet közel hozni az emberekhez. Kultúr-misszióját önzetlenül, fáradhatatlanul, teljes odaadással teljesítette: a Galériában fantasztikus kiállítások, művészekkel való érdekes találkozók, felejthetetlen művészettörténeti előadások zajlottak, utóbbiakat Kovács-Gombos Gábor tartotta.

Lívia szerette az életet, minden percét élvezettel élte meg, és ez sugárzott egész lényéből. A szenvedést ember feletti türelemmel és a felgyógyulásban való bizakodással viselte el.

A Galériába, mint a nyugalom szigetére sokan betértek, akik közül sokan csak beszívni akarták azt a légkört, amit teremtett maga körül, és beszélgetni egy olyan asszonnyal, akivel érdemes volt eszmét cserélni a kultúráról és a világ dolgairól.

Férjével élete második felében találkozott, és olyan harmonikus kapcsolat volt közöttük, ami kevés embernek adatik meg.

Bár most árván húzódik meg a Galéria a borostyánokkal szegélyezett gyönyörű ház alsó szintjén, Lívia ott van, ha teste nem is, a lelke mindenképpen.

Nagyon hiányzik humanitása, kulturáltsága, intellektusa és az hit és erő, amely abban segítette, hogy minden nehézség ellenére sikeresen hozza létre a kultúra kis oázisát a XI, kerületben.

Biztos nem vagyok egyedül, aki nagyon szorít azért, hogy a hozzátartozók folytassák a Lívia által sikerre vitt, a kortárs művészetet támogató misszióját.

A You tube-on talált kiállításról szóló videóval szeretném felidézni azt a milliőt, amit a Galéria sugárzott. A honlapjukon Lívia is feltűnik több képen, többek között a XI. kerület által adott kitüntetés kapcsán. 

DrKónya Judit


Sixties.hu