Kedvtelés

Ökoanyu házi praktikái 2. rész

2017-09-19 12:36:29

A tisztaság nem azt jelenti, hogy kiirtjuk az összes baktériumot. A tisztaság az elegendő jó és a kevés rossz baktérium egészséges egyensúlya

Giulia Enders

 

Az  előző részben a nappali és a konyha takarításával foglalkoztunk, sok hasznos, filléres szer használatával most a fürdőszobában teszünk csodát.

Kád és mosdó

A tisztítás hőse: a szódabikarbóna paszta: 3 evőkanál szódabikarbónát víz segítségével felhígítunk,  és szivaccsal felvisszük a kádra vagy a  mosdóra majd meleg vízzel lezuhanyozzuk.

Csaptelep és a zuhany

A fürdőszoba ezen fontos részei általános mosószerrel varázsolhatók vízkőmentessé.

Ökoanyu  egy igazán egyszerű módszerrel a teljes fürdőt képes megtisztítani:másfél deci környezetbarát mosogatószert  másfél deci langyos ecettel  keverd össze, majd 10 percig hagyd rajta, majd tusold le.

Csempe

Erősebb szennyeződés esetén a szódabikarbóna pasztát használjuk, utána általános  mosogató sörrel áttöröljük  a felületet.

WC

Általános tisztítás esetén az általános mosogatószert használjuk 10 15 csepp teafaolaj hozzáadásával,  komolyabb szennyeződés esetén a mosószódával való sikálás  válik be, míg az erősebb vízkő lerakódás  eltüntetésére  citromsavat használjunk.  A szagok semlegesítésére  egy szál gyufa rövid ideig tartó égetése  ajánlott!

Penész

Egy spricnibe  két deciliter meleg vízbe két evőkanál nátrium per-karbonátot teszünk öt csepp teafaolaj kíséretében, majd puha ronggyal áttörjük a felületet.

Felmosás

Fél vödör  forró vízbe két evőkanál   szódabikarbónát  teszünk 5 vagy 10 csepp teafaolaj vagy citromolaj hozzáadásával.

Mosó Masa mosodája:

Mosógép vízkőtelenítés

Két -három havonta fél liter 20 százalékos ecetet tegyünk a mosószer adagolóba. 90 fokon futtassuk le a programot - természetesen ruhák nélkül.

Folyékony mosógél

6 liter ásványvízbe  egy darab mosószappant  nagy lyukú reszelőn reszeljünk le, és alacsony lángon 30 40 percig oldjuk fel. A víznek nem kell forrnia. Botmixerrel kicsit dolgozzuk át, majd lehűlés után fél vagy 1 decilitert  tegyünk a mosószer adagolóba a mosáshoz ebből a kicsit zselés folyadékból.

Öblítés

Fél deciliter  10 százalékos ecetet öntsünk fel  vízzel, néhány csepp mosóparfüm adagolásával együtt.

Fehérítés

Fehér ruhákat mosás előtt egy vödör forró vízbe áztassunk be, két evőkanál nátrium per-karbonáttal . Alacsony hőfok esetén mellé  kell tenni  1 evőkanál citromsavat is.

Fertőtlenítés

Törölközők,  ágyneműk esetében - betegség esetén - 90 fokon vagy legalább 60 fokon mossunk. Fehérneműknél célszerűbb Inkább azokat át vasalni a forró fertőtlenítés helyett.

Foltoldás

Epeszappannal dörzsöljük át a  foltot, de ne tegyük forró vízbe, mert a folt bele éghet a ruhába.  A sár foltoknál,  ha az epeszappan nem bír el velük, nátrium per- karbonátot használhatunk.A mosáshoz egy- két evőkanállal.

Mindezekkel a jó kis ötletekkel egyszerűen olcsón és környezetbarát módon tisztíthatjuk meg lakásunkat és  ruháinkat.

Közreadásra köszönettel várom a hasznos tippeket!


 tiszta fürdőszoba, természetes tisztítószerek


 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu