Aktuális Programok

Fesztiválözön

2018-05-03 13:45:20

„A fesztiválozásban az a legjobb, hogy az egymást nem ismerő embereket is összeköti a közös érdeklődési kör, a sorban állás, a zene szeretete, a szabadság érzése és a hangulat”

Leiner Laura

Nem győzhetjük kapkodni a fejünket, amikor a 94 meghirdetett májusi fesztivál programjai közül kell választanunk. Én a leginkább különleges csengésű elnevezésűeket választottam, bízva abban, hogy nem csak az elnevezés, de a szórakozások is különlegesek.

Kecskekörömünnep

Tihany egyik legnépszerűbb programjának ígérkezik idén is a kecskekörömünnep.

Lássuk, milyen látványosságokkal szórakoztatnak bennünket:

Május 4., péntek
17.00 óra: Évszakok a Káli-medencében – vándorkiállítás megnyitója Bercsi Gábor fotóiból a Németh László Művelődési Ház tetőtéri galériájában

Május 5., szombat
Belső-tó partja
9-10 “Magyaros ízek” pörköltfőző verseny – nevezés és helyfoglalás

10.00 Fülöp Ferenc labdarúgó emléktorna az Általános Iskola focipályáján

Ismét kapható lesz a mondából ismert eredeti “Tihanyi Kecskeköröm”

Parasztolimpia – tréfás népi jellegű versenyek felnőtteknek és gyermekeknek
Lökd meg a kecskét – élményjáték

10.00 Barátok a Nagyvilágból – bábelőadás
11.00
Muzsikának szép a hangja – hangszerbemutató és interaktív kreatív foglalkozás (hangszerkészítés gyermekeknek, természetes anyagokból, hangszerkészítő mester segítségével)

Nagytáblás fajátékok (malom játék, fűzőcske és egérvezető)

Májusfa mászás

14.00 A főzőverseny eredményhirdetése
15.00 Kutyaszépségverseny – nem csak fajtatiszta kutyusok számára
16.00 Visszhang próba kisvonattal
17.00 Táncház a Belső-tó partján
18.00 Gyermek és felnőtt táncház tánctanítással, élőzenével a Tihanyi Bencés Iskola aulájában

Napközben Polgár Csaba zenél

 Május 6., vasárnap – Mádl Ferenc tér (rossz idő esetén Németh László Művelődési Ház)
15.00 óra IV. Tavaszi Népzenei Találkozó – népdal, néptánc, tekerőlant, furulya
Táncház

Gizella-napok Összművészeti Fesztivál, Veszprém

2018. május 8-13.

Veszprém életének egyik legnagyobb eseménye az idén május 4-13. közt megrendezésre kerülő Gizella Napok összművészeti fesztivál, mely a művészeti ágak teljes repertoárját magába foglalja.

Csak néhány kiemelkedő esemény a szinte megszámlálhatatlanból:

Május 4. péntek

17.00 • Szent Imre piarista és helyőrségi templom – A Gizella Napok ünnepélyes megnyitója
A Mátyás király emlékévben I. (Hunyadi) Mátyás királlyá választásának 560., születésének 575. évfordulóján A Hunyadi Mátyás, a keresztény európai kultúra védelmezője – Mátyás király egyházpolitikája és a 15. század egyházművészete című kiállítás megnyitója.
Május 6. vasárnap

7.30 • Óváros tér
Bakony 200 Kerékpáros teljesítménytúra

Május 7. hétfő

16.30 • Óváros tér
I. Veszprémi Súlylökő Párbaj A Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) szervezésében Magyarország első köztéri dobóatlétika versenyére kerül sor, melynek keretében 12 dobóatléta vegyes párosban méri össze tudását.

19.00 • Hangvilla – Nagyterem
Bereményi Géza – Cseh Tamás – Másik János KERESZTBEN JÉGESŐ Bereményi Géza és Másik János estje

Május 8. kedd

18.00 • Utas és holdvilág Antikvárium
ÖRÖM-KÖNNY(V)EIM
Sándor György humoralista jubileumi stílusparódiái

Május 9. szerda

16.30 • Óváros tér – Városháza Aulája
A zirci III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola végzős osztályának 25 diákja mutatja be tudásának legjavát Best of 18. címmel A festészeti alkotások a Városháza Aulájában, a grafikai munkák az Óváros Art Galériában
tekinthetők meg.
Május 10. csütörtök

17.00 • Városháza Kossuth-terem
A Veszprémi Német Nemzetiségi Klub Nemzetiségi kincseink című kiállításának ünnepélyes megnyitója
A kiállítás megtekinthető az Ipartestületi székházában
(Vár u. 1.) május 10 – 17. 10.00 és 18.00 között.

18.00 • Laczkó Dezső Múzeum
Veszeli Lajos festőművész kiállításának megnyitója

Május 11.péntek

.17.30 • Óváros tér
Hot Jazz Band koncert

19.30 • Óváros tér
Balkan Fanatik koncert

Május 12. szombat

14.00 – 17.00 • Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ
Családi délután a Szaléziánumban
Öltözködik a család! – családi fotózás korhű ruhákban, kézműves foglalkozások, társasjáték klub az egész családnak, játékos tudáspróba a 25 éves a Veszprémi Főegyházmegye című kiállításhoz kapcsolódóan

16.00 • Hangvilla előtti tér
Kovácsovics Fruzsina koncertje

17.00 • Kossuth utca – Brusznyai utca – Szabadság tér – Óváros tér
Jelmezes felvonulás

Részt vesz a Veszprémi Német Nemzetiségi Klub, Passau testvérváros küldöttsége, a Veszprém-Passau Baráti Társaság Egyesület,
a Veszprémi Jeruzsálemhegyi Baráti Kör, a Pavane Történelmi Tánccsoport és a Langaléta Garabonciások.

18.00 • Fortuna udvar
Testről és lélekről – filmvetítés

20.00 • Fortuna udvar
Szeress, ha mersz – filmvetítés

21.30 • Óváros tér
Caramel koncert

Május 13. vasárnap

7.00-18.30 • Óváros tér, Vár utca
Népművészeti kirakodóvásár

11.00 – 14.00 • Hangvilla előtti tér
Üvegfestés örmény motívumokkal – kézműves foglalkozás Martaian Ermone Zabel örmény származású ikonfestő vezetésével

15.00 • Tűztorony udvar
Irodalmi piknik / írók-költők a parkban

16.00 • Tűztorony udvar
Szobor-séta Veszprémben

16.00 • Szent Mihály-székesegyház
XVI. Egyházmegyei Kórustalálkozó

Öt templom Fesztivál, Győr

2018. május 10-14.

Az Öt Templom Fesztivál arra az – európai szinten is egyedülálló – kuriózumra épül, hogy Győr Újváros városrészében egyetlen utcában megtalálható az öt történelmi vallás egy-egy temploma.

„Öt vallás és öt közösség élt egymás mellett évszázadokon át egy utcában ismerve, tisztelve, segítve egymást. Az öt templom építészeti mementó és egyben példa arra, hogy Európa közepén, Magyarországon, évszázadok óta békében élnek együtt evangélikusok, katolikusok, reformátusok, szerb ortodoxok és zsidók. Kulturális sokszínűségük, közösségeik hite erőssé és változatossá teszi Magyarország kultúráját, érdekessé és fontossá Európa és a világ számára. Az Öt Templom Fesztivál ennek a történeti és emberi értéknek a fontosságára, a kultúrák, vallások, közösségek és egyének között évszázadok óta meglévő párbeszédnek a felerősítésére és támogatására hívja fel a figyelmet.”

Jánoska eresztés, Baja

2018. május 12.

„A bajaiak múltjából gyökerező kedves és emberközeli ünnep, amikor a vízen járók védőszentjére, Nepomuki Szent Jánosra emlékeznek. A Szent János kápolnában őrzött, Nepomuki Szent Jánost ábrázoló szobor nem véletlenül vált Baja egyik jelképévé: ünnepe minden évben különleges eseménynek számít nálunk. Ezen a szép májusi napon a szobor elhagyja otthonát: a szentjánosiak vállukon viszik le a Sugovica partjára, ahol díszes, kivilágított hajók, csónakok, ladikok, kajakok és kenuk várják. Közülük a legnagyobb és legdíszesebb indul el vele alkonyatkor a Szentháromság tér felé, fényárba borulva, zeneszóra. Az emberek pedig vízen és szárazon követik Jánoskát, a szentet, aki életét áldozta a becsületért. A népzenével kísért vízi felvonuláson a hajót számos ladik, csónak, kajak és kenu veszi körül, mindegyik fáklyát vagy mécsest visz magával.”

Túzokfesztivál

2018. május 12. Dévaványa

„A Túzokfesztiválon testközelből is megismerhetik a régi magyar háziállatokat: magyar szürke szarvasmarhákat, bivalyokat, racka és cigája juhokat. A Túzokfesztivál különlegessége, hogy ezen a napon a Túzokvédelmi Állomást és az ott folyó védelmi munkát is megtekinthetik az érdeklődők. A színpadon egész nap folklórműsor zajlik, a gyermekeket népi játszótér és kézműves foglalkozások várják, emellett pónilovaglásra is lehetőségük nyílik. A természetvédelmi nyílt napokhoz minden esetben kapcsolódik a kézműves és nemzeti parki termékek vására, melynek keretében megismerhetik és meg is vásárolhatják a helyi termelők különlegességeit, valamint a Nemzeti Parki Termék Védjeggyel ellátott termékeket. Egyebek mellett finom mézeket, sajtokat, lekvárokat, szörpöket, szürkemarha kolbászt, sőt még túzoksört is kóstolhatnak. Ebédre pedig a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szürkemarháiból készült ételekkel (gulyásleves, illetve pörkölt) várjuk vendégeinket.”

Tatai Patara

2018. május 18-20.

A Tatai Patara Török-kori Történelmi Fesztivál 2018. május 18-20. között lesz Tatán. Valódi időutazás! A Tatai Vár lábánál elevenedik meg az 1597. évi történelmi ostrom. Valós eseményeken alapuló csatarekonstrukcióknak lehetünk szem- és fültanúi. Múltidéző kiállítás, katonazenekari fesztivál, lovasbemutató, hastáncosok fogadják a kíváncsiskodókat, akik a titkon őrzött hárembe is bepillantást nyernek. A vásári forgatag nem múlik el tűzzsonglőrök, mutatványosok és a Nánai Sólymos Vitézek színi előadásai nélkül. Sarkantyú peng, szoknya lebben a Borudvarban, ahol 400 néptáncos várja táncházzal az érdeklődőket. Három varázslatos napra kiléphetünk a hétköznapokból, hogy az Öreg-tó múltidéző környezetében megéljük a 16-17. századi emberek életét.”

Comedium Corso, Esztergom

2018. május 18-21.

A Comedium Corso Utcaszínház és Kortárs Művészeti Fesztivál idén is több színpaddal, a hazai könnyűzene nagyjaival, színházi és családi programokkal várja az érdeklődőket májusban. A magyar könnyűzene nagyjai lépnek színpadra. A színházkedvelők most sem fognak unatkozni, jobbnál jobb darabokkal készülnek a társulatok.

Miénk a vár! – Országos Várfesztivál

2018. május 19-20.

„Az ELŐZŐ ÖT várfesztiválunkon megkezdett hagyományt folytatjuk és 2018-ban is megrendezzük Pünkösdkor a MIÉNK A VÁR! Országos hagyományőrző és kulturális várfesztivált.

Fő kulturális célunk a várainkhoz kapcsolódó történelmi hagyományaink bemutatása.

Váraink a történelmünk tárgyi elemeinek őrzői, közgyűjteményi funkcióban sarokpontját jelentik közművelődési struktúránknak, ugyanakkor programot, turisztikai élményt kínálnak a látogatóknak. Ezt a kínálatot tehetik Önök közzé rendezvényünkön, az ország szívében, a Vajdahunyadvárban, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.”

Tokaji Utcazene Fesztivál

2018. május 20.

„Idén első alkalommal szervezzük meg Tokajban az Utcazene Fesztivált. Utcazene Verseny gasztronómiai és kézműves vásárral, Tokaji borok kóstolóival egybekötve.”

Rippl-Rónai Fesztivál, Kaposvár

2018. május 24-27.

„Késő tavasszal bohém, párizsi hangulatot idéző művésznegyeddé alakul a kaposvári belváros. A majd másfél évtizedes múlttal rendelkező fesztivál, a város legjelentősebb összművészeti rendezvénye. Varázsát a remek kiállítások és a belváros mediterrán hangulatot idéző, pezsgő életének együttese határozza meg. Mindezeket kiváló zenei csemegék koronázzák meg négy napon át. Az utcán kiváló kézművesek termékei között válogathatnak a látogatók. A belváros hangulatosan kiépített utcáin találkozhatnak a látogatók helyben alkotó kortárs képző,- és iparművészekkel, utcatárlattal, performance előadásokkal, utcaszínházzal, mozgóképszínházzal, a nagyszínpadon és a blues színpadon hallgathatnak világzenét, bluest, jazzt muzsikáló együtteseket, népszerű szólistákat.”

Falvak éjszakája

2018. május 25-27.

„Kun gyökerekkel rendelkező település (Kunszállás, Fülöpjakab és Jakabszállás) közös hagyományőrző programsorozata.

Szimbiózisban a hagyományokkal! Gyermeknapi és sportprogramok, kulturális programok, fellépőkkel, helyi termelők, kézművesek kiállítása.” 

Örvényeshegyi piknik

2018. május 25-27.

„2018-ban elindul az I. Örvényeshegy Piknik, az ország legújabb összművészeti fesztiválja Zala megyében. Zalacsány, Örvényeshegy egy mesebeli hely a zalai dombságban. Az erdőszéli, gyönyörű természeti környezet tökéletes helyszíne koncerteknek, színházi előadásoknak, irodalmi programoknak. A vendégeket a hazai művészvilág legjobbjai várják majd, a fesztivál emellett különleges gasztro-élményeket is kínál.”

A kínáló után már csak jó szórakozást tudok kívánni – az Örvényeshegyi piknik megnyitója világhírű előadójával, a világ egyik legjobb gitárosának, Al Di Meola felvételével: 

 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu