Kedvtelés

Felelős kutyatartás

2016-08-22 16:53:42

„Amikor a legnagyobb bajban vagyunk, rengeteget meríthetünk egy kutya néma, odaadó társaságából, melyet más forrásból nem kaphatnánk meg.”

Doris Day

A kutya az ember legjobb barátja - tartja a mondás. Ez így is van, ha barátunkat megfelelően, határok között neveljük, kielégítjük evési-ivási- mozgási szükségleteit. 

A legfontosabb teendőnk, hogy olyan kutyát válasszunk, akivel harmonikus viszonyt tudunk kialakítani úgy, hogy a gazda marad a falkavezér. A kutyákkal kapcsolatos balesetek jó része annak tudható be, hogy a gazda nem készült fel arra, hogy a kutya az őseikre, a farkasokra jellemzően arra törekszik, hogy ő legyen a falkavezér, és ha a gazda határozatlan, a kutya a „fejére nő” és agresszívvá válik.  

Lényeges, hogy figyelembe vegyük választásunknál a kutya méretén, szőrtípusán, vérmérsékletén kívül a mozgásigényét, azt, hogy pl. bírja-e a tartósabb egyedüllétet vagy elég neki, ha két utca hossznyit sétálunk vele napi kétszer-háromszor. Szem előtt kell tartanunk azt is, hogy a jövevényt valamennyi együtt élő családtagnak el kell fogadnia. Kis gyermek mellé ne vegyünk agresszivitásra hajlamos vagy nagytestű kutyát, főként, ha a kutyát szobakutyaként tartjuk.  

A kutya vásárlásánál vagy befogadásánál tudnunk kell, hogy az állattartás teljes életmódváltozással jár, és hosszú távon befolyásolja életünket. Emellett jelentős anyagi költségek is járulnak a kutyatartáshoz. De mindez megéri, hiszen a kutya társasága jó kedvre derít, rendszerességre szoktat, szeretete feltétlen, jelenléte oldja a stresszt. A sétáltatás olyan mozgás, ami télen-nyáron, esőben-hóban, szélben „kötelező”, de így a gazda sem foglalkozik kifogáskereséssel, hogy miért ne mozduljon ki. A mozgástól nemcsak a gazda kedve lesz jobb, de vérkeringése is javul, a szívére is kedvező hatású.  

Dr. David Brunner- Sam Stall szerzőpáros: „A kutya felhasználói kézikönyvében”  igen hasznos tanácsokat, úgy nevezett gyorslistát fogalmaz meg már a kiválasztással kapcsolatban is.

Lássuk melyek a leglényegesebb szempontok kiskutya vásárlásakor:

 1. Ha lehetséges, vizsgáljuk meg a kölyök anyját! Egészséges testileg, lelkileg?
  (Figyelem! A kutyusok úgy viselkednek, mint a szüleik, és hasonlítani fognak rájuk.)
 2. Elérte már a legalább 8 hetes életkort?
  (A 8 hetesnél fiatalabb ebeket még nem lehet elválasztani anyjuktól és testvéreiktől.)
 3. Elég ébernek és vidámnak tűnik? Megtesz mindent azért, hogy foglalkozzanak vele?
  (Ha félénk és visszahúzódó, várhatóan felnőtt korában is az lesz.)
 4. Szelíd, szeretetreméltó és barátságos?
  (Különösen óvakodjunk az olyan kutyakölyöktől, aki már ebben a korai életkorban indokolatlan vagy túlzott agresszió jeleit mutatja, morog, kifejezetten harap! Ez alapvetően komoly szoftverhibára utal.)
 5. Minden oltását megkapta és / vagy részesült az életkorának megfelelő állategészségügyi ellátásban?
 6. Széklete szilárd állagú?
  (8 hetes korban a bélben levő élősködők kimutatására székletvizsgálatot kell végezni. A sovány kiskutya alultáplált vagy férges.)
 7. Füle, orra váladékmentes?
 8. Bundája tiszta, szőre fényes?
 9. Légzése szabályos, köhögés-, lihegés-, zihálásmentes?
 10. Fizikailag egészséges?
  (Vagyis bénultság, sántaság, gyöngeség sehol sem tapasztalható rajta.)

A szerzők nagy hangsúlyt fektetnek továbbá az alábbiakra:  „Arról is feltétlenül győződjünk meg, hogy kimondottan a fajtára jellemző, gyakorta előforduló genetikai rendellenességeket kiszűrték-e a kiskutyán (csípőizületi diszplázia, szívbetegségek, vakság stb.).”

Javasolják továbbá, hogy a vásárlás előtt nézessük meg állatorvossal a kutyust, hogy kiderüljön van-e szívzöreje, ortopédiai vagy egyéb problémája. 

A szerzők azt a tippet adják, hogy ha már egy nemleges válasz is felmerül, alaposan gondoljuk meg a vásárlást.  

A legközelebb a felnőtt kutya vásárlásánál követendő szempontokat tekintjük át, majd rátérünk a kutyatartás fontos elemeire.

Addig is – gyönyörködésre – közzéteszünk egy szép és barátságos kutyafotót:


felelős kutyatartás, kutya, házi kedvenc


 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu