Kedvtelés

Ökoanyu háztartási praktikái 1.rész

2017-09-09 14:39:45

„A jó háztartás titka, hogy mindenki tudja, hol a helye”

Barátság mindenáron c. film

Nagy Réka:”Ökoanyu” c. könyvében hasznos tanácsokat ad a környezetkímélő háztartás alapjaihoz. Ötletei olcsók, egyszerűek és igazán környezetbarátok.

Szerek

Azt már úgyszólván mindenki tudja, hogy mire jó a szódabikarbóna és az ecet. Viszont azt én eddig nem tudtam, hogy a mosószóda vízlágyításra és zsíroldásra is kiváló, így nemcsak a mosásnál használhatjuk. Az ecetet – különösen laminált és lakkozott felületeken – jól helyettesíthetjük a citrom levéből előállított citromsavval. Újabb kedvencem lett a Nátrium-perkarbonát (szilárd hidrogén-peroxid), amely fantasztikusan oldja a foltokat, és szépen fehérít. Még eddig nem találkoztam az epeszappan nevével sem, így a legdrámaibb foltok eltüntetését legtöbbször sikertelenül végeztem el. Nagyon sokat várok ettől a csodaszertől. Mindezen szerek a zöld- és a bio-boltok kínálatában megtalálhatóak és lebomló képességük miatt nagyon kímélik agyonszipolyozott környezetünket.

A takarítás helyszínei:

A nagyanyáink által kifejlesztett „fentről-lefelé” és a „bentről-kifelé” elveket mindig célszerű szem előtt kell tartani, hiszen ez megkímél attól, hogy saját magunknak okozzunk fölöf köröket azzal, hogy újrapiszkoljuk a már kitakarított területeket. Ehelyütt mi fontossági sorrendben haladunk. Először a nappali takarításához nézzük meg Ökoanyu ötleteit.

A nappali

Polcok, bútorok

A felületeket puha ronggyal, mikroszálas kendővel vagy langyos vízbe mártott ronggyal töröljük át a szennyeződés mértékétől függően.

Ötletek fa polcok, bútorok ápolásához:

1 dl olívaolajhoz adjunk 1 teáskanál frissen facsart citrom levét és azzal töröljük át ezen tárgyainkat.

Ablak

Ötletek ablaktisztításhoz:

5dl-es spricnibe tegyünk 1 dl 10%-os ecetet, 1 evőkanál 70%-os gyógyszertári alkoholt és öntsük fel vízzel közvetlenül használat előtt.

Szőnyeg

Ötletek a szőnyegek tisztításához:

A műveletet a foltok átdörzsölésével kezdjük. Ehhez 2dl vízbe 1 teáskanál mosószódát tegyünk. Előtte egy kis darabon célszerű színpróbát végezni. A száradás utáni fehér lerakódást 1dl víz és 1 teáskanál ecet segítségével tüntethetjük el. A folttisztítás után a teljes szőnyegen oszlassunk el szitával háztartási keményítőt, 40 perc után porszívózzuk át a szőnyeget.

Bútor kárpitszövet

Szódabikarbónát hintsünk rá és utána járjunk el a szőnyegtisztításhoz hasonlóan.

Parketta

Ötletek a parketta tisztításához:

½ dl olívaolajat ½ citrom levével együtt öntsünk egy vödör vízbe és a „padló hálásan csillog.”

Monitor és TV képernyő

Ezen készülékek tisztítását sima vízzel és textilpelenkával végezhetjük a legjobban.

A konyha

Én nem szeretem az ecet szagát, így – ha csak nem drasztikusan odaégett zsírfoltokat kell leszedni, inkább mellőzöm. Nagyon megörültem a citromsavas általános tisztító reccptjének, melyet most közreadok:

Egy 4-5dl-es spricnibe 2 ujjnyi alkoholt, 2 evőkanál citromsavat, 10-12 csepp illóolajat (citrom vagy teafaolaj) tegyünk, és ezzel tisztítsunk. Az odaégett lábost beleszórt szódabikarbónával kezelhetjük, úgy, hogy kis vízzel pasztát készítünk és 30 percig rajtahagyva eltüntethető az odaégés.

Tűzhely

Enyhébb tűzhelyi szennyeződésnél hasonlóan járjunk el, mint a lábosnál. Durva szennyeződés esetén 10-15 percig mosószódás kezelés, majd 10%-os ecet alkalmazása segíthet. A legvégén langyos vízzel töröljük át. A sütő belsejét szódabikarbónával, majd langyos vizes öblítéssel tehetjük szalonképessé.

Mikro

Egy levesestányérba ½ citrom leve és víz helyezendő majd addig járassuk a mikrót, amíg gőz nem képződik, utána ronggyal töröljük át a készüléket.

Hűtő

Híg, szódabikarbónás pasztával kell átdörzsölni a polcokat, majd citromsavas általános tisztítóval áttörölni. A receptet lásd feljebb.

Mosogató

Itt is használhatjuk a citromsavas általános tisztítónkat.

Lefolyó

Egy vizespohár mosószódát tölcsérrel öntsünk be a lefolyóba, utána 2 dl ecetet küldjünk utána. Én ezt eddig szódabikarbóna és ecet segítségével csináltam, érzés szerinti mennyiségekkel.

Mosogatógép

Két teáskanál citromsav és 1 teáskanál szódabikarbóna keverékét tegyük a tartályba és így tisztítsuk meg a gépezetet. Ökoanyu tapasztalata szerint van, aki még ecetet és alkoholt is önt az öblítőrekeszbe a teljes, biztos siker érdekében.

Legközelebb a fürdőszobát takarítjuk majd újabb környezetszerető módszerekkel.

Addig is jó próbálkozást kívánok mindenkinek ezekkel a varázslatos, természetes szerekkel! 

Egyik hasznos segítőnk képével búcsúzom:


 természetes  takarító szerek, takarítás környezetkíméléssel


 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu