Kedvtelés

Élet egy bájos individualistával 1

2017-01-20 15:15:01

„Olyan házi kedvenc kell, amit lehet dögönyözni, de azért meg tudja védeni magát, és nem veszi a lelkére azt sem, ha a gyerek néhány napig feléje sem néz. Vagyis simulékony, mégis önálló. Mint egy macska.”

Kartali Zsuzsanna

Én kutyabarát vagyok, - egy csodálatos kis shitzu boldog gazdája - de többen a családban és ismerőseim között is esküsznek a macskára. Sokan úgy tartják, hogy a kutya szolgalelkű, ámde a macska! Lássuk hát milyen is!

Segítségünkre lesz Antje Breuer:„Handbuch Katzen” (magyar nyelvű fordításban: „Macskák kézikönyve), mely így jellemzi az ember eme barátját:

„A macska olyan lény, amelyet semmilyen más háziállattal nem lehet összehasonlítani. A háziasítás ellenére maradt, ami mindig is volt: egy bársonytalpakon járó individualista, éles karmokkal – szelíd és simulékony, egyszersmind büszke és függetlenségére mindig kényes.”

Nem könnyű velük a harmonikus együttélés, mert ehhez meg kell érteni a macskák nyelvét, amely „semmiképpen nem korlátozódik csak a miaura.” Tolerálni kell a négylábú társ kívánságait. A macska az, aki eldönti, mikor és kivel kedveskedik, Azonban „azokat az érzéseket, amelyeket ők maguk elvárnak, viszonozzák is, és a gyengédséget duplán adják vissza.”

Mielőtt macskát veszünk legyünk tisztában az alábbiakkal:

  • Nem lehet előírni neki, hogy ne tegye be a lábát a hálószobába.
  • Nem szabad ugyan felugrania az asztalra, de ha nem látjuk, megteszi.
  • A macskaszőrrel együtt kell élni, mert a macska nem marad meg a kosarában.
  • A macskaalom ugyan nem szaglik, de az ürülék elásásának szokása miatt a macska körülhordozza az alomszemcséket a lakásban.
  • A kaparófa léte nem zárja ki a bútorokon való körömélesítést.
  • Játék közben néha karmol.
  • Néha lehányja a szőnyeget, ha túl sokat evett vagy szőrt öklendezik.”

Egy vagy két macska?

Ha sokat leszünk távol, döntsünk a kettő mellett, mert a játszótárssal jobban átvészelik az ember távollétét. Lehetőleg egy alomból vegyünk egy nőstényt és egy kandúrt, de lehetőleg a másodikat csak később hozzuk a házhoz!

Lakásban vagy kint tartsuk?

A szabadban tartott macskák lehet, hogy boldogabbak, de a lakásban lényegesen tovább élnek, és ha nem szokott máshoz – elégedettebbek is, mert több cirógatást kapnak.

Fontos szempont: A macskát akár nőstény, akár kandúr ivartalaníttatni kell!

Ha fajtiszta macskát akarunk venni, a komoly tenyésztők címét a fajtiszta macska szövetségektől és egyesületekről kaphatjuk meg.

Mielőtt családunk egy bájos kiscicával bővül, előre fel kell készülni, - megfelelő érdeklődéssel – a macska esetleges rossz szokásairól.

A név – a szerző szerint – legyen kéttagú szó, amelyben két magánhangzó van, lehetőleg „u”,”a” vagy”i” pl. Picur, Marci, Murci.

Most két helyes kiscica fotójával búcsúzunk.

Legközelebbi vizsgálódásainkat a macska természetéről folytatjuk majd.


cica, macskatartás


 

 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu