Kedvtelés

A macska természete

2017-02-10 08:43:30

Olyan házi kedvenc kell, amit lehet dögönyözni, de azért meg tudja védeni magát, és nem veszi a lelkére azt sem, ha a gyerek néhány napig feléje sem néz. Vagyis simulékony, mégis önálló. Mint egy macska.

Kartali Zsuzsanna

Antje Breuer: „Macskák kézikönyve” c. műve a lelkünkre köti, hogy mielőtt közelebbi, tartós kapcsolatba kívánunk kerülni egy bűbájos kiscicával – ismerkedjünk meg a macskák rossz tulajdonságaival is. „Akiben csak a legcsekélyebb kétség felmerül, elégedjen meg egy plüssállattal, hogy megkímélje magát és az állatot is a csalódástól.”

Lássuk, mire figyeljünk oda!

A fenyegető kifejezések

Jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy a macskák nem kiszámíthatatlanok, ha az előjelzéseiket figyelembe vesszük. „Ajánlatos az óvatosság, ha a macska a mancsát emelgeti, a farkát csóválja, vagy hátracsapja a fülét.” A fújás, púpos macskahát, a felborzolt szőr – általában a kutyáknak szól. Ébredéskor is jellemzi azonban a púpos hát, ez a nyújtózkodás része. A lapított körbelopódzás az óvatosság jele, amikor idegen környezetbe kerül.

A szeretet kifejezése

Ha a macska barátságosan, magasra tartott farokkal jön felénk és dorombolva a lábunkhoz dörgölődzik, és a fejével megbökdös – simogatásra vár. Ha magasra emelt farokkal, nyávogva sündörög körülöttünk, az a „Gyere csak!” felszólítás: mutatni akar valamit, üres etetőtálat, zárt erkélyajtót, vagy nem tiszta macskaalmot.

A macska nyelve

Igen széles az akusztikai repertoárja. „Magatartáskutatók szerint a macskaszótár tizenhat különböző, az ember által felismerhető hangot tartalmaz, amelyeket három kategóriába lehet sorolni: csevegő hangok, hívójelek és izgalmi hangok.”

A dorombolást és a szelíd nyávogást mindenki érti – a macska jó közérzetének jelei. A hívójelek a nyávogás hosszában és hangfekvésében különböznek. Összeszokás után az ember megérti, hogy a macska éppen mit közöl vele. A fújás és a morgás általában másik állatnak szól.

A nevelés

A kutyáktól eltérően a macskák parancsra nem csinálnak semmit. Nehezen taníthatók, de sok türelemmel és szeretettel, valamint következetességgel próbálkozásainkat siker koronázhatja. A következetesség talán a legfontosabb, mert ha egyszer lehetséges az, ami máskor tilos, ne is álmodozzunk arról, hogy a macska követi a kívánságainkat.

Ha az asztalra felugrik, egy „nem”-mel azonnal le kell küldeni onnan és játékkal elterelni a figyelmét. Persze, ha egyedül van, újra meg fogja próbálni, de ha valaki megjelenik a szobában, leugrik onnan.

Ha karmát a párnákon, szőnyegen, tapétán élesíti, amint észleljük vigyük oda a kaparófához és tegyük rá a mancsát egy kis juti-fali kíséretében.

Ha a szép szó kevés, óvatos orrfricskázás, tapsolás vagy egy újsággal való meglegyintés segíthet.

Jó tanács: A „nem” szót ne kapcsoljuk össze a cica nevével. A nevét csak a dícséretetknél használjuk!

Magatartási problémák

Nagyon konzervatív! Szüksége van a megszokott rendre. Akár egy bútor elmozdítása is hangulati változást hozhat pl. apátia vagy agresszivitás formájában. A magatartás egészségügyi okait szűrjük ki, utána nézzük meg a környezetében bekövetkezett –akár apró – változásokat és a saját viselkedésünket is a macskával szemben. Lehet, hogy egyszerűen tiltakozásról szó pl. unatkozik, elhanyagoltnak érzi magát. Unalom ellen egy második cica is jó megoldás lehet.

Együttélés

A macskák egyszerű komforttal is beérik: „egy kosár puha béléssel, egy macska-toalett, ételes- és vizes tálka, egy kaparófa, macskafű és egy pingponglabda.” Az együttélés kezdetén szánjunk rá megfelelő időt az összeszokásra, cirógassuk és játszunk vele, hiszen a testvéreitől elkerülve már nincs társasága játszani.

Legközelebb az együttélés kérdéseivel folytatjuk.

Cuki kiscicák videójával zárjuk elmélkedésünket:Cicusok cipőben:


macska, cica, élet macskával


 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu