Aktuális Programok

Májusi programmorzsák

2018-05-03 08:40:03

„Május első vasárnapján
virágot ne tépjetek!
Öleljétek, csókoljátok
azt, ki felnevelhetett!”

Hecz János Sándor

A cím nem véletlenül a „programmorzsák” szóval jelzett, mert a tavasz leggyönyörűbb hónapja annyi, de annyi kellemes és nívós programot tartogat számunkra, hogy tényleg csak ízelítőt lehet adni belőlük.

Amint az idézet mutatja a szép, hosszú hétvégét az édesanyák és nagymamák ünnepe követi, akik minden szeretetet és tiszteletet megérdemelnek. Sok színházi előadás, koncert és kiállítás várja szeretettel látogatóit. A fesztiváloknak külön számot szentelünk.

Színházi bemutatók – néhány darab kiragadva a 22-ből:

Belvárosi Színház

2018. május 4. és május 22. 19:00

James Goldman: Az oroszlán télen

„A nagy sikerű komédia a huszadik század második felében született, mégis olyan, mintha klasszikus királydráma lenne.
Plantagenet Henrik, a nagy angol király hatalmas birodalmat épített, melyhez elfoglalta Franciaország nagy részét is. Karácsonyra összehívja családját, hogy rendelkezzen az ország jövőjéről. Összecsapásaik, a hatalomért folytatott harcuk, egymást kijátszására tett folyamatos kísérleteik vérre menően szellemes helyzeteket teremtenek, melyek egytől egyig a képzelet művei. A szerző szavaival: "Sokat olvastam ezekről az emberekről, alaposan tanulmányoztam az életüket, és elképzeltem, mit érezhettek, gondolhattak, mondhattak, mit akarhattak az élettől. De hogy valójában kik voltak, azt sohasem fogjuk megtudni." 
A darab nagy sikereket arat világszerte a színpadokon, kitűnő filmváltozatában pedig Peter O'Toole és Katharine Hepburn játszotta a főszerepeket.”

A komédia sikerét a parádés szereposztás biztosítja, a főszerepekben Gálffi Lászlóval és Hernádi Judittal.

Spirit Színház

2018. május 10. 19:00

Christopher Hampton: Veszedelmes viszonyok

A gazdag és öntelt Merteuil márkiné fogadást ajánl a nőcsábász Valmont-nak. A feladat: elcsábítani az erényes, de gyönyörű Madame de Tourvelt. Ám Valmont csapdába kerül, mert áthágja azt a szabályt, melyet a legfontosabbnak tartott: "Soha ne légy szerelmes!" 
Choderlos de Laclos (1741-1803) műve fülledt erotikája miatt a tizenkilencedik században tiltott olvasmány volt. "A könyv a rokokó szerelem legérdekesebb dokumentuma. (...) A hős és a hősnő egymást támogatják naiv lelkek megrontásában, hírnevének tönkretételében, mígnem egymás ellen fordulnak és liaison-juk egymás számára is veszedelmessé, sőt végzetessé válik. Minden a "nagy színház" előtt játszódik le, ahogy ők mondják; az a fontos, hogy mit szól hozzá a világ, hogy a szerelmi siker vagy sikertelenség növeli-e a lovag ellenállhatatlanságának vagy a hölgy megközelíthetetlenségének nimbuszát." (Szerb Antal)

A filmet 1988-ból Malkovich-Pfeiffer- Uma Thurman felejthetetlen alakításával sokan ismerjük, ezért izgalmas lehet a még ma is aktuális erkölcsi kérdéseket boncolgató színdarabot is megtekinteni.

Ódry Színpad

2018. május 15. 19:30

Csehov:Meggyeskert

Csehov ismert drámája – korábban Cseresznyéskert címmel volt látható. Csehov ebben a tragikomédiában egyszerre sűríti magába a múlt század elején kiütköző dekadens élethangulatot és Oroszország – mivel a cseresznyéskert mint szimbólum tekinthető a korabeli ország szimbólumának (erre utalás is történik) – jövőképét.

Csehov színművét már maga az író szerint is félreértették:

"Mért nevezik a  plakátokon és újsághirdetésekben csökönyösen drámának 

a darabomat? Nyemirovics és Sztanyiszlavszkij semmilyen 

értelemben nem azt látják benne, amit írtam. Kész vagyok 

fogadni bármibe, hogy egyikük sem olvasta el egyszer sem figyelmesen.” 

Ezért mindig érdekes, ha újfajta olvasatban láthatjuk a művet. Most Zsótér Sándor rendezésében egy vizsgaelőadást láthatunk a Színház- és Filmművészeti Egyetem osztályának előadásában.

Katona Kamara

2018. május 18. 19:00

Férfitörténetek a zenés Kelet-Közép-Európából
Összeállította Pelsőczy Réka és Török Tamara
Dokumentumszínház - és mégsem az. Férfitörténetek - interjúkból összeálló, folyamatosan formálódó szöveggel. Hétköznapi emberek mesélnek hétköznapi dolgokról egy hétköznapi helyzetben. Szubjektív korrajz és női látlelet a férfiakról, sok zenével és humorral.

Ujlaki Dénes, Szacsvay László, Bán János, Tasnádi Bence, Dér Zsolt, Pálmai Anna, Pálos Hanna szereplésével egy izgalmas estének nézünk elébe.

Játékszín

2018. május 19. 19:00

Weinberger-Morgan: Dog story

„Az Off Broadway musicalről így írt a Theatermania: “Bájos musical comedy arról, hogy a szerelem a legváratlanabb helyeken is megtalálhat…” És valóban, a szerelem néha arcon nyal, és ott találkozol vele, ahol nem is sejted…  – írja ajánlójában a Játékszín. Kedves történet, szerethető hősökkel és romantikus fordulatokkal, melyben egy kiskutya, Ámor is fontos szerepet kap. Mindez még a legkeményebb lelkű nézőnek is egészen biztosan megolvasztja a szívét – annak ellenére, hogy a kutyus (majdnem) láthatatlan.”

A produkció főszerepeiben Solti Ádámot, Nagy Balázst, Foki Veronikát, Török Annát, Puskás Petit, Sándor Dávidot, Tóth Angelikát láthatják.

Tesla Teátrum

2018. május 26. 19:00

Debbie Horsfield:Vörös ördögök

„Négy fiatal lány, fanatikus Manchester United szurkolók, Londonban az angol kupadöntőre készülnek. A gimnáziumban osztálytársak voltak, társadalmi és anyagi helyzetük nagyon különböző. Vágyaik, céljaik, ambícióik meglehetősen beszűkültek, vagy egyáltalán nincsenek. Az egyetlen fontos dolog számukra a futball. A kupadöntő körüli izgalom kirobbantja köztük azokat a konfliktusokat, amelyekkel naponta együtt élnek: munkanélküliség, rasszizmus, agresszió, család, szerelem, szex.” A fiatalok megformálója: Horváth Fanni,Dombrádi Alina,
Dandé Daniella, Ádám Orsolya.

Koncertek

2018. május 1-7.

Beethoven Budán

A Budavári Önkormányzat hagyományos fesztiválja Beethoven 1800. május 7-én budai f fellépésének évfordulóján.

„Tíz koncerttel, nemzetközi zeneszerzőversennyel és házi muzsikálásokkal várja a közönséget a 19. Beethoven Budán Fesztivál. A Budavári Önkormányzat minden májusban megemlékezik Beethoven budavári fellépésének évfordulójáról, a 2018-ban 19. alkalommal megrendezett koncertsorozat május 1. és 7. között lesz. Első alkalommal meghirdették a Budavári Beethoven Zeneszerzőversenyt, a győztesek a május 2-i hangversenyen mutatkozhatnak be.”

Néhány neves szereplő: Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus, Berecz Mihály, Oláh Kálmán, Fülei Balázs, Sárik Péter trió, Budafoki Dohnányi Zenekar. A zárókoncerten Beethoven III. szimfóniája, és G dúr zongoraversenye szólal meg Berecz Mihály Graf fortepianón.

Zeneakadémia

2018. május 10. 19:30

Balázs János és a Dohnányi Zenekar jótékonysági koncertje

A zongoraművész ismét felejthetetlen perceket szerez majd közönségének Csajkovszkij: b-moll zongoraverseny, Kodály: Galántai táncok és egy, Vigh Andrea közreműködésével előadott Debussy alkotással.

MÜPA

2018. május 11-12- 19:30 és 13. 15:30

Cseh Filharmónia Énekkara és a Budapesti Fesztiválzenekar

Gustav Mahler: 2. (c-moll, „Feltámadás”) szimfónia

„Fischer Iván életét átszövi Gustav Mahler gátlástalanul őszinte zenéje. Egyik legértőbb karmestereként idén azokhoz a műveihez nyúl, amelyekben kulcsfontosságú az emberi hang. A hazai közönség Mahler grandiózus „Feltámadás” szimfóniáját hallhatja, melynek felvételéért a BFZ 2007-ben megkapta a klasszikus zene Oscarját, a Gramophone-díjat.
„Egy zenekar életében tízévente egyszer kerül sor arra, hogy eljátssza Mahler 2. szimfóniáját” – mondja Fischer Iván. A Fesztiválzenekar életében ez a pillanat most újra elérkezett. Már 2006-ban is maradandót alkottak: „Fenséges, mégis intim, elsöprő, mégis lágy, körültekintően megtervezett és briliánsan kivitelezett. Ez az egyik legjobb felvétel, ami a „Feltámadás” szimfóniából valaha készült” – írta a The Washington Post.”

Zeneakadémia

2018. május 19., 20. 19:30

J. S. Bach:

3. (G-dúr) brandenburgi verseny, BWV 1048

Bartók:

Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára, BB 114

Bartók:

A kékszakállú herceg vára, BB 62

„Bach és Bartók távoli és mégis összeillő párosa, s nem mellesleg a Kékszakállú ősbemutatójának szinte napra kerek centenáriuma: ezek a jegyek teszik különlegessé a Concerto Budapest koncertjét. Keller Andrásék Bach 3. brandenburgi versenyével indítják a programot.” Ezen a két estén a világhírű magyar szoprán, Rost Andrea és a New York-i Metropolitan színpadán már szintén ismerős basszbariton, Sebestyén Miklós énekli majd Judit, illetve a Kékszakállú szólamát.

MÜPA

2018. május 19-21.

III. Budapesti Nemzetközi Kórusünnep - négy kontinens több mint ezer énekese részvételével. Az éjszakai kóruskarnevál, kórusverseny, gálakoncertek koronáját Handel:Messiás c. oratóriumának május 20-i és 21-i előadása teszi fel, melyben – nagy örömömre - én is részt veszek.

Zeneakadémia

2018. május 23. 19:30

Kelemen Barnabás és a Liszt Kamarazenekar koncertje

A fiatal magyar művészgeneráció egyik kiemelkedő muzsikusa, Kelemen Barnabás hegedűművész és az 55 éves fennállását ünneplő kamarazenekar Haydn, Mozart és Mendelssohn művekkel örvendezteti meg a zenét szerető közönséget.

A38 hajó

2018. május 30. 20:00

Bob Reynolds Group

A  Grammy díjas szaxofonlegenda Bob Reynolds „olyan felállású csapattal érkezik, amelynek tagjai gon is összecsődítik a város zenerajongó közönségét.”

Kiállítások

Bajor Gizi Színészmúzeum

Kortársunk Csehov – 2018. november 11-ig

„A magyar színpadra igen hamar eljutottak Csehov darabjai, és az első, nem túl sikeres hazai bemutató óta minden nemzedék színre viszi az orosz drámaíró műveit” – olvasható a PIM – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az OSZMI színházi adattára 1945-től napjainkig 328 Csehov-előadást tart számon, az adaptációk és átiratok nélkül. „Jelen kiállítás nem vállalkozhat arra, hogy minden egyes produkciót felidézzünk, ezért arra törekedtünk, hogy egy-egy korszak olyan emblematikus, színháztörténetünk szempontjából ‘csomópontnak’ számító előadásait mutassuk be, amelyek elsősorban jelentős hatással bíró rendezőkhöz kapcsolódnak” – áll a kiállítás ismertetőjében.”

Liszt Ferenc Emlékmúzeum

„Kérem, ne küldjenek több kottát!”

Válogatás a Liszt hagyaték legszebb kottáiból (2018. május 11-31.)

„A kiállításon a legszebb kottákon kívül számtalan dekoratív kottacímlap várja majd a rajongókat, akik a 19. század zenei és vizuális kultúrájának egy speciális szeletével is megismerkedhetnek.”

Magyar Nemzeti Galéria

2018. május 31- augusztus 12.

Manifesto – Julian Rosefeldt kiállítása. 13 csatornás videó-installáció, vetítési idő összesen: 130 perc.

„Rosefeldt munkája ezt a mára divatjamúlt kifejezési formát aktualizálja a jelenben azzal, hogy 12 különböző élethelyzetet képzel el a társadalom legkülönbözőbb rétegeiben, amelyeket egy-egy 10 perc 30 másodperces filmetűdben fogalmaz meg. Ezeknek minden esetben egy kiemelt karakter a főszereplője, melyet a zseniális, Oscar-díjas Cate Blanchett alakít. Hol TV bemondóként, hol szeméttelepen dolgozó munkásnőként, hol punkként, brókerként, vagy hajléktalan férfiként jelenik meg a filmkockákon, hogy eljátssza a szereplők életét. Mindeközben a monológok, amelyeket mond, Julian Rosefeldt manifesztumokból összeállított szövegmontázsai, amelyek egyedi értelmet adnak a bemutatott élethelyzeteknek.”

Magyar Természettudományi Múzeum

Svájcból, szeretettel – válogatás Arnóth József (a Múzeum drágakő-kiállításának névadója) gyűjteményéből

„Arnóth Józsefet régóta foglalkoztatja a kristályformák varázslatos szabályossága. E témának „Kristallform – Kristallgestaltung” (Kristályforma – kristályalak) címmel külön kiállítást is szentelt a bázeli Természetrajzi Múzeumban. Bár e vitrin elsősorban a szép kristályokat alkotó ásványokat mutatja be, de mellettük felvonultat szabályos formákat nélkülöző vagy egyenesen szabálytalannak tűnő példányokat is. A sajátos megjelenés mögött azonban ilyenkor is ott rejlik a rendezett belső szerkezet, amely azonban az emberi szem számára láthatatlan.”

Balázs János egy szép felvételével zárom cikkemet: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu